ΣΕ αναστολή λειτουργίας είχε θέσει 37 τμήματα Πανεπιστημίων της χώρας που ιδρύθηκαν το 2019 όταν υπουργός Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Κώστας Γαβρόγλου, η υπουργός Παιδείας κατά την πρώτη θητεία της νυν κυβέρνησης, Νίκη Κεραμέως, στα οποία με μια μονοκονδυλιά βάζει τώρα οριστικό τέλος ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος θυμίζουμε ότι ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Ο τωρινός υπουργός Παιδείας, λοιπόν, πρόκειται να καταθέσει νόμο στη Βουλή με τον οποίο θα καταργήσει τα 36 από τα 37 Τμήματα «Γαβρόγλου» σ’ όλη τη χώρα και μεταξύ αυτών τρία σχεδιαζόμενα να λειτουργήσουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ένα (Μηχανολόγων Μη- χανικών) στα Ιωάννινα, ένα δεύτερο (Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής) στην Άρτα και το τρίτο (Μετάφρασης και Διερμηνείας) στην Ηγουμενίτσα.
Με την κατάργηση του Τμήματος Επιστημών και Διατροφής στην Άρτα δίνεται τελειωτικό χτύπημα στην λειτουργία της Σχολής Γεωπονίας, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ακαδημαϊκών κύκλων θα έδινε μεγαλύτερη ώθηση για την ενδυνάμωση και του υπάρχοντος Τμήματος Γεωπονίας, καθώς επίσης θα γεννιούνταν νέες προοπτικές όσον αφορά την προσέλκυση φοιτητών.
Με την δημιουργία της Σχολής Γεωπονίας, εξάλλου, πιστεύεται ότι ο στόχος για την ίδρυση του ΠΑΤΕΠΗ (Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου) θα ήταν περισσότερο εφικτός, ενώ τώρα με την κατάργηση του νέου Τμήματος φαίνεται να απομακρύνεται. Και όσο οι εκπρόσωποι του τοπικού δημόσιου βίου… ξεχνούν ότι ανάμεσα στα άλλα υπάρχει και αυτό το αίτημα, μείζον κατά την άποψη πολιτών, άλλο τόσο θα τρίβουν τα χέρια τους από χαρά στο υπουργείο Παιδείας.
Αλλά δεν είναι θέμα μόνο των τοπικών αρμόδιων φορέων. Αρμόδιο είναι και το ίδιο το Πανεπιστήμιο που τηρεί σιγή ιχθύος, γι’ αυτό καλόν είναι να υπενθυμίζεται από τους πανεπιστημιακούς δασ- κάλους της Άρτας και κυρίως από τους άμεσα εμπλεκόμενους του Τμήματος Γεωπονίας. Προφανώς και από τα δημόσια πρόσωπα του τόπου.
Επομένως, στο νόμο που ο υπουργός Παιδείας θα καταθέσει στη Βουλή, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν πρόκειται να προστεθούν άλλα Τμήματα, ενώ η Θεσπρωτία χάνει οριστικά το τρένο στην πανεπιστημιακή ενσωμάτωση, χωρίς παρόλα αυτά να σημειώνονται αντιδράσεις. Όσο για την Πρέβεζα, προς το πα- ρόν τουλάχιστον, γλιτώνει τη μετακόμιση του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στα Ιωάννινα. Μέχρι νεωτέρας βεβαίως…
Στα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας η εικόνα έχει ως εξής: Από το Γεωπονικό Αθηνών καταργούνται τέσσερα Τμήματα. Από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας επίσης τέσσερα. Από το Εθνικό και Καποδιστριακό Αθηνών (ΕΚΠΑ) τρία. Από το Ελληνικό Μεσογειακό έξι. Από το Ιόνιο δύο. Από το Δυτικής Μακεδονίας έξι. Θεσσαλίας τρία. Ιωαννίνων τρία. Πατρών δύο. Πελοποννήσου τρία. Σύμφω- να με την κυβέρνηση οι λόγοι που την οδηγούν στην κατάργηση των 36 Τμημάτων είναι ότι ιδρύθηκαν προεκλογικά, χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό και επα- ρκή τεκμηρίωση.