Την εβδομάδα από 7 έως 14 Οκτωβρίου έντεκα μαθητές, μαθήτριες και τέσσερις εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Άρτας, φιλοξενήθηκαν στην πόλη Nogent-le-Rotrou Γαλλίας, 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Παρισιού.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο «αδελφοποίησης» του σχολείου με το σχολείο «Lycee Remi Belleau» ως ανταπόδοση της επίσκεψης που είχαν πραγματοποιήσει Γάλλοι μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί στο εδώ Μουσικό Σχολείο τον περασμένο Απρίλιο με αφορμή το πρόγραμμα με τίτλο «Πέρτσε και Ήπειρος διαφορετικές αλλά ενωμένες στην καλλιτεχνική, πολιτιστική και γαστρονομική πολυμορφία». Το εν λόγω πρόγραμμα βραβεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας, την καινοτόμο εργασία, την άριστη συνεργασία μεταξύ των σχολείων, την παιδαγωγική καινοτομία καθώς και την διάδοση των αποτελεσ- μάτων.
«Είχαμε την ευκαιρία – τονίζεται σε ανακοίνωση Τύπου του Μουσικού Σχολείου – να ζήσουμε μία εβδομάδα με μοναδικές εμπειρίες, να οργανώσουμε συνεργατικές δραστηριότητες με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γαλλικού σχολείου, να παρακολουθήσουμε διδασκαλίες και μαθήματα, να βιώσουμε ένα διαφορετικό σχολικό πρόγ-ραμμα και να πάρουμε μέρος σε μια σειρά από προγραμματισμένα εργαστήρια: Ραδιοφωνικές εκπομπές στο σταθμό που έχει το σχολείο, με συνεντεύξεις για το θέμα του προγράμματος, graffiti στα χρώματα της Ελλάδας, εργαστήρια μαγειρικής, μουσικά εργαστήρια.
Από τις εκπαιδευτικές δράσεις της εβδομάδας, ξεχωριστή ήταν η συναυλία που δόθηκε από τους δικούς μας μαθητές και μαθήτριες και ταυτόχρονα η “Ευτέρπη”, η μούσα της μουσικής, που τον περασμένο Απρίλιο ο Γάλλος εκπαιδευτικός Jonathan Guyot μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες ζωγράφισαν σε έναν τοίχο του σχολείου μας, “μάς κάλεσε” να προσφέρουμε μία συναυλία στο Γαλλικό κοινό της πόλης που μας φιλοξένησε. Στο κλείσιμο της συναυλίας, όλοι μαζί, Έλληνες και Γάλλοι, τραγουδήσαμε “Μες στη Μεσόγειο – En Mediterrannée” (μουσική: Georges Moustaki, στίχοι: Areski Belkacem, απόδοση στα Ελληνικά: Δημήτρης Χριστοδούλου). Παράλληλα, γνωρίσαμε και την πόλη Nogent-le-Rotrou μέσα από “κυνήγι θησαυρού”, επισκεφτήκαμε το χώρο που οργανώνεται φεστιβάλ graffiti, “RUR Graffiti”, το κάστρο της πόλης που χρονολογείται στον 11ο αιώνα, ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό μουσείο που στεγάζεται μέσα στο κάστρο και στο Δημαρχείο στο οποίο μας υποδέχτηκε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού με έναν ευγενικό χαιρετισμό και ένα κέρασμα. Αξέχαστη θα μάς μείνει η εκδρομή στην κοντινή περιοχή του “Perche”, στην οποία επισκεφτήκαμε το οικολογικό της μουσείο, το Αρχοντικό Courboyer, πύργους μεσαιωνικούς καθώς και ένα εργαστήριο παραγωγής μηλίτη.
Φυσικά το πρόγραμμά μας περιλάμβανε και μία ημερήσια εκδρομή στο Παρίσι, που είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στους δρόμους του, να θαυμάσουμε την εξαίσια αρχιτεκτονική, τα όμορφα κτήρια, τα μνημεία και τις γέφυρες, να πάμε έως τον Πύργο του Άιφελ, να κάνουμε μία μικρή κρουαζιέρα στον Σηκουάνα, να περάσουμε από το μουσείο του Λούβρου, να περπατήσουμε στον κήπο του Κεραμεικού, στην πλατεία Κονκόρντ, στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, να φτάσουμε ως την “Αψίδα του Θριάμβου”, να γεμίσουμε μοναδικές εικόνες από την πολύβουη “Πόλη του Φωτός”».
Με την ίδια ανακοίνωση ευχαριστεί τις μαθήτριές και τους μαθητές του για την άψογη συνεργασία και την προθυμία να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος και να τους συγχαρούμε για το έντονο και αδιάκοπο ενδιαφέρον που έδειξαν για ποικίλα πολιτισμικά στοιχεία, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τέτοιου είδους δράσεις είναι χρήσιμο και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ευχαριστεί, επίσης, τις οικογένειες των Γάλλων που φιλοξένησαν τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς του «Lycee Remi Belleau», Anita Pastor, την συντονίστρια του προγράμματος Frédérique André, υπεύθυνη του προγράμματος, Cédric Hounsou και Jonathan Guyot που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ως υπεύθυνοι του ραδιοφωνικού σταθμού του σχολείου. Η συνεργασία με το Γαλλικό σχολείο συνεχίζεται και τους περιμένουν τον ερχόμενο Απρίλιο στην πόλη μας.
Υπογράφουν η υπεύθυνη του προγράμματος Nathalie Poupard και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί: Παναγιώτης Γιαννούτσος, Ανθούλα Ζιώρη και Αναστασία Σταύρου