Η 8η του Μάρτη είναι μια διαρκής υπενθύμιση των αγώνων των εργαζόμενων γυναικών για ισότητα και χειραφέτηση.
Ειδικά στην Ελλάδα, όλες οι στρεβλώσεις και παθογένειες της αγοράς εργασίας αντανακλώνται στη γυναίκεια απασχόληση. Οι γυναίκες κατέχουν στη χώρα μια σειρά από αρνητικές πρωτιές σε υψηλά ποσοστά εκείνων που βρίσκονται εκτός εργασίας ή άνεργες, σε ευέλικτες και συνήθως κακοπληρωμένες δουλειές, ενώ οι μητέρες αντιμετωπίζουν τα πιο ισχυρά εμπόδια είτε για την παραμονή τους στην ερ- γασία είτε στην επαγγελματική τους εξέλιξη.
Με τις γυναίκες εργαζόμενες στην πρώτη γραμμή, απαιτούμε να αποδοθούν οι ευθύνες για τον τόσο άδικο θάνατο των 57 συμπολιτών μας στα Τέμπη. Πρέπει η κυβέρνηση να σταματήσει την θεσμική διολίσθηση και τα επικοινωνιακά παιχνίδια δίνοντας απαντήσεις που ζητά ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία.
Γιορτάζουν, όμως, και οι καθημερινές αγωνίστριες. Γιορτάζουν οι μάνες, οι ακούραστες αδελφές δίπλα σε αδέρφια και οι ακούραστες κόρες πλάι σε γονείς.
Γιορτάζουν οι σύντροφοι στους καθημερινούς αγώνες των συζύγων τους, οι συνοδοιπόροι της ζωής τους, το στήριγμα της οικογένειάς τους. Οι φίλες δίπλα στην ανάγκη της φίλης τους, μαζί τους όταν έπρεπε να ακούσει τα άσχημα νέα ακόμα και όταν προετοίμαζε τις χαρές της. Οι γιαγιάδες που μεγαλώνουν τα παιδιά των παιδιών τους. Οι θείες που στάθηκαν σαν δεύτερες μητέρες. Οι πεθερές, σύνδεσμος αγάπης στις οικογένειες των παιδιών τους.
Γιορτάζουν οι εργαζόμενες, αλλά συνήθως λιγότερα αμειβόμενες με πολλαπλές υποχρεώσεις. Οι νοικοκυρές, οι μαγείρισσες, οι δασκάλες, οι νοσοκόμες όποιου έχει την ανάγκη τους, πριν καν να τους το ζητήσει. Η γυναίκα αγρότισσα, η άνεργη, η μάνα του στρατευμένου, οι πολύτεκνες, η μάνα με ένα μονάκριβο παιδί, η μάνα χωρίς παιδί. Όσες προσπαθούν να διδάξουν στα παιδιά τους αξίες, αρετή, όρα- μα, πίστη, υπακοή και να τους εμπνεύσουν ιδανικά. Όσες τολμούν να αντιστέκονται στη χυδαιότητα, στην αναξιοκρ- ατία, στη διαφθορά, στην υποκρισία και στο ψεύδος της εποχής μας.
Η 8η Μαρτίου είναι μια ευκαιρία για τον εορτασμό των αμέτρητων πράξεων και επιτυχιών που σχετίζονται με την καταπολέμηση της χειραφέτησης των γυναικών. Πριν από καιρό, η Μάργκαρετ Θάτσερ είπε: «Αν θέλετε να πείτε κάτι, ρωτήστε έναν άντρα. Εάν κάτι θέλετε να γίνει, ρωτήστε μια γυναίκα». Δυστυχώς, ακόμα και στον 21ο αιώνα, υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο όπου οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άνδρες, έχουν λιγότερα δικαιώματα, χειραφετούνται από την κοινωνία και λαμβάνουν ακόμα και χαμηλό- τε- ρες αμοιβές για την ίδια θέση εργασίας σε σύγκριση με τους άνδρες. Ευτυχώς, η Ελλάδα δεν είναι μία από αυτές τις χώρες και από αυτή την άποψη είμαστε από τις πρώτες στην Ευρώπη.
Στις 8 Μάρτη η κοινωνία μας θυμάται ότι οι άνθρωποι είναι ίσοι, δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ φύλων, κυρίως δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες. Γιορτάζει το μισό του ουρανού! Χρόνια μας πολλά.
* Η Σεβαστή Φέκα είναι
μέλος ΝΕ Άρτας του ΠΑΣΟΚ –
υπεύθυνη οργανωτικού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ