ΜΕΤΑ το ενδιαφέρον άρθρο του με τίτλο «Η ανάπτυξη της Άρτας “περνάει” μέσα από τον πολιτισμό της», ο Βασίλης Ψαθάς (φωτο) μπορεί να το προχωρήσει ακόμα πιο μπροστά.
Να ηγηθεί δηλαδή πρωτοβουλιών για την ανάδειξη και προβολή καθώς όλα όσα υποστηρίζει είναι αυταπόδεικτα και ορατά. Διαβάζουμε ότι «το παγκόσμιο δίκτυο πόλεων United Cities and Local Governments (UCLG, δηλαδή Ενωμένες Πόλεις και Τοπικές Κυβερνήσεις) απονέμει διεθνές βραβείο για τον πολιτισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτού, θα αναδειχθούν καινοτόμες πρωτοβουλίες των Δήμων και των Περιφερειών, που συνδέονται με τα πολιτιστικά δικαιώματα, την ιδιότητα του πολίτη και την βιώσιμη ανάπτυξη. Γενικός στόχος του εν λόγω βραβείου είναι να αναδειχθεί η σημασία των πολιτικών για τον Πολιτισμό σε τοπικό επίπεδο και η σύνδεσή τους με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως αυτά περιλαμβάνονται στην Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών και το Νέο Αστικό Θεματολόγιο».
Κωδικοποιώντας και σταχυολογώντας όσα συνέχουν τον τοπικό πολιτισμό (ιστορική γέφυρα και παρεμβάσεις που έγιναν ή μπορούν να γίνουν, Παρηγορήτισσα, βυζαντινά εν γένει χαρακτηριστικά της πόλης και του νομού, γιατί όχι αναστήλωση γέφυρας Πλάκας, Θεατράκι, Αρχαία Αμβρακία, Ιμαρέτ, Φευζούλ τζαμί κλπ), μπορούν κάλλιστα να αξιολογηθούν και γιατί όχι να δηλωθεί η συμμετοχή. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα ένα τέτοιο εγχείρημα δύναται να προκαλέσει συζητήσεις. Πέραν των άλλων και αυτές μάς ενδιαφέρον. Άλλωστε κάθε αθλητής που κατεβαίνει στο στίβο ποτέ δεν ξέρει τι επιφυλάσσει ο αγώνας που θα δώσει.
Είναι νομίζουμε θέμα που ο αντιπεριφερειάρχης μπορεί να εξετάσει αξιοποιώντας βεβαίως ανθρώπους που ασχο- λούνται εις βάθος με τον τοπικό πολιτισμό, οι οποίοι μπορούν να μελετήσουν το περιεχόμενο της UCLG (δεδομένα και προϋποθέσεις), να οδηγηθούν σε συμπεράσματα από τα οποία θα προκύψει αν είναι εφικτή η σύνταξη του σχετικού φακέλου υποψηφιότητας. Να το τολμήσουμε… γιατί όχι;