Παρά τις κατευναστικές εισηγήσεις μελών της επιτροπής που συνάντησε τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε σκληρή γραμμή καθώς τα όσα προσέφερε η κυβέρνηση επικαλούμενη τα δημοσιονομικά περιθώρια, κρίθηκαν ανεπαρκή και επουσιώδη.
Όλες τις επόμενες ημέρες οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και μέρα με την ημέρα κλιμακώνονται σε κομβικά σημεία όπως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Στους δρόμους παραμένουν, επίσης πολλά μέλη Αγροτικών Συλλόγων Άρ-τας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας. Αρκετοί μάλιστα έλαβαν αποφάσεις για συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες στην Αθήνα.
Τα όσα προσφέρθηκαν από την κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν αγγίζουν τον πυρήνα του προβλήματος που σχετίζεται με την επαγγελματική επιβίωσή τους αλλά και την διατροφική αυτάρκεια της χώρας. Η μείωση της τιμής του ρεύματος περίπου στο επίπεδο που διεκδικούσαν δεν θεωρείται αμελητέα, αλλά όλα τα υπόλοιπα θέματα παραμένουν αναπάντητα. Το αίτημα για επιδότηση στην αντλία αγροτικού πετρελαίου, απορρίφθηκε δίχως επαρκή εξήγηση και ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στην καταβολή επιδοτήσεων, με μόνη δέσμευση την εμπροσθοβαρή καταβολή.
Ο αγροτικός τομέας, πέραν των εγγενών προβλημάτων του έχει να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετα- ξύ αυτών και τις αθρόες εισαγωγές σιτηρών, αλλά και τις καταλυτικές επιδράσεις από την αλλοπρόσαλλη ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, που έχουν εκτινάξει σε δυσθεώρητα και μη ανταγωνιστικό επίπεδο το κόστος παραγωγής. Κουβέντα δεν ελέχθη για τα καρτέλ λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και εν γένει αγροτικών εφοδίων που λυμαίνονται τους παραγωγούς… Επίσης, η ανεπάρκεια ελέγχων, οι εισαγωγές και οι ελληνοποιήσεις υπονομεύουν την ποιότητα και εν τέλει την υπόσταση της αγροτικής παραγωγής.
Ένας τρίτος, εξίσου κρίσιμος παράγων, είναι και το πρόσθετο κόστος της αποκαλούμενης ενεργειακής μετάβασης και της πράσινης παραγωγής. Το καθεστώς αυτό επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος παραγωγής, ενώ την ίδια στιγμή οι εισαγωγές από τρίτες χώρες που δεν υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς και άρα δεν έχουν επιπλέον επιβαρύνσεις, κατακλύζουν την Ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά.
Αλλά το βασικότερο όλων είναι η σχεδίαση εθνικής αγροτικής πολιτικής. Δεκαπέντε χρόνια μετά την οδυνηρή πτώχευση του 2010, που ειρήσθω εν παρόδω το δημόσιο χρέος ήταν περίπου 200 δις ευρώ και τώρα αγγίζει τα 410 δις ευρώ καμία ρεαλιστική πολιτική και κανένα βιώσιμο πρόγραμμα ανάταξης του καθημαγμένου αγροτικού τομέα δεν έχει μελετηθεί, δεν έχει ακουστεί…
Κτηνοτροφία
Η κτηνοτροφία τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί δραματικά και οι αγροί εγκαταλείπονται μαζικά. Και προφανώς, οι νέοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανασύσταση του αγροτικού τομέα, εγκαταλείπουν μαζικά τα χωριά και τις πόλεις.
Η ευθύνη δεν βαρύνει αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση αλλά αφορά συνολικά τον πολιτικό κόσμο. Η μεν κυβέρνηση αρκείται στις έξωθεν επιπτώσεις και στα φιλοδωρήματα για να κατευνάσει πρόσκαιρα τις αντιδράσεις, ενώ την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση εθισμένη στο εύκολο και στο εύπεπτο, ρίχνει πυροτεχνήματα με πλήρη απουσία επεξεργασμένων και τεκμηριωμένων προτάσεων.
Το ερώτημα εάν και πως μπορεί να υπάρξει βιώσιμος αγροτικός τομέας μόνο ρητορικό δεν είναι. Αλλά η απάντησή του απαιτεί μελέτη, έρευνα και σχεδίαση. Για παράδειγμα, από τα χρόνια του Πανεπιστημίου θυμάμαι ότι το τρίγωνο Άρτα – Θεσπρωτία – Γιάννενα χαρακτηρίζονταν ιδανικό για την αναπαραγωγή σπόρων, τομέας που εκμεταλλεύεται κυρίως η Ολλανδία, της οποίας οι αγρότες έχουν μέση ετήσια στρεμματική απόδοση 1.800 ευρώ. Στην Ελλάδα οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 120 ευρώ ανά στρέμμα. Ταυτόχρονα, τομέας όπου υπάρχουν ιδανικές εδαφο-κλιματολογικές συνθήκες είναι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Και στον τομέα αυτό κυριαρχούν οι Ολλανδοί, με σαφώς δυσμενέστερες συνθήκες παραγωγής, κυρίως λόγω κλίματος.
Τελευταία ακούγονται φήμες που όζουν σκανδάλων. Καταβολές επιδομάτων και ενισχύσεων σε ανύπαρκτους αγρότες. Γίνεται λόγος για εκατοντάδες εκατομμύρια που στην περίπτωση αυτή θα κατευθύνονται σε κομματικούς πελάτες.
Αλλά όλα αυτά είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα. Μόνο που ποτέ και κανένας δεν αποφάσισε να τα μετουσιώσει σε πολιτική πρωτοβουλία, που πράγματι θα αποτελούσε μεταρρυθμιστική το- μή στην εθνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Συνεπώς, ότι συμβαίνει σήμερα είναι μάχες οπισθοφυλακής μιας αναπόδραστα καταρρέουσας αγροτικής οικονομίας, όπου ο μέ- σος όρος ηλικίας των παραγωγών ξεπερνά τα 55 χρόνια.
Περίπτωση Άρτας
Στην περίπτωση της Άρτας, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δραματικές συνέπειες. Η αγορά των εσπειριδοειδών έχει καταρρεύσει καθώς στη Ρωσία που για δεκαετίες απορροφούσε μεγάλο μέρος της παραγωγής, από το 2014 έχουν επιβληθεί κυρώσεις με συνέπεια την παύση των εξαγωγών. Και προφανώς δεν υπήρξε ποτέ και καμία ενίσχυση στους παραγωγούς από την σωστή πλευρά της ιστορίας.
Τέλος, να υπενθυμίσω το θρυλικό αρδευτικό του κάμπου, του οποίου ο θρύλος θα ξεπεράσει το Γεφύρι της Άρτας. Έχουμε τον υψηλότερο δείκτη βροχόπτωσης και όμως οι παρα- γωγοί δεν μπορούν να ποτίσουν τα ζώα και τα χωράφια τους. Αυτό μεταξύ των άλλων έχει και ως συνέπεια την υπερχρέωση των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ. Για παράδειγμα, μεταξύ των 10 οργανισμών σε πανελλαδικό επίπεδο που χρωστούν τα περισσότερα χρήματα από το 2013 και εντεύθεν συγκαταλέγονται οι ΤΟΕΒ Πεδιάδας Άρτας με 3, 6 εκατ. ευρώ (στη 2η θέση της λίστας), Αχέροντα με 3,3 εκατ. ευρώ και Παραμυθιάς με 1,5 εκατ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ