Καθώς πλησιάζουμε πλέον στο τέλος του 2023, δεν μπορούμε παρά να αναμένουμε το 2024 με μια μάλλον δικαιολογημένη ανησυχία, ου μην και απαισιοδοξία, θα έλεγε κανείς.
Οι εξελίξεις των ημερών δεν προοιωνίζονται ιδιαίτερα θετική συνέχεια για το 2024, πολύ περισσότερο, δε, που το νέο έτος που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες είναι και δίσεκτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους είναι προληπτικοί. Θυμίζω ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δε φαίνεται να τελειώνει, τουναντίον, μάλλον θα συνεχιστεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την διεθνή και (πολύ περισσότερο) την εγχώρια οικονομία και τάση για κερδοσκοπία.
Η πρόσφατη απόφαση, μάλιστα, των ηγετών της ΕΕ να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ, ενδεχομένως να περιπλέξει τα πράγματα, δεδομένης της ευαισθησίας των ηγετών της Ρωσίας (διαχρονικά) για τη διασφάλιση των συνόρων τους με τη δημιουργία χωρών «δορυφόρων» κατά μήκος της συνοριακής τους γραμμής (το πάλαι ποτέ «σιδηρούν παραπέτασμα»). Ταυτόχρονα η σύγκρουση στη Γάζα εξελίσσεται σε αιματηρότατο πόλεμο με απρόβλε- πτες συνέπειες, κυρίως σε ό,τι αφορά τη συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στις χώ-ρες της Ευρώπης, αλλά και την κατανομή και διανομή του μεγάλου όγκου μεταναστών που ολοένα και φτάνει στα ευρωπαϊκά σύνορα και πρώτα – πρώτα στη χώρα μας.
Την ίδια στιγμή ο κύκλος της βίας και του αίματος φαίνεται να διευρύνεται όχι μόνο σε διεθνές, αλλά και σε εγχώριο επίπεδο. Είναι νωπές οι εικόνες και οι ειδήσεις για τον αστυνομικό που κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του από τη φωτοβολίδα που του πέταξε νεαρός οπαδός, ενώ το πανελλήνιο συγκίνησε η δολοφονία του επίσης νεαρού αστυνομικού που πυροβολήθηκε σε καταδίωξη. Αλλά και στην Ευρώπη, εκφράζονται φόβοι για τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων, ενώ σειρά βίαιων επιθέσεων με νεκρούς και τραυματίες έχουν σημειωθεί από το Μάρτιο μέχρι και την Παρασκευή που μας πέρασε στο Αμβούργο της Γερμανίας (6 νεκροί), στο Βελιγράδι της Σερβίας (8 και άλλοι 8 νεκροί), στην Πράγα της Τσεχίας (15 νεκροί).
Μιλάμε για ωμή και απρόκλητη, συνήθως, βία, με δράστες κατά βάση νεαρά άτομα, που αναζητούν τα αίτια αλλά και τους τρόπους για τη θεραπεία τους, δυστυχώς χωρίς πολύ μεγάλη πιθανότητα αισιοδοξίας. Στη χώρα μας οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας έχουν ξεκινήσει, η οικονομία λέγεται ότι ανακάμπτει, χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται σε περιορισμό της κερδοσκοπίας και των αυξήσεων στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Υπάρχουν, λοιπόν, βάσιμες αιτίες για να αντιμετωπίζει κανείς το νέο έτος με καχυποψία, αν όχι κάτι σκληρότερο.
Κι όμως, το καημένο το 2024 προσπαθεί να μην μας κάνει άσχημο ποδαρικό, και ετοιμάζεται να μας φέρει και κάποιες θετικές ειδήσεις. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά τα προβλήματα στην όραση. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσμα- τα μιας νέας κλινικής δοκιμής μαρτυρούν ότι δεν θα αργήσει η ημέρα κατά την οποία ένα φάρμακο θα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της μυωπίας στα παιδιά. Η τριετής κλινική δοκιμή CHAMP (Childhood Atropine for Myopia Progression) έδειξε συγκεκριμένα ότι μια σταγόνα την ημέρα χαμηλής δόσης ατροπίνης (φάρμακο που χρησιμοποιείται από τους οφθαλμιάτρους για τη διαστολή της κόρης του ματιού) σε κάθε μάτι σταμάτησε την επιμήκυνση του βολβού του ματιού και απέτρεψε την ανάγκη για αλλαγή γυαλιών λόγω αύξησης της μυωπίας.
Η επιμήκυνση του βολβού του ματιού οδηγεί σε μυωπία η οποία ξεκινά συνήθως όταν τα παιδιά είναι μικρά και συνεχίζει να επιδεινώνεται στα εφηβικά χρόνια έως ότου σταθεροποιηθεί κάποια στιγμή (τουλάχιστον στους περισσότερους ανθρώπους). Εκτός του ότι η μυωπία απαιτεί εφ’ όρου ζωής διόρθωση της όρασης, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, καταρρά- κτη και γλαυκώματος αργότερα στη ζωή. Σήμερα οι περισσότεροι διορθωτικοί φακοί δεν σταματούν την εξέλιξη της μυωπίας. Φαίνεται όμως ότι στο προσεχές μέλλον θα δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.
Επιπλέον, μια νέα τεχνική ξεπέρασε τις προσδοκίες των ερευνητών στη θεραπεία των γνωστικών διαταραχών έπειτα από τραυματική εγκεφα- λική βλάβη, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Medicine». Η βαθιά εγκεφαλική διέγερση, ή όπως είναι γνωστή διεθνώς με τον όρο DBS (Deep Brain Stimulation) αποτελεί μια συνδυασμένη νευροχειρουργική και νευροφυσιολογική μέθοδο θεραπευτικής διέγερσης για ασθε- νείς με νευρολογικά νοσήματα.
Στο πλαίσιο της έρευνας, γιατροί εμφύτευσαν χειρουργικά μια συσκευή στον εγκέφαλο πέντε ασθενών – ηλικίας 22 με 60 ετών- με μόνιμες γνωστικές διαταραχές για περισσότερα από δύο χρόνια έπειτα από μέτρια έως σοβαρή τραυματική εγκεφαλική βλάβη. Η πρόκληση ήταν η τοποθέτηση της συσκευής διέγερσης με ακρίβεια στη σωστή περιοχή, η οποία διέφερε από άτομο σε άτομο. Στο τέλος της θεραπείας, έπειτα από 90 ημέρες, η πειραματική συσκευή βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης αποκατέστησε, σε διαφορετικό βαθμό, τις γνωστικές ικανότητες που οι ασθενείς είχαν χάσει λόγω εγκεφαλικών κακώσεων πριν από χρόνια. Έκαναν δραστηριότητες που δεν μπορούσαν πριν (ανάγνωση βιβλίων, ολοκλήρωση εργασιών του σπιτιού). Ακόμη, αισθάνονταν λιγότερο κουρασμένοι και μπορούσαν να βγάλουν τη μέρα τους χωρίς να κοιμούνται. Ο στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να εξελίξει την έρευνα σε θεραπεία, αλλά ακόμα αναμένονται μελέτες σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.
Τέλος, θετική αναμένεται να είναι η πορεία του ανθρώπου προς την έλευση των γηρατειών. Μια νέα τεχνική ξεπέρασε τις προσδοκίες των ερευνητών στη θεραπεία των γνωστικών διαταραχών έπειτα από τραυματική εγκεφαλική βλάβη, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Medicine». Η βαθιά εγκεφαλική διέγερση, ή όπως είναι γνωστή διεθνώς με τον όρο DBS (Deep Brain Stimulation) αποτελεί μια συνδυασμένη νευροχειρουργική και νευροφυσιολογική μέθοδο θεραπευτικής διέγερσης για ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα.
Θετικές προσδοκίες μπορούμε να διατυπώνουμε, όμως, και για το προσδόκιμο ζωής μας. Το προσδόκιμο ζωής και η υγιής γήρανση μπορούν να καθοριστούν από μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports. «Η μελέτη, που έγινε σε ποντίκια, μας δείχνει ότι οι αλλαγές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορούν να καθορίσουν τον υγιή βαθμό γήρανσης», σημειώνει ο Hugo Peluffo, επικεφαλής της μελέτης και μέλος της Σχολής Ιατρικής και Επιστημών Υγείας και του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών (UBneuro) του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο ανοσοποιητικός υποδοχέας CD300f και τα μυελοειδή κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να καθορίσουν από μόνα τους το ποσοστό εμφάνισης των παθολογιών που σχετίζονται με τη γήρανση, «θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση αυτής της διαδικασίας και θα συμβάλει στον σχεδιασμό στρατηγικών, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τον ανοσοποιητικό υποδοχέα CD300f ως στόχο στη βιοϊατρική», επισήμανε.
Αρκούν αυτές οι ειδήσεις για να θεωρήσουμε πως το 2024 θα είναι ένα εξαιρετικά ήπιο και γόνιμο νέο έτος; Προφανώς όχι, αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα μικρό αποκούμπι και την έναρξη μιας προσπάθειας όλων μας για τη βελτίωση των όρων ζωής μας. Το οφείλουμε στη γενιά που ακολουθεί. Καλή χρονιά σε όλους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ