Του Νίκου Φακίτσα*
Ενόψει των ακραίων φυσικών φαινομένων και τρεχουσών εξελίξεων, έκφραση των την εξουσίαν κατέχοντες, υπενθυμίζω συγκεντρωτικά, την εξέλιξη των ΓΟΚ (Γενικών Οικοδομικών Κανονισμών) στα 100 έτη της Ελληνικής γης, πού ενδεχομένως να ασχοληθούν μετεκλογικά, οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι υπουργοί.
ΓΟΚ (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός). 1923-2023.ΓΟΚ 1929 (γη προϋφιστάμενη του 1923) – ΓΟΚ 1955 (ό,τι καλύτερο)
Αναγκαστικός Νόμος (ΑΝ) 1968, δικτατορία, ευνοϊκώς μεν, αλλά (ό,τι χειρότερο). ΓΟΚ 1973 «φλού» = εκκρεμής κατάσταση. ΓΟΚ 1985 (η μετά Τρίτση εποχή με τον Ν. 1337/83). ΓΟΚ 2000 (προετοιμασία Ολυμπιάδας). ΓΟΚ 2012 (η αδυναμία μου, ως η καλύτερη έκφραση για την άνετη αρχιτεκτονική).
Σήμερα είναι κατεπείγον θέμα η σύσταση ενός νέου ΓΟΚ 2023 (κλιματικής αλλαγής -κτηματολογίου – Ελληνικής γης).
«Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα,/ με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα» (Κωστής Παλαμάς)
«Παιδί, το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις,/ όπως το βρής κι όπως το δής να μην το παρατήσεις./ Σκάψε το ακόμα πιο βαθιά και φράξε το πιο στέρεα/ Και πλούτισε τη χλώρη του και πλάτηνε τη γη του…).
Και μετά, υποΓΟΚ (Ν.3843/10- Ν.4014/11-Ν.4178/13- Ν.4495/17), των αυθαιρέτων. Η αδυναμία της πολιτείας μας να δρομολογήσει, αν όχι να ολοκληρώσει Τοπικά Χωραταξικά Σχέδια (ΤΧΣ),να εντάξει τουτέστιν την Ελληνική γη των 100 χρόνων, στον ρυθμό που επκαλούμαστε με τον όρο «ανάπτυξη». «eppur si muove», του Γαλιλαίου, και η γη γυρίζει, και η γη γυρίζει! Με το Ε9, να κυριαρχεί ανά την επικράτεια και την πολιτεία να ευλογεί «τις σελίδες» του.
Σημειώνω εδώ για μια άλλη φορά: Τώρα που κάθε λογής αυθαίρετο δηλώθηκε καί επίσημα στο Ε9, καθ’ υπέρβαση των όρων δόμησης, δόμηση, κάλυψη, ύψος, κλπ, δηλαδή γραφεία στις πυλωτές, Garsoniere στα γκαράζ και τα υπόγεια, είναι ευκαιρία να αφεθούν στην κοινή χρήση τα ρυμοτομούμενα.
Στήν πράξη, δηλαδή, να προβεί ο Δήμος Αρταίων άμεσα στις πράξεις αναλογισμού και αποζημίωσης, αφού ,ότι ήταν νά κερδίσει ο ιδιοκτήτης από την εκμετάλλευση του ρυμοτομούμενου οικοπέδου σε δόμηση, το κέρδισε με την υπαγωγή στους διαδοχικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων από το έτος 2010 και… έχει ο Θεός! Σημείωση: Ο αριθμός των δηλωθέντων στο Σύστημα Αυθαιρέτων ανέρχεται σήμερα στα 13.189.190. Συνεπάγεται από αρχικό ελάχιστο παράβολο 250 ευρώ, ποσό 3.250 δις ευρώ.
Που, λοιπόν, θα βοηθήσει η αναφορά των ως άνω εκτεθέντων. Στην αμφιμονοσήμαντη σχέ- ση εξουσίας και πολίτη, όπου η αδυναμία του πολίτη χρειάζεται την στήριξη της εξουσίας -κράτους, και όπου η πολιτεία αδυνατεί να επεμβαίνει, παρεμβαίνει ο πολίτης. Όλα αυτά μέσα από τους κανόνες, νόμους, διατάξεις του Ελληνικού Συντάγματος. Μήπως πολύ περισσότερο στην καθημερινότητα του πολίτη που έχει οργανώσει την κοινωνία του σύμφωνα με τις ανάγκες του, χωρίς να ξεχνάμε το «συν Αθηνά και χείρα κίνει»; Στους μύθους του Αισώπου αναφέρεται ότι η φράση ειπώθηκε από κάποιο ναυαγό (πλούσιο Αθηναίο), ο οποίος, αντί να επιχειρήσει να κολυμπήσει για να σωθεί, έκανε παρακλήσεις στη θεά Αθηνά να τον γλιτώσει χωρίς αυτός να κάνει την παραμικρή προσπάθεια να σωθεί.
Σχετικός είναι και ο μύθος του Αισώπου με τον βοηλάτη, ο οποίος όταν το αμάξι που οδηγούσε έπεσε μέσα σε ένα φαράγγι «άργος ίστατο τω Ηρακλεϊ προσευχόμενος. Ο δε θεός επιστάς είπε: “των τρόχων άπτου, και τους βόας νύττε, και τότε τω θεω εύχου, όταν καυτός τι ποιής· μη μέντοιγε μάτην εύχου». Δηλαδή, πιάσε τους τροχούς και τα βόδια και μετά να προσευχηθείς στοn θεό, όταν κι εσύ ο ίδιος κάνεις κάτι, διαφορετικά προσεύχεσαι μάταια.
Δημοτικές εξαγγελίες
A. Περιοχή «Βαλαώρας». Διερεύνηση σύναψης δανειακής σύμβασης για έργα. Μεταξύ άλλων θεμάτων που συζητηθήκα, ήταν το θέμα της διερεύνησης σύναψης δανείου για καταβολή αποζημιώσεων και εφαρμογή του σχεδίου πόλεως, ένα θέμα το οποίο εισηγήθηκε η Δημοτική Aρχή και ομόφωνα ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το δάνειο είναι έργα διάνοιξης οδών και πλατειών μετά από σύνταξη πράξεων αναλογισμού και πράξεων εφαρμογής σε Βαλαώρα και Άνω Πόλη, αλλά και αγορά οικοπέδων ή κτιρίων για κοινωφελείς χρήσεις. Για το θέμα ο κ. Τσιρογιάννης ανέφερε: «Αφού πρώτα αποπληρώσαμε τα πολυετή δάνεια προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, τώρα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και επιπλέον έργα. Σειρά έχει η Βαλαώρα και η περιοχή της Άνω Πόλης. Γι’ αυτό θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο σύναψης δανείου, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε εκεί σε διανοίξεις οδών και νέες πλατείες».
* Ο Νίκος Φακίτσας είναι αρχιτέκτων μηχανικός – μελετητής, μέλος της αντιπροσωπείας ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ 2023, προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης από το 2017 έως 2023