Γράφει η Σοφία Εξάρχου*

Ο Βασίλης είναι ο ένας και μοναδικός φωτογράφος, κινηματογραφιστής.
Είναι ο άνθρωπος, που έχει βαθιά γνώση του τόπου μας. Αλωνίζει κυριολεκτικά ολόκληρο το νομό Άρτας εδώ και χρόνια. Ανεβαίνει στις κορυφές των βουνών και στις κορυφογραμμές, κατεβαίνει σε λαγκάδια και σε ρέματα. Ακολουθεί τη ροή των μικρότερων παραποτάμων που κατευθύνονται όλα προς τον θεοπόταμο Άραχθο και τον Αμβρακικό Κόλπο.
Δεν υπάρχει σημείο του νομού μας αχαρτογράφητο στα δικά του τα κιτάπια. Τα μάτια του έχουν αντικρίσει όλη την ομορφιά αυτής της Ηπειρώτικης φύσης. Ήταν εκεί όταν πήγε να πέσει το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας για να μπορέσει να φωτογραφίσει τα θεμέλια. Δηλώνει παρόν σε όλες τις «μεγάλες» φωτογραφίσεις του Μεσαιωνικού, Κάστρου της Άρτας. Με την κάμερά του απαθανατίζει πρόσωπα που έχουν σημαντική διαδρομή στον τόπο μας. Έχει καταγράψει επαγγέλματα του παρελθόντος που έχουν εκλείψει οριστικά. Εάν θα θέλαμε να κάνουμε μια λαογραφική απεικόνιση των χρόνων που πέρασαν, εάν θα θέλαμε να καταγράψουμε την πολιτιστική κληρονομιά του προηγούμενου αιώνα έως και τις ημέρες μας, ο Βασίλης Γκανιάτσας θα είχε όλο το υλικό. Άνθρωποι, επαγγέλματα, φορεσιές, τα πάντα έχει το «σεντούκι» του.
Ένα σχετικά πρόσφατο ντοκιμαντέρ είναι «Η Γεννήτρια. Ένας Ύμνος στην ανθρώπινη θέληση». Με πρωτοβουλία του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Ο Σκουφάς» έγινε η προβολή του την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στην Πνευματική Στέγη του Συλλόγου. Μια ανείπωτη ιστορία που ζωντάνεψε χάρη στο μεράκι και την επιμονή κάποιων ανθρώπων και ο Βασίλης ήταν εκεί να το καταγράψει με τον φακό του. Ο πολυπράγμων αεικίνητος κινηματογραφιστής που σαν τον πολυμήχανο Οδυσσέα καταγράφει με κάθε τρόπο τη νεότερη ιστορία μας.
Την δεκαετία του 1930 οι Θεοδωριανίτες κατάφεραν να «εκμεταλλευτούν» τα νερά τους και τη δύναμή τους. Με μια γεννήτρια αξιοποίησαν τη δύναμη των υδάτων και παρήγαγαν ρεύμα. Μια πρωτοποριακή για την εποχή τεχνική που κατάφερε να κάνει τα Θεοδώριανα την τρίτη περιοχή της Ελλάδος που είχε ρεύμα μετά την Πάτρα και τα Σφακιά της Κρήτης. Το ντοκιμαντέρ του Βασίλη κατέγραψε τα γεγονότα καθώς και την ανακατασκευή της γεννήτριας αυτής. Άνθρωποι με μεράκι την έσωσαν και φυλάσσεται ως κειμήλιο πια στα κτίρια της ΔΕΗ, στο Φράγμα Πουρναρίου.
Μακάρι να καταφέρουν τα Θεοδώριανα να πάρουν πίσω αυτό το μοναδικό για την ιστορία του χωριού τους αντικείμενο. Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι σαν το Βασίλη, που ανασύρουν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας μας σημαντικά για τον τόπο σημεία και έργα. Θα ήμασταν πραγματικά «πλουσιότεροι»!

*Η Σοφία Εξάρχου είναι συμβολαιογράφος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ