Τελευταία αρκετές προσωπικότητες διεθνούς κύρους επισκέπτονται την Άρτα! Δεν μπορεί παρά να αποτελούν θετικό πρόσημο για τον τόπο μας τέτοιες παρουσίες. Αναμφίβολα η τελευταία παρουσία του Guido Tonelli θεωρείται ίσως η κορυφαία εδώ και πολλά χρόνια.
Ο διακεκριμένος φυσικός ήρθε στη χώρα μας ως προσκεκλημένος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Χρόνος – Από τον μύθο του Κρόνου στο Cern». Ως γνωστόν ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πίζα είναι και μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών, του γνωστού CERN.
Η εκδήλωση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, όταν και πραγματοποιήθηκε. Ο διακεκριμένος παγκοσμίως φυσικός συνομίλησε με δημοσιογράφους και ερευνητές κάτω από τον θόλο του τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας. Η Άρτα ήταν μια ακόμη επιλογή και πριν την εμφάνισή του στο Αστεροσκοπείο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ίδιος «Πρώτα η Άρτα και μετά η Αθήνα».
Σημαντικότατη πρωτοβουλία από τους διο- ργανωτές και ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία σημείωσε η παρουσία του στην αίθουσα του «Σκουφά». Μεταξύ των διοργανωτών και οι εκδόσεις «Διόπτρα» που εξέδωσαν το τελευταίο του βιβλίο, στο οποίο ο διεθνής επιστήμονας αναφέρει ότι ο άνθρωπος είναι μοναδικό και μη επαναλήψιμο είδος. Στο βαρύ πρόγραμμά του, στο βιβλιοπωλείο «Books and Life», στην Αθήνα όπου έγινε και η παρουσίαση του νέου του βιβλίου μία ημέρα πριν από την εκδήλωση, ο Γκουίντο Τονέλι συνάντησε επιστήμονες και δημοσιογράφους και μίλησε για τις έννοιες του χώρου και του χρόνου στο Σύμπαν, αλλά και για τον ανθρώπινο χρόνο.
Το βιβλίο για τον χρόνο είναι η δεύτερη συγγραφική δουλειά του Γκουίντο Τονέλι, μετά το «Γένεση – Η μεγάλη ιστορία της προέλευσης του κόσμου», για τη δημιουργία του Σύμπαντος και κυκλοφορεί από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. Εκεί μάλιστα προανήγγειλε και το τρίτο του βιβλίο.
Η σημαντική αυτή προσωπικότητα παγκοσμίως που επισκέφτηκε την πόλη μας, μεταξύ άλλων, επιχειρεί στο βιβλίο του ένα ταξίδι στην Ιστορία, την επιστήμη, την τέχνη και την φιλοσοφία. Σκοπός του είναι να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια του χρόνου και τη σχέση μας μαζί του, αλλά και την συμμετρία του εσωτερικού μας χρόνου. Στα ερωτήματα που τέθηκαν από επιστήμονες του χώρου, απάντησε επιστημονικά, απλά, κατανοητά, αλλά και με χιούμορ.
Γύρω από τον χρόνο, υπενθύμισε ότι «η ανθρωπότητα προσπάθησε να απαντήσει και η προσπάθεια αυτή ήταν μια επανάσταση που οδήγησε στη δημιουργία έργων τέχνης, ποιημάτων και μνημείων αρχιτεκτονικής και γέννησε τα φιλοσοφικά ρεύματα και τις θρησ- κείες». «Η ανθρωπότητα ανέκαθεν ονειρευόταν να σταματήσει τον χρόνο, να μπορέσει να επέμβει και να τον ελέγξει. Η επιστήμη, όμως, διαπίστωσε ότι ο χρόνος σταματάει μέσα στις μαύρες τρύπες. Σε κανέναν από εμάς δεν θα συνιστούσα, βέβαια, να πλησιάσει τις μαύρες τρύπες γιατί είναι άκρως επικίνδυνες!», συμπλήρωσε με χιούμορ.
Για την παρουσία του διεθνούς αυτού επιστήμονα στην Άρτα σε μια κατάμεστη αίθουσα, που συνετέλεσε στην ανακάλυψη του σωματιδίου του Θεού, το κρατικό κανάλι της ΕΡΤ κάλυψε την εκδήλωση τόσο για τον ίδιο όσο και την αναφορά για το πυρηνικό εργαστήριο της Γενεύης, με εκτεταμένο ρεπορτάζ.