Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου
ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ σχετικά ο δρόμος για την αντιμετώπιση του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη που τείνει να αλλάξει όλη την εικόνα του Αρτινού κάμπου καθώς έως σήμερα το έντομο εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο.
Την πορεία εξάπλωσης όσο και την ένταση της παρουσίας του αναμένεται να αναστείλει ο φυσικός εχθρός του που «ακούει» στο όνομα encarsia smithi. Πρόκειται για παρασιτοειδές, το οποίο το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο κατάφερε να εντοπίσει μετά από τρίχρονη έρευνα και το οποίο ετοιμάζεται πλέον να τοποθετήσει στις πληγείσες περιοχές της χώρας μας, μεταξύ των οποίων Άρτας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας.
Το παρασιτοειδές του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη εισήχθη από το Βιετνάμ και την Ιαπωνία και ελέγχθηκε πλήρως ως προς την αποτελεσματικότητά του σε συνθήκες καραντίνας, φτάνοντας σήμερα ένα βήμα πριν το τελικό σχέδιο απελευθέρωσης.
Το υμενόπτερο παρασιτοειδές encarsia smithi, σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαχρήστο, γεωπόνο – εντομολόγο ερευνητή Α’ του Εργασ- τηρίου Γεωργικής Εντομολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, παρασιτεί τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη, τον οποίο και καταστρέφει.
Σε επικοινωνία που είχε μαζί του η εφημερίδα μας, προκειμένου να εξασφαλίσει έγκυρη ενημέρωση για το θέμα που απασχολεί εντόνως τον τοπικό πληθυσμό, επισημάνθηκε ότι πολύ σύντομα και πιο συγκεκριμένα Απρίλιο με Μάιο θα επιχειρηθεί οργανωμένο σχέδιο εγκατάστασης του εντόμου στο νομό μας. Ο ακριβής χρόνος θα προσδιοριστεί με βάση τις κλιματολο- γικές συνθήκες. Πιο απλά, η εγκατάσταση θα γίνει με θερμοκρασίες ευνοϊκές για την επιβίωσή του στο φυσικό περιβάλλον. Εξάλλου, ήδη τον περασμένο Νοέμβριο έγινε πιλοτική εγκατάσταση σε Άρτα και Κέρκυρα με θετικά αποτελέσματα.
Τα βήματα
Ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι αποτελεί έντομο καραντίνας καθώς στην Ευρώπη δεν έχει φυσικό εχθρό.
Η επέλασή του, λοιπόν, από τη στιγμή που εντοπίστηκε και στη χώρα μας ήταν αναπόφευκτη. Η αγωνία των παραγωγών όλων των ειδών που προσβάλλει είναι μεγάλη και εύλογη (εσπεριδοειδή, αμπέλια, μηλιές, αχλαδιές και άλλα). Τα χημικά σκευάσματα ελάχιστα «ενοχλούν» την εξάπλωσή του και ως εκ τούτου υπήρξε επιβεβλημένη ανάγκη έρευνας για τον εντοπισμό φυσικού εχθρού ώστε να επέλθει ισορροπία στο περιβάλλον.
Την έρευνα αυτή διεξάγει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και απαιτήθηκε χρόνος ώστε να μπορεί σήμερα να ανακοινώσει την απελευθέρωση του encarsia smithi.
Ο Αρτινός ερευνητής Δημήτρης Παπαχρήστος εξήγησε μιλώντας προς τον «Τ» ότι από την στιγμή που εντοπίστηκε σε Βιετνάμ και Ιαπωνία χρειάστηκε να μεταφερθούν σε εργαστήρια των χωρών αυτών και πάντα σε συνθήκες καραντίνας μολυσμένα φυτά από τη χώρα μας ώστε να διαπιστωθεί ότι το συγκεκριμένο είδος παρασιτεί τον συγκεκριμένο αλευρώδη. Μετά το θετικό ως προς αυτό δεδομένο αποτέλεσμα, απαιτήθηκε η μεταφορά σε συνθήκες υψηλής γεωασφάλειας υλικού με παρασιτισμένο ακανθώδη, δηλαδή με αυγά και προνύμφες του εντόμου encarsia smithi στη χώρα μας. Εξετά- στηκε σε εργαστήριο υψηλής γεωασφάλειας του Μπενάκειου τόσο η επιβίωση του εντόμου όσο όμως και η ασφάλεια της παρουσίας του στο περιβάλλον της Ελλάδας.
Έλεγχος του παρασίτου
«Έπρεπε να εξετάσουμε αν παρασιτεί και άλλα είδη ή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα» επισήμανε ο κ. Παπαχρήστος. Διότι όπως πρόσθεσε «το να μην υπάρξει αποτέλεσμα από τη μεταφορά και εξάπλωση ενός εντόμου είναι το λιγότερο. Το κυρίαρχο είναι να μην δημιουργηθεί πρόβλημα. Ως είδος το συγκεκριμένο δεν περιέχει μεγάλο κίνδυνο όμως έπρεπε να ελεγχθεί».
Ακολούθησε, ωστόσο, και ένα ακόμα στάδιο ελέγχου. Αυτό αφορούσε το αν και κατά πόσο το έντομο θα επιβιώσει στο φυσικό του περιβάλλον και θα αναπτύσσει τον πληθυσμό του, παρασιτώντας τον μαύρο ακανθώδη αλευρώ- δη. Για το σκοπό αυτό το Νοέμβριο τοποθετήθηκαν από το Ινστιτούτου στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος παρασιτισμένα φυτά σε Άρτα και Κέρκυρα.
«Τα αφήσαμε το Νοέμβριο και πλέον τα πήραμε πίσω στο εργαστήριο παρατηρώντας ότι έχουν βγει παράσιτα. Οπότε είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο» εξήγησε ο ίδιος.
Τελικό βήμα
Το τελευταίο βήμα είναι αυτό του ολοκληρωμένου σχεδίου εγκατάστασης του εντόμου σε πληγείσες από τον μαύρο ακανθώδη αλευρώ- δη περιοχές.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστο Απρίλιο με Μάιο (αναλόγως με τις κλιματολογικές συνθήκες) θα τοποθετηθούν παρασιτισμένα φυτά στο νομό. Ζητούμενο αποτελεί να ενημερωθούν οι παραγωγοί, κάτι που εμπεριέχεται στο Σχέδιο Εγκατάστασης, ώστε να επιβιώσει το έντομο και να μεγαλώσει ο πληθυσμός του. Προς τούτο θα προτιμηθούν βιολογικές καλλιέργειες και ακαλλιέργητα κτήματα για να αποφευχθούν τυχόν ψεκασμοί που θα το «εξουδετερώσουν».
Χρειάζεται χρόνος
Αξίζει να σημειωθεί ότι για να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα απαιτούνται περίπου πέντε με έξι γενιές του encarsia smithi. Ζητώντας να μεταφραστεί αυτό σε χρόνο, μας επισημάνθηκε ότι χρειάζεται περίπου 12 μήνες, δηλαδή ένα χρόνο για να επέλθει ισορροπία σε βαθμό που να είναι ορατή.
ΥΓ: Παρασιτώ σημαίνει ότι ένας οργανισμός αναπτύσσεται σε βάρος κάποιου άλλου. Εν προκειμένω το encarsia smithi γεννά αυγό μέ- σα στον ακανθώδη αλευρώδη, το οποίο αναπτύσσεται σε βάρος του και τον σκοτώνει.