ΤΑ τρακτέρ βγαίνουν στους δρόμους και της Άρτας, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στους άλλους τρεις νομούς της Ηπείρου.
Η αρχή έγινε την περασμένη Πέμπτη όταν με αφορμή το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στα Ιωάννινα, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας με παράλληλη προβολή των αιτημάτων των αγροτών.
Η απόφαση ελήφθη στην προηγηθείσα πανηπειρωτική σύσκεψη αγροτών στο Εργατικό Κέντρο Άρτας που διοργάνωσε η ΟΑΣΝΑ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας), στην οποία εκφράστηκε η οργή και η αγανάκτηση επί των πολιτικών που εφαρμόζονται, οι οποίες οδηγούν στη δραματική μείωση του εισοδήματος, αλλά και το ξεκλήρισμά τους.
ΣΤΗΝ ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε μεθαύριο Παρασκευή 26 Ιανουαρίου να δοθεί ραντεβού των αγροτών για κινητοποιήσεις και στις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της Ηπείρου, με την Άρτα να πραγματοποιεί συγκέντρωση με τα τρακτέρ στην γέφυρα της πόλης.
Η ΟΑΣΝΑ απευθύνεται στους γεωργούς, στους κτηνοτρόφους, στους μελισσοκόμους και όλους όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, τους οποίους καλεί να δώσουν το μαζικό «παρών» τους, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι πλέον «δεν πάει άλλο» και πως δεν θα υποκύψουν σε «ντιρεκτίβες» που οδηγούν σε φτώχεια και εξαθλίωση.
ΜΕΣΑ από την πανηπειρωτική σύσκεψη αναδείχθηκαν όλα τα σοβαρά ζητήματα, ενώ παράλληλα διατυπώνονται συγκεκριμένα αιτήματα για στήριξη του εισοδήματος.
ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι έχουν απόλυτο δίκιο, διότι αν πάρει κανείς υπόψη του την εικόνα που επικράτησε και φέτος θα διαπιστώσει ότι ο ιδρώτας τους πηγαίνει χαμένος, χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν ακόμα και στις στοιχειώδεις οικογενειακές τους ανάγκες.
ΟΙ ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι διότι πληρώνουν πολύ ακριβά την ακαρπία που φτάνει έως και στο 95%, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική στήριξής τους.
ΜΕΙΩΜΕΝΗ, και μάλιστα αισθητά, είναι και η παραγωγή εσπεριδοειδών εξαιτίας κυρίως της εξάπλωσης του εντόμου «μαύρος ακανθώδης αλευρώδης» που παρά τις προσπάθειες δεν έχει αντιμετωπιστεί με αποτέλεσμα να απειλείται με καταστροφή μέχρι και το φυτικό κεφάλαιο.
ΟΙ κτηνοτρόφοι, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη «σηκώνουν τον δικό τους σταυρό», καθώς οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες συνεχίζουν να αγοράζουν το γάλα με ανοιχτή τιμή, ενώ λόγος γίνεται για εκβιασμούς για νέα μείωση κατά 10 λεπτά το κιλό (νέα μείωση σημαίνει για έναν κτηνοτρόφο απώλεια εισοδήματος 5.000 ευρώ για ποσότητα 50 τόνων).
ΛΟΓΩ των καιρικών συνθηκών μειωμένη εμφανίζεται, εξάλλου, η παραγωγή και των μελισσοκόμων, που έχουν παράλληλα να αντιμετωπίσουν και το πανάκριβο αγροτικό πετρέλαιο.
ΕΑΝ σ’ όλα αυτά προστεθεί και η ακρίβεια που προσλαμβάνει μορφή χιονοστιβάδας, χωρίς να διαφαίνεται απόδοση στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς την δύσκολη θέση που περιέρχεται ο αγροτικός κόσμος.
ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ότι άλλος δρόμος από τις κινητοποιήσεις προκειμένου να εισακουστούν, δεν υπάρχει, πήραν την απόφαση να μιλήσουν στους δρόμους, σε μια ύστατη προσπάθεια να βελτιώσουν τη θέση τους.
ΤΙ άλλο αλήθεια μπορούν να κάνουν όταν τούς «πνίγει» το δίκιο τους;