Το φθινόπωρο του 1759 είχαν συμβεί διάφορα. Κάποιος Αρτινός καραβοκύρης Μπουρτζάνας έπεσε θύμα Παργινών πειρατών, δολοφονήθηκαν από Χριστιανούς δύο Αλβανοί και μάλλον αυτοί κατέφυγαν στην Πρέβεζα.
Την ίδια εποχή ο έμπορος Νικολός Ψωμάς Αρδαβάνι πήγε στην Ιθάκη και αγόρασε λάδι και σταφίδα και όταν τα πλήρωσε, οι Βενετικές αρχές του απαγόρευσαν να τα βγάλει από την Ιθάκη και επέστρεψε ζημιωμένος στην Άρτα. Ερχόμενος διαμαρτυρήθηκε στον Βοεβόδα. Ο Ζενέλ μπέης που ήταν Βοεβόδας θύμωσε πολύ και ένιωθε πως οι Βενετοί καταπατούν τις συμφωνίες.
Στην Άρτα βρίσκονταν εκείνες τις μέρες δύο Κεφαλλονίτες. Ο Βοεβόδας ξέσπασε σε υστερία και συνέλαβε τους Κεφαλλονίτες και τον πρόξενο Φίλιππο Τριαντόγλη. Τους φυλάκισε και του πρόξενου του κατάσχεσε και τα χρήματα που είχε πάνω του, το σύνολο 150 πιάστρες.
Μαθαίνοντας ο Βενετός υποπρόξενος τα συμβάντα έτρεξε να διαμαρτυρηθεί στον Βοεβόδα άλλα εκείνος του έριξε ευθύνες πως η Γαληνοτάτη είναι μόνο λόγια και χαρτιά και θα την πληρώσουν αυτοί τώρα, γνωρίζοντας πως δεν φταίνε. Τελικά ο υποπρόξενος της Άρτας κατάφερε να αποφυλακίσει μόνο τον πρόξενο, ο οποίος έφυγε για τα Ιωάννινα ώστε να διαμαρτυρηθεί στον Ισμαήλ Πασά και στον Βενετό Βάϊλο, στην Κωνσταντινούπολη.
Βλέποντας ο υποπρόξενος την κατάσταση και την αδιάλλακτη στάση του Βοεβόδα συντάσσει μια επιστολή προς τον Γενικό Προβλεπτή της Θάλασσας και του συνιστά: 1. Να απαγορευτεί η είσοδος όλων των υπηκόων της Γαληνοτάτης και να μην κάνουν εμπόριο. 2. Να γίνουν γρήγορα διαβήματα δια- μαρτυρίας προς την Πύλη. 3. Ο Προβλεπτής να στείλει γρήγορα επιστολή στον Ισμαήλ Πασά των Ιωαννίνων για να διευθετήσει το ζήτημα. 4. Να κλείσουν τα στενά και να μην περνούν πλοία. 5. Μόνο έτσι θα καταφέρουν να διώξουν και τον κακούργο αυτόν Βοεβόδα.
Από άλλες επιστολές μαθαίνουμε πως ο Ζενέλ Μπέης δεν έφυγε, αλλά φαίνεται ότι η Οθωμανική διοίκηση τον στρίμωξε και άλλαξε στάση. Μόνο και μόνο το κλείσιμο του Αμβρακικού θα ήταν θάνατος για το εμπόριο της Άρτας και θα είχε επιπτώσεις πάνω του.
Πηγή κειμένου: Βενετικά αρχεία, ASV, B145.