ΤΟ νέο έτος 2024 ανέτειλε ήδη και είθε να μην συνοδευτεί και αυτό με γεγονότα που ανοίγουν πληγές κάνοντας μαύρη την ψυχή των ανθρώπων. Αρκετά έχουμε τραβήξει. Φτάνει ως εδώ. Επιτέλους, ας ζήσουμε και μια χρονιά μέσα σε κανονικότητα. Φυσιολογική ζωή ζητάμε, είναι τόσο σπουδαίο να συμβεί;
ΑΠΟ τον Απρίλιο του 2010 όταν στη ζωή μας μπήκαν τα μνημόνια, έκτοτε δεν υπήρξε χρονιά που να μην δεχόμασταν γροθιά στο στομάχι. Επί οικονομικής κρίσης στο Ελληνικό λεξιλόγιο αυτό που κυριαρχούσε ήταν: Μνημόνιο, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κρίση χρέους, «κούρεμα», δημοσιονομική ανισορροπία, χρεοκοπία, μηχανισμός βοήθειας, πακέτα οικονομικών μέτρων, λιτότητα, ανεργία, μείωση μισθών κι άλλα ηχηρά παρόμοια. Όλο αυτό κράτησε έως το 2019 όταν ανακοινώθηκε η έξοδος από τα μνημόνια, αν και εξακολουθούμε να τα λουζόμαστε ακόμα με άλλους τρόπους.
ΔΕΝ είναι της στιγμής μια τέτοια ανάλυση. Απλά αυτό που θέλουμε να περιγράψουμε είναι ο ατέλειωτος Γογλοθάς της «μαύρης ζωής που κάνουμε…» οι απλοί άνθρωποι. Διότι όπως από κάθε κρίση υπάρχουν πάντα και οι λίγοι που βγαίνουν κερδισμένοι. Ακόμα και σε περιόδους πολέμου. Βλέπε μαυραγορίτες.
ΚΑΙ πριν προλάβουμε να πούμε… καλός ο Θεός, ξέσφιξε κάπως η θηλιά από το λαιμό, νάτο το… βήξιμο από την πόλη Ουχάν της Κίνας Δεκέμβριο του 2019. Ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε σ’ όλη την υφήλιο. Στη χώρα μας, όπως και σ’ όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου επιβλήθηκε καραντίνα. Μόνο που πάνω από 15 εκατομμύρια (σύμφωνα με τον ΠΟΥ) άνθρωποι, ανάμεσα σ’ αυτούς και στην Ελλάδα, έχασαν τη ζωή τους. Όσο για τις μολύνσεις ανήλθαν σε 570 εκατομμύρια. Σε κίνδυνο όλη η υδρόγειος!
ΤΟ μαρτύριο αυτό στην Ελλάδα κράτησε δυό χρόνια με τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων να ανέρχεται σε 6.101.379 ενώ οι θάνατοι έφτασαν σε 38.243 (στοιχεία έως 21 Δεκεμβρίου 2023). Όχι ότι απαλλαγήκαμε εντελώς, διότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο σημειώνεται αύξηση των κρουσμάτων, όμως δεν ζούμε την φρίκη της διετίας.
ΚΙ έπειτα ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας, όταν ο Πούτιν ανακοίνωσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Μια επιχείρηση που δεν άφησε ανεπηρέαστη την Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Η ακρίβεια σε πολλά αγαθά χτύπησε «κόκκινο», ενώ αγροτικά προϊόντα έμειναν στα αζήτητα. Πρόκειται για εξέλιξη με παρενέργειες έως και σήμερα.
ΚΑΙ ήρθε το 2023 με ένα νέο πόλεμο ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Εμείς τί να πούμε… οι εικόνες μιλούν από μόνες τους…
ΤΑ γράφουμε όλα αυτά για να επιβεβαιώσουμε τα αρχικώς λεχθέντα περί της ζωής με την ανάσα κομμένη και επί ξύλου κρεμάμενη. Δεκατρία χρόνια είναι πολλά για να είναι τόσο βασανιστικά. Παιδιά 20 ετών το 2010 σήμερα έφτασαν να είναι 33 ετών. Για τη νέα γενιά τα σημειώνουμε περισσότερο. Αφήστε την να χαρούν λιγάκι.
ΑΣ αποτελέσει, λοιπόν, το 2024 την απαρχή μιας νέας και πάντως καλύτερης περιόδου. Μάς την χρωστούν, άλλωστε, αρκετά με το στρίμωγμα στον τοίχο. Έχουν και οι αντοχές τα όριά τους.
ΣΤΑ αμιγώς δικά μας, αυτό που βλέπουμε ύστερα και από τις τελευταίες ανακοινώσεις Τύπου της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Αρταίων είναι ότι αφήνεται στη νυν και μια ακόμα μεγάλη «προίκα». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 22 Δεκεμβρίου 2023 εγκρίθηκε η απόφαση για την στρατηγική του σχεδίου ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) που περιλαμβάνει 16 έργα και δράσεις στην πόλη της Άρτας με συνολικό προϋπολογισμό 30.372.598 ευρώ. Οφειλόμενη νομίζουμε μια καλή κουβέντα από τον δήμαρχο Χριστόφορο Σιαφάκα.
ΜΙΑ καλή κουβέντα διότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα ακουμπήσουν σ’ ένα «βελούδινο» μαξιλάρι για την διαχείριση του γενναίου όντως ποσού. Και ποιος νέος δήμαρχος δεν θάθελε να ξεκινήσει με μια τέτοια χρηματοδότηση!
ΑΞΙΖΕΙ να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, πως η εξασφάλιση των 30 εκατ. ευρώ μέσω του σχεδίου ΒΑΑ δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση. Όταν το ίδιο σχέδιο στρατηγικής η Περιφέρεια Ηπείρου ενέκρινε για λογαριασμό του Δήμου Ιωαννιτών με ποσό 30.700.000 ευρώ στις 11 Ιουλίου 2017 από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης τότε είχε πατήσει πόδι. Η κριτική που άσκησε στον Αλ. Καχριμάνη για την κατ’ εξαίρεση έγκριση ήταν έντονη και φυσικά όχι και τόσο καλοδεχούμενη. Αυτά για την ιστορία.
ΤΕΛΟΣ πάντων στο συγκεκριμένο σχέδιο στρατηγικής για τον Δήμο Αρταίων περιλαμβάνονται 16 έργα που αν τα δει κάποιος με ψυχραιμία θα διαπιστώσει ότι αλλάζουν την όψη της πόλης. Γιατί ποιός δεν θάθελε επί παραδείγματι την πολιτιστική διαδρομή που θα διασυνδέει τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία (6 εκατ. ευρώ); Ή την ανάπλαση των πλατειών Σκουφά και Κιλκίς (3 εκατ. ευρώ); Ή την βελτίωση προσβασιμότητας στο νοσοκομείο; Κι αυτά δεν έρχονται ουρανοκατέβατα. Έχει προηγηθεί δουλειά. Δουλειά προς όφελος του Δήμου και των δημοτών.
ΞΕΚΙΝΗΜΑ νέας χρονιάς με την ευχή να συνοδευτεί όπως την ονειρευόσαστε. Και πάνω απ’ όλα βέβαια με υγεία.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ σας