Το όνομά του μπορεί να μην βρίσκεται στη λίστα των οικονομικά ισχυρών και επωνύμων. Ίσως και ο ίδιος να μην το επιδίωξε. Όμως, το δικαιούνταν.
Τώρα, μετά θάνατο έστω, ας κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στη μνήμη του χαρισματικού αυτού Δραμινού επιστήμονα και επιχειρηματία. Έχασε τη σύντομη μάχη με τον καρκίνο πριν από λίγες ημέρες.
Σπούδασε μεταλλειολόγος μηχανικός και διεύρυνε τις γνώσεις του σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αμερικής. Δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο της Raycap στην πατ-ρίδα του και στη συνέχεια επέκτεινε τις επιτυχείς δραστηριότητές του σε όλον τον πλα- νήτη. Κάνει εξαγωγές υλικού τεχνολογίας αιχμής σε πενήντα πέντε χώρες και ίδρυσε άλλα επτά εργοστάσια στο εξωτερικό. Η παραγωγή του έχει να κάνει με συστήματα αντικεραυνικής προστασίας για αεροδρόμια, αιολικά πάρκα, ραντάρ, τηλεπικοινωνίες και άλλα πεδία. Η εταιρεία είναι στην κορυφή και παγκόσμια ηγέτις στον τομέα της.
Όσες συστοιχίες επιθέτων κι αν αραδιάσουμε, πάλι θα τον αδικήσουμε τον Αποστολίδη. Συγκινούν, δεν ενθουσιάζουν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι οι φωτεινές περιπτώσεις και η κοινωνική συνείδηση της Ελληνικής επιχειρηματικότητας. Οραματιστής και καινοτόμος. Ένας εκφραστής της συνέπειας, του πάθους, της έμπνευσης, της ευθύνης και όχι των κενών λόγων. Ήταν μια σεμνή παρουσία και είχε καθολική αποδοχή εν ζωή. Με σεβασμό στη γνώση, υπηρέτησε την αριστεία, την αξιοκρατία, την συνεισφορά, την άλλη Ελλάδα της προόδου. Συνήθιζε να δίνει οδηγίες και να λέει ότι τα νέα παιδιά πρέπει να μάθουν να μαθαίνουν. Ακόμα, η διαφορά του βαθμού οκτώ από το δέκα δεν είναι είκοσι τα εκατό, αλλά τριακόσια τα εκατό!
Είχε όνειρο και μεγάλη αγάπη για τον τόπο του. Πρόλαβε στο μεγάλο οικοδόμημά του να δώσει νόημα πολιτισμού και ευεργεσίας. Η τοπική κοινωνία της Δράμας τον ευγνωμονεί. Πήρε ένα τέμενος, το Σαντιρβάν τζαμί και το αποκατέστησε. Ήταν πνιγμένο ανάμεσα σε πολυκατοικίες. Τις αγόρασε, τις γκρέμισε και δημιούργησε έναν χώρο πρασίνου γύρω του. Σε συνεργασία με το μουσείο Μπενάκη, στο χώρο αυτό, γίνονται εκ- θέσεις και εκδηλώσεις πολιτισμού. Στην κεντρική πλατεία της πόλης έκανε έργα ανάπλασης με σχέδια του διάσημου αρχιτέκτο- να Νόρμαν Φόστερ. Τέλος, έδωσε εργασία με υψηλές αμοιβές σε πατριώτες του που εργάζονται στο μεγάλο εργοστάσιο που είναι εγκατεστημένο στην βιομηχανική ζώνη της Δράμας. Λέμε να αποκτήσουμε κι εμείς κάποτε εδώ πέρα βιομηχανικό πάρκο! Μέχρι τότε… μελαγχολία.
Αυτοί οι καταξιωμένοι άνθρωποι δεν πηγαίνουν μπροστά μόνο μια επιχείρηση και μια πόλη, πηγαίνουν μια ολόκληρη χώρα και σηματοδοτούν μια εποχή. Κρίμα που κανένα από τα προηγμένα εργαλεία αντικεραυνικής προστασίας που διέθετε η Raycap δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει από την μάστιγα του καρκίνου. Κι ήταν μόνο 76 χρόνων.
Δημήτρης Ντάλας
Αρχική ΑΡΘΡΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ Κώστας Αποστολίδης. Ο εμπνευστής και δημιουργός μιας μεγάλης Ελληνικής πολυεθνικής εταιρίας