ΤΙΣ σοβαρές ενστάσεις και παρατηρήσεις του χωριού Κυψέλη Άρτας αναφορικά με τις επικίνδυνες περιβαλλοντικές συνέπειες για το υδροηλεκτρικό έργο που σχεδιάζεται στην περιοχή, αναδεικνύουν με αναφορά τους στους υπουργούς Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας – Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος και Νίκος Παπαναστάσης.
Πίσω από τον σχεδιασμό βρίσκεται η εταιρεία ΝΑΝΚΟ ΑΒΕΤΕ και στη διαβούλευση που ξεκίνησε την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου τα μέλη του Συνεταιρισμού Κυψέλης αποφάσισαν ότι δεν συμφωνούν.
Στην αναφορά οι δύο βουλευτές επικαλούνται τους λόγους αντιρρήσεων του Συνεταιρισμού Συνιδιόκτητων, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του αγωγού, η οδοποιία και ο σταθμός παραγωγής χωροθετούνται σε σημεία έκτασης που αποτελούν ιδιοκτησία τους (συμβόλαια από το 1883). Το υδροηλεκτρικό σχεδιάζεται στη συμβολή δύο ρεμάτων και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται «είναι κάτι που θα επιφέρει ανεπανόρθωτη καταστροφή στη μορφολογία του συγκεκριμένου σημείου. Χώρια ότι υπάρχει κίνδυνος καθίζησης λόγω των μεγάλων κλίσεων».
Λόγος γίνεται, εξάλλου, σε δύο αρδευτικά, ένα πάνω από την υδροληψία και άλλο ένα ενδιάμεσα από αυτή και τον σταθμό παραγωγής που λειτουργούν ανελλιπώς για πάνω από 100 χρόνια και συντηρούνται με έξοδα των κατοίκων. «Αυτά – επισημαίνεται – συμβάλλουν ώστε να συντηρείται η χλωρίδα του χωριού (κήποι, μικροκαλλιέργειες, οπωροφόρα δέντρα, καλλωπιστικά φυτά κλπ). Η αναφορά της εταιρείας ότι το ένα αρδευτικό είναι ανενεργό δεν ισχύει. Υπήρξε ζημιά που το έθεσε εκτός λειτουργίας πέρυσι, η οποία έχει δρομολογηθεί να αποκατασταθεί από τους κατοίκους, όπως εξάλλου γίνεται πάντοτε 100 και πλέον χρόνια».
Ως προς τα οφέλη στην περιοχή επισημαίνεται ότι «δεν θα υπάρξει απολύτως κανένα για την τοπική κοινωνία. Ο Δήμος δεν δεσμεύεται από κανένα νόμο ότι τα ελάχιστα έσοδα που θα έχει, θα τα διαθέτει αποκλειστικά στην Κυψέλη. Η εταιρεία δεν δεσμεύεται, επίσης, από κανένα νόμο ότι θα προσφέρει έστω και μια θέση εργασίας σε κάτοικο του χωριού. Η ποιότητα ζωής μας δεν θα βελτιωθεί. Αντιθέτως, το χωριό θα χάσει επισκέπτες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια το έχουν ως προορισμό και έρχονται για να απολαύσουν το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο.
Θα καταστραφεί το περιπατητικό μονοπάτι Κυψέλη – Ρουπακιά – Άγιος Κωνσταντίνος. Θα χαθούν εισοδήματα από μικρές επιχειρήσεις (ξενώνες, ταβέρνες, παραδοσιακά καφενεία κλπ), που διατηρούν νέοι άνθρωποι – οικογενειάρχες».