ΑΛΛΟΥ τρέχουν και μεις εδώ όχι μόνο βραδυπορούμε αλλά έχουμε βάλει όπισθεν χωρίς να ξέρουμε που θα μάς βγάλει.
Ή μάλλον ξέρουμε αλλά δεν κάνουμε απολύτως τίποτε για να σωθούμε και να ορθοποδήσουμε.
Η ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), πρώην ΙΓΜΕ, αποστέλλει κατά καιρούς ανακοινώσεις Τύπου, μεταξύ άλλων Μέσων και στην εφημερίδα μας, προκειμένου να κάνει γνωστές τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητές της επί του αντικειμένου της.
ΑΥΤΟ που παρατηρούμε είναι ότι στην αιχμή αυτής της ενημέρωσης έχει θέσει την έρευνα και αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Σιδηροκάστρου Σερρών, με την τελευταία (περασμένη εβδομάδα) να αναφέρει ότι «η γεωθερμική γεώτρηση κατασκευάστηκε με ίδια μέσα από την ΕΑΓΜΕ, φτάνοντας στα 153,80 μέτρα και εντόπισε γεωθερμικό ταμιευτήρα σε βάθος μεγαλύτερο των 98 μέτρων, με ρευστά θερμοκρασίας 78 βαθμών Κελσίου και όχι ιδιαίτερα επιβαρυμένα σε άλατα».
ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ αναμφισβήτητα ένα σημαντικό γεγονός για την περιοχή, καθώς στο υπέδαφός της βρίσκεται ένας ενεργειακός πλούτος διαφόρων τομέων (πρωτογενής, δευτερογενής) αλλά και των κατοίκων.
ΕΧΕΙ, όμως, σημασία να δούμε πως στις Σέρρες κατάφεραν να φτάσουν έως την διαπίστωση ύπαρξης γεωθερμικού αποθέματος.
ΣΤΗΝ ίδια ανακοίνωση η ΕΑΓΜΕ επισημαίνει: «Τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα της δοκιμαστικής άντλησης ενίσχυσαν το ενδιαφέρον αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού γενικότερα στο νομό Σερρών και αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και περαιτέρω αξιοποίησης στις συναντήσεις κλιμακίου της ΕΑΓΜΕ με φορείς και υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης».
ΣΕ αυτό ακριβώς θέλουμε να σταθούμε, στις συναντήσεις δηλαδή που γίνονται με τοπικούς φορείς για «περαιτέρω αξιοποίηση».
ΚΑΙ στεκόμαστε διότι στις Σέρρες οι φορείς επιδεικνύουν ενδιαφέρον, ενώ σε αντίθετη τροχιά κινούμαστε στην Άρτα όπου το πρώην ΙΓΜΕ, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είχε εντοπίσει γεωθερμικό ταμιευτήρα που αν είχε αξιοποιηθεί αποδεδειγμένα θα έδινε συμφέρουσες λύσεις στον ενεργειακό τομέα του νομού χωρίς να εξαρτόμαστε και να δεσμευόμαστε απολύτως με τα γνωστά υψηλά κόστη από άλλες πηγές ενέργειας.
ΚΑΙ ενώ συχνά αναφερόμαστε σ’ αυτό το θέμα το αποτέλεσμα είναι ένα θεόρατο «μηδέν» με τους φορείς να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.
ΝΑ σού χαρίζει η φύση ένα τέτοιο δώρο και μεις να το αποστρεφόμαστε άλλο τίποτε από το ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας δεν μπορούμε να βρούμε για να πούμε…