ΜΕΘΑΥΡΙΟ Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, 2 το μεσημέρι, συνεδριάζει το νέο 21μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Ηπείρου προκειμένου να αναδείξει το νέο πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον γραμματέα και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής για την επόμενη πενταετία.
Το πηδάλιο που πριν δέκα χρόνια κρατούσε δήμαρχος προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ (Γιάννης Παπαλέξης, Αρταίων), επανέρχεται εκ νέου στον κεντροαριστερό χώρο, ύστερα από την επικράτηση στο διάστημα που μεσολάβησε της κεντροδεξιάς παράταξης. Στις εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Τετάρτη με δικαίωμα ψήφου από 131 αντιπροσώπους των 18 Δήμων της Ηπείρου, το αποτέλεσμα κρίθηκε με μια ψήφο διαφορά υπέρ του συνδυασμού της κεντροαριστεράς «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» που έλαβε 56 σταυρούς προτίμησης έναντι 55 του συνδυασμού «Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί Ηπείρου» που έλαβε 55. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος και έως τώρα πρόεδρος της ΠΕΔ Χρήστος Ντακαλέτσης, δήμαρχος Δωδώνης, έλαβε 13 ψήφους και έξι η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι συσχετισμοί
Η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» κατέχει τις 12 από τις 21 έδρες που της δίνει το περιθώριο να αναδείξει το νέο πρόεδρο.
Από αυτή εκλέχθηκαν οι έξι υποψήφιοι δήμαρχοι και έξι σύμβουλοι, ήτοι: Παναγιώτης Νταής (δήμαρχος Ηγουμενίτσας) με 49 ψήφους, Θωμάς Μπέγκας (Ιωαννιτών) με 45, Βασίλης Τζίγκας (Φιλιατών) με 42, Νικόλαος Ζαχαριάς (Πάργας) με 40, Νικόλαος Βαΐτσης (Β. Τζουμέρκων) με 39, Κώστας Καψάλης (Πωγωνίου) με 38. Εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι: Γεώργιος Νίτσας (Πρέβεζας) με 36, Στέφανος Σίντος, Γεώργιος Παπαδιώτης (Ιωαννιτών) με 36 και 33 αντίστοιχα, Ελευθερία Κοσσυβάκης (Γ. Καραϊσκάκη) με 34, Σπύρος Πάϊκας (Ζίτσας) με 34, Γιάννης Καραγιάννης (Σουλίου) με 33.
Ο συνδυασμός «Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί Ηπείρου» καταλαμβάνουν οκτώ έδρες με τις έξι να κατανέμονται σε δημάρχους και δύο σε συμβούλους ως εξής: Χριστόφορος Σιαφάκας (δήμαρχος Αρταίων) με 45 ψήφους, Μιχάλης Πλιάκος (Ζίτσας) με 43, Γεώργιος Σουκμουβέλος (Ζαγορίου) με 42, Περικλής Μίγδος (Γ. Καραϊσκάκη) με 40, Νικόλαος Γεωργάκος (Πρέβεζας) με 39 και Αθανάσιος Ντάνης (Σουλίου) με 37 (ισοψήφησε με τον Κώστα Παπασιώζο του Δήμου Νικ. Σκουφά). Από τους συμβούλους η Ελένη Ακονίδου (Ιωαννιτών) και Σπυρίδων Βαλάκος (Ηγουμενίτσα).

Με ανέλπιστη διαρροές
Ενώ από μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι το αποτέλεσμα κρίθηκε από τις 13 ψήφους που έλαβε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χρήστος Ντακαλέτσης, ο οποίος προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο, όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.
Ναι μεν αυτοί οι ψήφοι συνιστούν πράγματι απώλεια, θα μπορούσε ωστόσο να πει κανείς ότι και τούτου δοθέντος, ο κεντροδεξιός συνασπισμός διατηρούσε την υπεροχή. Θα πρέπει, επομένως, να υπήρξαν και άλλες διαρροές ως αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας ενός αριθμού που δεν συμφωνούσε με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο εσωτερικό. Και κυρίως με τον διαγκωνισμό για τη θέση της προεδρίας. Είναι πολύ πιθανό οι εκλογές να υπέκρυπταν διαφωνίες που μπορεί να μην εκδηλώνονταν φανερά, προέκυψαν ωστόσο εκ του αποτελέσματος. Διαφωνίες ακόμα και για πρόσωπα που θέλησαν να ηγηθούν. Σε κάθε περίπτωση οι «Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί Ηπείρου» αποδείχθηκε ότι δεν κατήλθαν και τόσο ενωμένοι. Και κυρίως αποφασισμένοι…

Χωρίς μικρομεγαλισμούς
Από την άλλη πλευρά η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» πέτυχε απολύτως στην συγκόλληση των δυνάμεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με την αντιγραφή «κάντο όπως στο Δήμο Αθηναίων στον δεύτερο γύρο ή στη Θεσσαλονίκη ή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», να φέρνει το ποθητό αποτέλεσμα.
Ένα άλλο στοιχείο που αξιοποιήθηκε σωστά ήταν η συζήτηση για επικεφαλής, κάτι που άφησαν στην άκρη, εστιάζοντας κυρίως στη συλλογή ψήφων. Ουδέποτε τέθηκε θέμα ηγεμονίας των Ιωαννίνων σε σχέση με τους άλλους τρεις νομούς και ποτέ δεν κυριάρχησαν θέματα προσωπικών φιλοδοξιών. Η προσπάθεια ήταν όντως συλλογική και ως τέτοια διατηρείται ακόμα και σήμερα. Ο συνδυασμός κρατήθηκε αυστηρά ενωμένος επικράτησαν χαμηλοί τόνοι και παράλληλα έδρασε μεθοδικά και συντονισμένα, μακριά από υπεροψίες και μικρομεγαλισμούς. Είναι, τρόπον τινά, και ένα υπόδειγμα προς συζήτηση μπροστά σε εκλογές.

Ποιός για πρόεδρος
Μέχρι προχτές που γράφονταν αυτό το κείμενο στην «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» δεν είχε αποφασιστεί ακόμα ποιος θα υποδεικνύονταν για πρόεδρος της ΠΕΔ. Αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένδειξη των συλλογικών αποφάσεων που λαμβάνονται.
Το όνομα που ακούγονταν περισσότερο ήταν του δημάρχου Ηγουμενίτσας Παναγιώτη Νταή, ο οποίος παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων αν ενδιαφέρεται, παρέπεμπε πάντοτε στην συνεδρίαση του συνδυασμού ως τον κυρίαρχο να αποφασίσει για τον υποψήφιο πρόεδρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ