ΜΟΛΙΣ ολοκληρωθεί η εμπορία τους αναμένεται να υπάρξει εκτίμηση των εσπεριδοειδών που θα παραμείνουν απούλητα λόγω της προσβολής τους από τον «μαύρο ακανθώδη αλευρώδη» που έπληξε και τον κάμπο της Άρτας, αν και από μια πρώτη εικόνα φαίνεται πως οι απώλειες είναι μεγάλες.
Οι έμποροι παρακάμπτουν τα προσβεβλημένα πορτοκάλια και μανταρίνια από το συγκεκριμένο έντομο ή όταν αυτό δεν συμβαίνει οι τιμές πέφτουν αρκετά χαμηλά. Επιχειρήσαμε, εν τω μεταξύ, και καταγράφουμε την διακίνηση που έγινε έως τώρα, η οποία εν πολλοίς οδηγεί σε συμπεράσματα για την ζήτηση που σημειώνεται, σε συνδυασμό βέβαια με τις τιμές καθώς συναρτώνται άμεσα με τα οικογενειακά εισοδήματα των αγροτών.
Πορτοκάλια
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) Περιφερειακής Ενότητας Άρτας Γρηγόρη Οι- κονόμου, η προσδοκώμενη για την φετινή καλλιεργητική περίοδο παραγωγή των ομφαλοφόρων πορτοκαλιών ανέρχεται σε 38.000 έως 40.000 τόνους. Επεξηγείται ότι στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι ποικιλίες μέρλιν, ναβαλίνα, λανελέητ κλπ, των οποίων η εμπορία ανέρχεται σε περίπου 20.000 τόνους. Κάνοντας αναφορά στη διακίνηση διευκρινίζεται ότι υπάρχουν ποσότητες που δεν καταγράφονται επισήμως και λογίζονται ως «λαθραίες», δηλαδή η εμπορία γίνεται χωρίς αναγγελίες από συσκευαστήρια. Επομένως, αν και παραμένει αδιευκρίνιστο, ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η διακίνηση μπορεί να είναι μεγαλύτερη.
Στην ΔΑΟΚ, όπως μας επισημαίνει ο Γρηγόρης Οικονόμου, εμφανίζεται ότι μέσω αυτής διακινήθηκαν 8.000 τόνοι (έως περασμένη Τετάρτη που αντλήθηκαν τα στοιχεία), άλλοι τόσοι μέσω συσκευαστηρίων Άρτας και Βέροιας, ενώ συνυπολογίζονται και οι ποσότητες της ίδιας ποικιλίας (ομφαλοφόρα) που κυρίως το τελευταίο διάστημα οδηγούνται προς χυμοποίηση. Αυτό συμβαίνει ένεκα του έντονου ενδιαφέροντος που υπήρξε κυρίως από χυμοποΐία της Αργολίδας, η οποία διαθέτει το χυμό στην Αμερική. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει ζήτηση, οπότε η προς εξαγωγή ποσότητες συνεχίζονται.
Όσον αφορά τα κοινά πορτοκάλια, αυτά δηλαδή που οδηγούνται για χυμό, η προσδοκώμενη παραγωγή τους στο νο-μό υπολογίζεται σε 20.000 τόνους, για τα οποία παρατηρείται ενδιαφέρον αγοράς.
Τιμές
Οι τιμές για τα ομφαλοφόρα πορτοκάλια ξεκίνησαν καλά, καθώς τα πρώτης ποιότητας έφτασαν να πωλούνται έως και 40 λεπτά το κιλό παραδοτέα. Αυτή βεβαίως ήταν η τιμή για όποιους από τους παραγωγούς έκαναν μόνοι τους τη συγκομιδή. Επειδή, όμως, δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο, τα εργατικά κοστίζουν γύρω στα 8 λεπτά το κιλό, οπότε καθαρά στα χέρια των παραγωγών έμειναν έως και 32 λεπτά το κιλό.
Σταδιακά, ωστόσο, οι τιμές άρχισαν να πέφτουν και σήμερα παραδοτέα τα πορτοκάλια φτάνουν έως και 28 λεπτά (εάν απασχολούν εργάτες συγκομιδής το καθαρό υπόλοιπο είναι γύρω στα 20 λεπτά το κιλό). Απ’ ότι εξάλλου, μάς μεταφέρεται για τα ομφαλοφόρα πρώτης ποιότητας διαμορφώνονται ακόμα και σήμερα έως 39 λεπτά το κιλό παραδοτέα. Για τα δεύτερης ποιότητας μπορεί οι τιμές να πέφτουν στα 25 λεπτά το κιλό, επίσης παραδοτέα. Όσο για τις τιμές στα κοινά πορτοκάλια διαμορφώνονται στα 28 λεπ- τά παραδοτέα (καθαρά 20 λεπτά).
Μανταρίνια
Η προσδοκώμενη παραγωγή μανταρινιών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΑΟΚ, εκτιμάται σε 35.000 τόνους.
Στην επικοινωνία μας με τον Γρηγόρη Οικονόμου, αυτό που μάς ανέφερε είναι ότι οι έως τώρα εξαγωγές ανέρχονται σε 25.000 τόνους. Ωστόσο, συνεχίζονται τόσο για την ποικιλία κλημεντίνη όσο και τη νόβα, αν και η ζήτηση προς το παρόν παρουσίασε μικρή κάμψη.
Αναφορικά με τις τιμές ισχύει ό,τι και με τα πορτοκάλια. Αρχικά εμφανίστηκαν υψηλές, φτάνοντας έως και 50 μέχρι 55 λεπτά το κιλό παραδοτέα και σήμερα διαμορφώνονται σε 25 λεπτά το κιλό καθαρά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ