Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές, Αμφιβολίες τρελές.
Πρώτη φορά το άκουσα, όταν ήμουν στην τρίτη Δημοτικού. Δεν τους πίστεψα. Δυστυχώς, όμως, μέχρι την έκτη Δημοτικού με είχαν πείσει. Δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Τα δώρα τα φέρνουν οι μπαμπάδες και οι μαμάδες. Ακόμα μέχρι και σήμερα δεν έχω αποφασίσει οριστικά ποια αλήθεια πιστεύω. Γιατί στο κάτω – κάτω μπορεί τα δώρα να τα φέρνουν οι γονείς, αλλά ποιος φέρνει γονείς που μπορούν να δίνουν δώρα;
Αυτή η μεγάλη αποκάλυψη που συνιστά αλλαγή κοσμοθεωρίας για ένα παιδί Δημοτικού, επηρέασε τον τρόπο που θα έβλεπα τα γεγονότα από εκείνη τη στιγμή και έπειτα. Ασυνείδητα «αποφάσισα» να καταληφθώ από μία εμμονή για την αλήθεια. Έπρεπε να μαθαίνω την αλήθεια, για να μην ξαναπληγωθώ τόσο βαριά. Μια πικρή αλήθεια νωρίς αντέχεται περισσότερο από μία πικρή αλήθεια αργά.
Μεγαλώνοντας η έννοια των σπουδών συμπεριλαμβάνει μέσα της και την έννοια της αλήθειας. Νιώθεις ότι συμμετέχεις σε μία σύμ- βαση. Σου διδάσκουν αλήθειες κι εσύ μέσω των εξετάσεων πιστοποιείς ότι τις πίστεψες, τις έμαθες και τις ακολουθείς. Έτσι, φαίνεται σχεδόν αυτονόητο ότι όλη σχεδόν η ενήλικη ζωή θα είναι γεμάτη αλήθειες, εκτός από μερικές, πολύ λίγες φορές, που κάποιος «κακός» θα μας πει ψέματα. Αλλά με τόσες αλήθειες τριγύρω, τα ψέματα θα αποκαλύπτονταν πολύ σύντομα. Που να ήξερα τότε ότι, ήδη από το 1805, ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον είχε πει μία δική του αλήθεια: «Οι μικρές αγγελίες περιέχουν όλη την αλήθεια που μπορεί να βρει κανείς σε μια εφημερίδα». Και αν αυτή η πρόταση είναι μία αλήθεια για όλους μας, που ισχύει μέχρι και τις ημέρες μας, τότε καταργεί όλες τις υπόλοιπες αλήθειες που διαβάζουμε.
Αμέσως μετά το τέλος των σπουδών, είναι σαν να γυρίζει ο κόσμος ανάποδα. Αντί να μας διδάσκουν αλήθειες κάθε μέρα, μας γεμίζουν πληροφορίες, οι περισσότερες των οποίων είναι ψεύτικες και κάποιες αληθινές είναι απλά θόρυβος. Δηλαδή η πληροφορία, αν σήμερα ο τράπερ Τζέι Σι Κόνερ, ανέβασε μία φωτογραφία με το νέο αμόρε του, είναι αλήθεια ή ψέμα, παίζει κάποιο ρόλο; Και αλήθεια να είναι, είναι απλά θόρυβος.
Σε λίγες ημέρες αποχαιρετάμε το 2023. Συνέβησαν πολλά γεγονότα μέσα σε αυτό το έτος και για πολλά από αυτά δεν μάθαμε ποτέ την αλήθεια. Και τώρα πρέπει να ψάξουμε μαζί να μάθουμε την αλήθεια για το τι πραγματικά προηγήθηκε και συνέβη το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Αν υπήρξε κάποιος που εξασφάλισε την ασφάλεια, ή τα άφησε όλα στην τύχη και «πάμε κι όπου βγει».
Μαζί, επίσης, πρέπει να μάθουμε την αλήθεια για το πως ακριβώς συνέβη το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου και γιατί βρέθηκαν 18 άνθρωποι νεκροί στο δάσος της Δαδιάς. Πως στο καλό φωτιές τόσο κοντά στο κράτος των Αθηνών, όπως το Λουτράκι και το Λαγονήσι προξενούν τόσο χάος, απορυθμίζοντας κάθε κρατικό μηχανισμό. Πρέπει να μάθουμε την αλήθεια πως είναι δυνατόν το 2023 να πεθαίνουν συνάνθρωποί μας, επειδή έβρεξε παραπάνω από το αναμενόμενο και ολόκληρες περιοχές βρέθηκαν ξαφνικά στο βυθό.
Πως είναι δυνατόν ένας νέος αυτοκινητόδρομος και μία νέα σιδηροδρομική σύνδεση να βυθίζονται σε μια πλημμύρα νερού και αναξιοπι- στίας, ενώ σχεδιάστηκαν – υποτίθεται – να αντέχουν τέτοια φαινόμενα. Επίσης, πρέπει επιτέλους να διαβάσουμε έστω και μία αλήθεια γιατί μετά τους θανάτους των Φιλόπουλου, Καμπανού και Κατσουρή, ακρωτηριάστηκε και κινδυνεύει η ζωή ενός ακόμα νέου.
Κι αν για όλα τα παραπάνω μας πουν ότι φταίνε η κλιματική αλλαγή, τα προσωπικά λάθη και η απρόσωπη βία, πρέπει επιτέλους να μάθουμε την αλήθεια πως στο καλό, στο 2023, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, εντός του ευρωπαϊκού νομίσματος πεθαίνουν ακόμα συνάνθρωποί μας στις καρότσες αγροτικών, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μεταφερθούν έγκαιρα στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Όλες αυτές οι αλήθειες υπάρχουν εκεί έξω. Και χωρίς Αμφιβολίες πολλές, χωρίς Αμφιβολίες τρελές, κάποιος ή κάποιοι προσπαθούν να μην τις μάθουμε εμείς ποτέ. Και είναι χρέος μας να τις μάθουμε και να τις φωνάξουμε, όχι τόσο για εμάς, αλλά περισσότερο για τα παιδιά μας. Και για κάποιους άλλους ακόμα. Όπως είπε και ο Γουίλιαμ Μπλέικ «Όταν λέμε την αλήθεια, δεν το κάνουμε για να πείσουμε εκείνους που δεν τη γνωρίζουν, αλλά για να υπερασπιστούμε αυτούς που τη γνωρίζουν».
Αθώος, λόγω Αμφιβολιών