Η διεθνοποίηση της κλοπής των Ελγίνειων από την παιδιάστικη συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού προσθέτει επιπλέον δυναμική στην πολυετή διεκδίκηση των κλεμμένων μνημείων μας.
Μια τέτοια διαγωγή πρόβαλε προ ημερών ως ανέλπιστο δώρο για τη χώρα μας. Ο αρχηγός του κόμματος των συντηρητικών και πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κ. Σούμακ, με μια αδικαιολόγητη και εμμονική συμπεριφορά σε διεθνές επίπεδο, καταστρατήγησε το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ συμμαχικών κυβερνήσεων. Σε μια περίοδο ωρίμανσης των διαπραγματεύσεων με το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των γλυπτών μαρμάρων του Παρθενώνα και των άλλων μνημείων της Ακρόπολης, ο συντηρητικός ηγέτης κατάφερε μέσα σε μια μέρα να αυτομαστιγωθεί. Ήδη στην ανεπαρκή διακυβέρνηση της χώρας του από τον ίδιο, προστίθενται και άλλα προβλήματα στην κυβέ- ρνηση του στη Γηραιά Αλβιώνα.
Την διεθνή κατακραυγή για το ακατανόητο ατόπημά του, την εισέπραξε ποικιλοτρόπως, ακόμα και από πολίτες της χώρας του και ουδείς μπορεί να το ερμηνεύσει. Δεν έχουν καταγραφεί πολλές φορές αυτού του είδους οι συμπεριφορές σε καιρό ειρήνης. Βαδίζοντας στα χνάρια του φιλάσθενου και συφιλικού αμφιλεγόμενου Λόρδου απαλλοτριωτή Τόμας Μπρούς, του 7ου κόμη του Έλγιν, έδειξε ολοσχερή και ανήθικη ταύτιση μαζί του. Επικαιροποίησε, ταυτόχρονα, όσο ποτέ άλλοτε και τον αγώνα της αείμνηστης υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, όταν όρθωσε το ανάστημά της και γνωστοποίησε τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και παγκοσμίως την μεγάλη κλοπή του 19ου αιώνα με δόλιο τρόπο. Με επιστολή του το 1801 ο καϊμακάμης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας παραχωρούσε το δικαίωμα στους απεσταλμένους του διπλωμάτη στην Τουρκία Έλγιν, με το πρόσχημα την συντήρηση των μνημείων της Αθήνας που ήταν υπό την Οθωμανική κατοχή, να τα κλέψει.
Ποια πολιτιστική κληρονομιά δύναται να επικαλεστεί σήμερα ο εξ αγχιστείας Βρετανός ηγέτης όταν είναι γνωστό εδώ και 220 χρόνια αυτή η κλοπή; Μπορεί το Βρετανικό Μουσείο σήμερα να είναι το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο του Δυτικού κόσμου, αλλά δεν παύουν τα περισσότερα από τα εκθέματά του να είναι κλεμμένα. Ούτε νομή, ούτε κατοχή, ούτε κυριότητα έχουν οι Βρετανοί επι των περισσοτέρων εκθεμάτων.
Είναι πλέον γνωστό ότι εκτός της πατρίδας μας και άλλες χώρες διεκδικούν τα δικά τους εκθέματα, αλλά οι δικές μας διεκδικήσεις είναι οι πιο γνωστές και στο πιο ώριμο στάδιο διάλογου για την επιστροφή τους. Η ίδια η χώρα καταγωγής του Βρετανού πρωθυπουργού, η Ινδία, διεκδικεί με αξιώσεις των 105 καρατίων διαμάντι του Κοχ-Ι-Νουρ από την περίοδο της αποικιοκρατίας. Κινέζοι, Αιγύπτιοι, Αιθίοπες, Νιγηριανοί, αλλά και το Γιβραλτάρ, αναζητούν τα δικά τους κλεμμένα πολιτιστικά κληροδοτήματά που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.
Πάρα ταύτα, όμως, ακόμα και οι συντελεστές του Μουσείου διατείνονται ότι θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με την Ελλη- νική κυβέρνηση. Την ώρα που ο Ρίσι Σούνακ δέχεται καταιγισμό επικρίσεων στη χώρα του για την «παιδιάστικη» συμπεριφορά του απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και υπολείπεται δημοσκοπικά του αντιπάλου του αρχηγού των Εργατικών κ. Στάρμερ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, το Βρετανικό Μουσείο έρχεται με τη σειρά του να «αδειάσει» τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Ο διευθυντής του, Τζορτζ Όσμπορν, μίλησε σε podcast, τονίζοντας πως «δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αν ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει τον Έλληνα. «Συνεχίζουμε να ψάχνουμε λύση με την Ελλάδα για τα Γλυπτά να περνούν χρόνο στην Ελλάδα, όσο και στο Λονδίνο», ανέφερε. Ο δε διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, τόνισε ότι μνημεία πολιτισμού δεν είναι μόνο τα γλυπτά μάρμαρα, αλλά και συμπεριφορές.