ΔΙΗΡΚΗΣΕ αρκετές ημέρες η συζήτηση με αφορμή τις εκλογές στην ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Ηπείρου, πλην όμως περιορίστηκε στην διάταξη μάχης μπροστά στις κάλπες με σκοπό την επικράτηση των αντίρροπων πολιτικά δυνάμεων.
ΜΕΓΑΛΟΣ χρόνος, εν τω μεταξύ, δόθηκε στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων με τη ματιά να είναι στραμμένη στον έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου, από τον συσχετισμό του οποίου θα αναδεικνύονταν ο πρόεδρος κυρίως, αλλά και το προεδρείο γενικότερα.
ΟΙ εκλογές έγιναν και με μια ψήφο διαφορά πρώτη δύναμη αναδείχθηκε ο συνδυασμός «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» προσκείμενη στην κεντροαριστερά, αφήνοντας πίσω της τον αντίστοιχο «Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί Ηπείρου», που πρόσκειται στην κεντροδεξιά, ενώ 14 ψήφους έλαβε ο ανεξάρτητος μεμονωμένος Χρήστος Ντακαλέτσης, ενώ έξι ψήφους έλαβε η «Λαϊκή Συσπείρωση».
ΜΕ το αποτέλεσμα αυτό το ΔΣ συγκροτείται ως εξής: Η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» καταλαμβάνει 12 έδρες, οι «Ενωμένοι Αυτοδιοικητικοί Ηπείρου» οκτώ έδρες και μια έδρα ο Χρήστος Ντακαλέτσης.
Η αναμέτρηση στην ΠΕΔ Ηπείρου προκάλεσε μια έντονη κινητικότητα μεταξύ των 18 εκλεγμένων δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι πριν τις κάλπες επέλεξαν τα «στρατόπεδα» για να δώσουν τη μάχη.
ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ, όμως, οι δικές τους συζητήσεις να αποτελέσουν και θέμα μεταξύ των πολιτών της κοινωνίας;
ΦΟΒΟΥΜΑΣΤΕ πως «όχι» κι αν αυτό ως ένα βαθμό έγινε, το ενδιαφέρον περιορίστηκε στο ποιες από τις πολιτικές δυνάμεις αναφοράς των συνδυασμών βγήκαν ενισχυμένες μέσα από την αναμέτρηση και ποιες όχι.
ΤΟ ζητούμενο είναι κάθε φορέας που συναπαρτίζεται από αιρετούς να αφουγκράζεται την κοινωνία και παράλληλα να δίνει λόγο σ’ αυτή, κοντολογίς να αποτελεί μέρος της, διότι μόνο έτσι γίνεται αισθητή η παρουσία του.
ΑΥΤΟ είναι κάτι που ισχύει και για την ΠΕΔ Ηπείρου, της οποίας ο ρόλος νομίζουμε ότι δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτός από τους απλούς πολίτες και την ευθύνη φέρνουν ακεραία όσοι διαχρονικά βρέθηκαν στο τιμόνι έως τώρα.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τα όσα είμαστε εις θέση να γνωρίζουμε έχει αντικείμενο και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ως συνδικαλιστικό όργανο της αυτοδιοίκησης, απουσιάζει ωστόσο η άμεση διασύνδεση με την κοινωνία των πολιτών.
ΕΙΝΑΙ εύλογο και θεμιτό λίγο πριν και λίγο μετά τις εκλογές να βρίσκεται στην επικαιρότητα, αλλά συνάμα παράδοξο και εν πολλοίς παράλογο αμέσως μετά να… χάνεται.
ΩΣ εκ τούτου ο νέος πρόεδρος, το προεδρείο και όλα τα μέλη του ΔΣ καλούνται να αλλάξουν την πορεία της, δίδοντας τροχιά που να οδηγεί σε ουσιαστικό περιεχόμενο, ώστε από ένα αφανές να μεταβληθεί σε όργανο με παρουσία και διακριτό ρόλο στον χώρο της αυτοδιοίκησης με αμεσότητα έναντι των πολιτών.
ΠΑΝΩ απ’ όλα ο χαρακτήρας της ΠΕΔ είναι διεκδικητικός και ως τέτοιος θα χρειαστεί να εμπεδωθεί ως συνείδηση σε όλους μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ