«Μετά την μεγάλη έκταση που πήρε το θέμα των αδέσποτων, σκέφτηκα ότι η καλύτερη ενέργεια ήταν να συζητήσουμε με την κ. Μαρία Τζουβάρα, η οποία επί μία δεκαετία ήταν πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας», σημειώνει σε κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Βασίλης Ζιώβας, πρώην περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Και συνεχίζει: «Έτσι και έγινε. Στο σημερινό, λοιπόν, άρθρο θα αναφερθούμε σε βασικές επισημάνσεις και τι πρέπει να γίνει για την περισσότερο αρμονική συμβίωση με τα αδέσποτα. Πιστεύουμε ότι θα φανούν πολύ χρήσιμα τα όσα μας είπε η κ. Τζουβάρα.
Καταρχάς να πούμε ότι τρία είναι τα σημεία εγκατάλειψης σκύλων στην πόλη μας: Το Παραποτάμιο Πάρκο, το φράγμα και η Κορωνησία. Όσοι εγκαταλείπουν τα ζώα επιλέγουν χώρους με τρία κριτήρια: α) Να υπάρχει ή να διέρχεται κόσμος. β) Να υπάρχει στοιχειώδης τροφή και γ) Να υπάρχει νερό.
Σήμερα ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων ξεπερνά κατά πολύ τα δύο εκατομμύρια πανελλαδικά! Αξίζει να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι με τα επίσημα στοιχεία, υπήρχαν στη χώρα μας το 2017 πάνω από 1,8 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι. Από αυτόν τον πληθυσμό ων μόνο το 23% φέρει ηλεκτρονική σήμανση, με ιδιοκτήτη τον κατά περίπτωση Δήμο. Από το επίσημο στοιχείο, ότι δηλαδή οι αδέσποτοι σκύλοι προέρχονται σε ποσοστό 70% από γέννες δεσποζόμενων ή ημιδεσποζόμενων σκύλων, προκύπτει ξεκάθαρα ποια είναι η γενεσιουργός αιτία.
Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά είναι ζώα αγελαία. Συμπεριφέρονται όπως ο όχλος, άρα είναι σημαντική η απομάκρυνση του αρχηγού της αγέλης. Κάθε ανεύθυνος κηδεμόνας καλόν είναι να γνωρίζει, πριν παραδώσει το ζώο του στη… φύση, ότι θα δυσκολευτεί πάρα πολύ μέχρι να ενταχθεί σε κάποια αγέλη. Να γνωρίζει το πόσα προβλήματα θα αντιμετωπίσει και το κυριότερο, πως η ανευθυνότητά του είναι απαράδεκτη!
Τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να παρθούν και άλλα που χρειάζονται να βελτιωθούν ούτως ώστε να μπορέσουν – εάν όχι να εξαλείψουν το πρόβλημα – τουλάχιστον να το ελαχιστοποιήσουν, είναι: Η καταγραφή από τον Δήμο. Η στείρωση. Όροι ευζωίας. Τσιπάρισμα αλλά και ουσιαστική χρησιμοποίησή του για να υπάρχει σαφής εικόνα του προβλήματος. Τακτικοί εμβολιασμοί. Τακτική παρακολούθηση . Απομάκρυνση του αρχηγού της αγέλης. Εκπαίδευση όσων έχουν σκύλους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ