8 Ιανουαρίου 1991: Δολοφονήθηκε ο Νίκος Τεμπονέρας Μαθηματικός που δολοφονήθηκε σε ηλικία 38 ετών στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων εναντίον νομοσχεδίου υπουργείου παιδείας.
Ο Τεμπονέρας χτυπήθηκε στο κεφάλι με σιδερολοστό. Για το έγκλημα κατηγορήθηκαν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Καλαμπόκας και το μέλος της τοπικής ΟΝΝΕΔ, Αλέκος Μαραγκός.
Ο Καλαμπόκας καταδικάστηκε και το 1998 αφέθηκε ελεύθερος. Η δολοφονία εξόργισε την κοινή γνώμη και οδήγησε στην παραίτηση του Υπουργού Παιδείας, Κοντογιαννόπουλου.
Στις 10 Ιανουαρίου, οργανώθηκε συλλαλητήριο στην Αθήνα με περισσότερους από 100.000 διαδηλωτές. …
Ο Νίκος Τεμπονέρας αγωνίστηκε για το δικαίωμα σε μία ουσιαστική δημόσια εκπαίδευση, υπερασπίστηκε τους μαθητές και τις μαθήτριές του και το έκανε με τη ζωή του απέναντι στους τραμπούκους δολοφόνους της ΟΝΝΕΔ και της ΝΔ.
Δεν ξεχνάμε τη μνήμη και το παράδειγμα του, τιμάμε τον αγώνα του. Ένας αγώνας που συνεχίζεται σήμερα για κοινωνική δικαιοσύνη, για την υπεράσπιση του δημοσίου και δημοκρατικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες της νεολαίας για μια καλύτερη ζωή, οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του θα είναι για πάντα γραμμένοι σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
*Η Αγλαΐα Νάτσικα είναι καθηγήτρια Μουσικής, οργανωτική υπεύθυνη της «Νέας Αριστεράς Άρτας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ