Ραντεβού στη γέφυρα Άρτας δίνουν την προσεχή Παρασκευή 26 Ιανουαρίου οι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης που τους οδηγεί στην εξαθλίωση καθώς το εισόδημά τους μειώνεται δραματικά.
Η απόφαση ελήφθη στην πανηπειρωτική σύσκεψη των αγροτοκτηνοτρόφων και μελισσοκόμων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Διώνη», στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100 βιοπαλαιστές του κλάδου.
Την σύσκεψη διοργάνωσε η ΟΑΣΝΑ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας) και πλην των κινητοποιήσεων στο νομό μας, αντίστοιχες την ίδια μέρα αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθούν και στις πρωτεύουσες των άλλων τριών νομών της Ηπείρου.
«Να μετατρέψουμε την αγανάκτησή μας σε δύναμη διεκδίκησης, προχωρώντας σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή μας», αποτέλεσε την βασική συνισταμένη των ομιλητών. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την περασμένη Πέμπτη στο Περιφε- ρειακό Συμβούλιο Ηπείρου.
Ακαρπία ελιάς
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την πανηπειρωτική σύσκεψη, τονίζεται: «Μέσα από δεκάδες παρεμβάσεις αναδείχτηκε το σύνολο των προβλημάτων των βιοπαλαιστών παραγωγών και των διεκδικήσεων τους.
Συγκεκριμένα απαιτούν να στηριχτεί το εισόδημά τους που έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα για να μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή τα επόμενα χρόνια. Δίνουν αγώ-να επιβίωσης. Για παράδειγμα οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι εξαιτίας της ακαρπίας στην ελιά (πάνω από 95%) λόγω των περσινών άσχημων καιρικών φαινομένων, αλλά και της ανυπαρξίας υποδομών όπως αρδευτικών έργων.
Εσπεριδοειδή
Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών αντιμετωπίζουν μειωμένη χαμηλής ποιότητας παραγωγή ένεκα εξάπλωσης του εντόμου “μαύ- ρος ακανθώδης αλευρώδης”, που την προσβάλλει.
Ακόμα χειρότερα απειλούνται με καταστροφή του κεφαλαίου αφού το έντομο προσβάλλει και τα δέντρα με κίνδυνο να ξεραθούν. Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι ενώ το έντομο έχει εμφανιστεί από το 2015 σε εγκαταλειμμένα χωράφια, το κράτος δεν υλοποίησε κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισής του, παρά τις διαρκείς εκκλήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα φέτος να εξαπλωθεί σε όλο τον κάμπο της Άρτας με ολέθριες συνέπειες.
Αμπελουργοί – μελισσοκόμοι
Η παραγωγή των αμπελουργών, αντίστοιχα, έχει υποστεί συντριπτικό χτύπημα από τον περονόσπορο.
Μειωμένη παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών εμφανίζουν και οι μελισσοκόμοι που πρόσθετα “καίγονται” από το πανάκριβο αγροτικό πετρέλαιο και τις κάθε είδους απαγορεύσεις που τους επιβάλει η κυβέρνηση στην παραγωγή και διακίνηση των προϊόντων τους.
Η στάση του ΕΛΓΑ
Απέναντι σε όλα αυτά τα επείγοντα προβλήματα, ο ΕΛΓΑ, παρά την αύξηση «φωτιά» των ασφαλιστικών εισφορών, δεν δίνει δεκάρα για την ακαρπία στην ελιά, τον περονόσπορο στα αμπέλια και τον “μαύρο ακαν- θώδη αλευρώδη” στα εσπεριδοειδή.
Σταυρός μαρτυρίου
Ταυτόχρονα, οι κτηνοτρόφοι σηκώνουν τον δικό τους σταυρό. Οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες συνεχίζουν να παίρνουν το γάλα με ανοιχτή τιμή, ενώ σαν βόμβα έχει πέσει ο εκβιασμός για νέα μείωση στην τιμή.
Συγκεκριμένα η ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ μιλάει για μείωση της τιμής του γάλακτος κατά 10 λεπτά το κιλό για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο που θα προστεθεί στις δυο προηγούμενες μειώσεις που έκανε των 3 λεπτών ανά κιλό.
Η νέα μείωση σημαίνει για έναν κτηνοτρόφο απώλεια εισοδήματος 5.000 ευρώ για μια ποσότητα 50 τόνων, εντείνοντας τα αδιέξοδά του. Έτσι, από τη μία οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν τα κοπάδια τους και από την άλλη η φέτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει εκτιναχθεί στα 13 ευρώ το κιλό.
Το κόστος στα ύψη
Παράλληλα, οι αγρότες καταγγέλλουν την συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και των μεγάλων περικοπών της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.
Ενώ το αγροτικό εισόδημα έχει καταποντιστεί, το κόστος ζωής της λαϊκής οικογένειας στο χωριό, όπως και συνολικά στις πόλεις, έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το λάδι.
Οι αγρότες καταγγέλλουν την αισχροκέρδεια τον χονδρεμπόρων, οι οποίοι αγόρασαν το λάδι από τους παραγωγούς με 4 έως 5 ευρώ το κιλό και το πουλάνε 15 ευρώ το κιλό.
Παρέμβαση από Ρίζο Μαρούδα
Παρέμβαση στη συζήτηση έγινε, επίσης, από τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της πανελλαδικής γραμματείας της επιτροπής των μπλόκων και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.
Επεσήμανε ότι η αγροτιά έχει την δύναμη να αντιπαρατεθεί με την πολιτική που την καταστρέφει και μέσα από πολυμόρφους αγώνες, με τα τρακτέρ στο δρόμο και μπ-λόκα σε όλη την χώρα, μπορεί να αποσπάσει κατακτήσεις.
Συμμετοχές
Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την Άρτα οι Αγροτικοί Σύλλογοι Άνω Πέτρας, Πέτα, Πολυδρόσου, Ανέζας, Ανθοτόπου, Φιλοθέης και Κομποτίου. Από την Πρέβεζα συμμετείχε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φαναρίου, Ζαλόγγου και Τύριας. Από τα Ιωάννινα συμμετείχε ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας, ενώ το παρόν έδωσαν οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι Άρτας και Πρέβεζας.
Παράλληλα, μεγάλος ήταν ο αριθμός των βιοπαλαιστών αγροτών κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων που συμμετείχαν στη σύσκεψη απ’ όλη την Περιφέρεια. Πρόσθετα την σύσκεψη παρακολούθησαν και πραγματοποίησαν παρεμβάσεις οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου και του Επιμελητηρίου Άρτας, εκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και ο δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Κώστας Παπασιώζος.
Όλοι τους εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα και την ανάγκη στήριξης του αγώνα των βιοπαλαιστών παραγωγών».
Βαγγέλης Μπέτσας: Μονόδρομος οι αγώνες
Η σύσκεψη άνοιξε με εισηγητική ομιλία του Βαγγέλη Μπέτσα, προέδρου της ΟΑΣΝΑ.
Ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος, αφού παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις, παρεμβάσεις υπομνήματα και ερωτήσεις στη Βουλή και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στους κατά τόπους Δήμους και την Περιφέρεια Ηπείρου, εισπράττουν από παντού κοροϊδία και εχθρότητα απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους.
“Όσες φορές βγήκαμε στο δρόμο και παλέψαμε κάτι κερδίσαμε” τόνισε, υπενθυμίζοντας τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιή- σεις των προηγούμενων χρόνων που επέβαλαν την θεσμοθέτηση του αφορολόγητου για τους αγρότες. Ταυτόχρονα επισή- μαινε ότι η λογική “τίποτα δεν γίνεται” σε κάνει μετανάστη από τον τόπο σου, ενώ χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις μονόδρομο, όπως δείχνει και το παράδειγμα των αγροτών στη Γερμανία.
Οι διεκδικήσεις
Οι αγρότες ζητούν ενίσχυση 200 ευρώ ανά στρέμμα για την ακαρπία στην ελιά και 600 ευρώ ανά στρέμμα για τις καταστροφές στα εσπεριδοειδή και στα αμπέλια από τον “μαύρο ακανθώδη αλευρώδη” και τον περονόσπορο».
Παράλληλα διεκδικούν κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές για τα προϊόντα της λαϊκής οικογένειας, μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, και πλαφόν επτά λεπτά στην κιλοβατώρα για το αγροτικό ρεύμα, αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ για αποζημίωση στο 100% από φυσικές καταστροφές και άλλα.