Μια μεγάλη εκδήλωση έγινε το Σάββατο στην πόλη μας. Η Εταιρεία Ελληνικών Θεμάτων (Ετ.Ελ.Θε.), ένας δραστήριος οργανισμός που αποτελείται από ανήσυχους συμπολίτες μας, διοργάνωσε μια σημαντική συζήτηση για τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Προσκεκλημένοι ήταν ο διεθνολόγος καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, ο γνωστός δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής στην Τουρκία, και η δημοσιογράφος και συγγραφέας Βίκυ Φλέσσα. Συμμετοχή στη διοργάνωση είχαν ο Δήμος Αρταίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας. Στην αίθουσα σχηματίστηκε το αδιαχώρητο, αρκετή ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Εκτίμησή μας είναι ότι βρίσκονταν εκεί κοντά στα 400 άτομα, με πολλούς όρθιους στριμωγμένους στη «γαλαρία» της πνευματικής στέγης του «Σκουφά».
Ο κ. Φίλης μίλησε αρχικά για ορισμένες νομικές πλευρές της Συνθήκης της Λωζάννης, διευκρινίζοντας ότι οι διεθνείς συνθήκες δεν αλλάζουν παρά μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις και με συγκεκριμένες διαδικασίες, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς. Αναφέρθηκε στη συνέχεια με πολύ τεκμηριωμένο λόγο στην διαχρονική εξέλιξη των σχέσεων με την Τουρκία και τις δυνατότητες που έχει η ελληνική εξωτερική πολιτική σε αυτό το πλαίσιο.
Ο κ. Κωστίδης αναφέρθηκε εκτενώς σε διάφορες πλευρές των ελληνοτουρκικών σχέσεων αξιοποιώντας και τη μακρόχρονη εμπειρία του από την επαφή με την τουρκική κοινωνία και την τουρκική πολιτική σκηνή. Είναι αλήθεια ότι φώτισε πολλά ζητήματα για την διαχρονική αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων από την τουρκική πολιτεία, ζητήματα τα οποία αρκετές φορές είναι δύσκολο να κατανοηθούν από την κοινή γνώμη της χώρας μας.
Η κ. Φλέσσα αναφέρθηκε στην διαχρονική παρουσία του ελληνικού στοιχείου στη Μικρά Ασία δείχνοντας τις βαθιές ρίζες που υπήρχαν εκεί μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή, αναφερόμενη τόσο σε αρχαιολογικά ευρήματα όσο και σε γλωσσικές καταβολές. Να σημειωθεί ότι η ίδια φάνηκε ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά, καθώς όπως ανέφερε κατάγεται και η ίδια από προσφυγική οικογένεια, με πολύ έντονα βιώματα από τον ξεριζωμό της.
Ακολούθησε μακρά συζήτηση, καθώς το ενδιαφέρον του κοινού ήταν πολύ έντονο. Συζητήθηκαν τουλάχιστον 15 ερωτήσεις από το κοινό, στις οποίες οι ομιλητές απαντούσαν διεξοδικά και με λεπτομέρεια. Παρά τη μακρά διάρκεια της συζήτησης (ο κ. Κωστίδης αναφέρθηκε σε «παγκόσμιο ρεκόρ»), το μεγαλύτερο μέρος του κοινού παρέμεινε και άκουσε με ενδιαφέρον τη συζήτηση, η οποία άγγιξε πολλά διαφορετικά θέματα: τον σύγχρονο ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, τις δυνατότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τις στρατηγικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει η Ελληνική Δημοκρατία, τις σχέσεις με την Κύπρο και τις δυνατότητες επίλυσης του Κυπριακού και πολλά άλλα.
Το βάρος της παρουσίασης της εκδήλωσης ανέλαβαν τα μέλη της Ετ.Ελ.Θε. Εύη Βασιλά- κη και Νίκος Σιακούφης και το έφεραν σε πέρας με μεγάλη επιτυχία, φροντίζοντας να σβήσουν και μερικές μικρές στιγμιαίες εντάσεις. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η οποία κράτησε συνολικά περισσότερο από δυόμιση ώρες, δόθηκαν από τους διοργανωτές στους ομιλητές αναμνηστικά και δώρα. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε η επόμενη εκδήλωση που ήδη η Ετ.Ελ.Θε. προγραμματίζει και αφορά σε ένα μείζον πρόβλημα της εποχής μας: την δημογραφική φθορά τόσο της χώρας όσο και ειδικά της Ηπείρου. Θα την περιμένουμε και αυτή με ενδιαφέρον και θα είμαστε πάλι εκεί.
Από όσα μάθαμε, την Κυριακή οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία για μια ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Απόλλωνα, στο αρχαίο Θεατράκι, στην εκκλησία της Παρηγορήτισσας και φυσικά στο Γεφύρι της Άρτας.
Στο τέλος έφυγαν και «φορτωμένοι» με διάφορα τοπικά προϊόντα από επιχειρήσεις της περιοχής, μένοντας γενικά πολύ ικανοποιημένοι από την όλη εμπειρία. Σίγουρα είναι καλό κάτι τέτοιο, γιατί τέτοιοι άνθρωποι με δημόσιο λόγο παρόμοιου διαμετρήματος είναι βέβαιο ότι θα προβάλουν την πόλη μας και θα βοηθήσουν την ενίσχυση της εικόνας της.