ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε πέρυσι το πρώτο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας στην Άρτα από το Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «Αστρολάβος» ο συγγραφέας Γρηγόρης Αζαριάδης, ο οποίος το είχε τιμήσει με την παρουσία του. Και επειδή καθώς φαίνεται εκδηλώθηκε η απαίτηση του Αρτινού κοινού να μην λείψει ούτε από το δεύτερο, οι διοργανωτές ανταποκρίθηκαν ασμένως.
Σιγά, λοιπόν, μην έχανε την ευκαιρία και η εφημερίδα μας για να συνεχίσει την συνομιλία φιλοξενώντας σήμερα συνέντευξη μαζί του με την σιγουριά ότι και αυτή τη φορά θα προκαλέσει ενδιαφέρον, κάτι που θα το διαπιστώσετε και προσωπικά. Ο φιλοξενούμενός μας, εν τω μεταξύ, δεν παραλείπει να μνημονεύσει ξεχωριστά τον Βασίλη Κατσιώτη και τον Γιώργο Κατσικογιώργο που έβαλαν την δική τους σφραγίδα για την επιτυχία του πρώτου Φεστιβάλ, κάνοντας λόγο για ανθρώπους με αισθητική και κουλτούρα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, εξάλλου, από τον καταξιωμένο αυτόν συγγραφέα και για την προσέλευση του κοινού, αποκαλύπτοντας ότι πράγματι τον εντυπωσίασε.
Όντας εμπνευστής, παρέα με την Ιωάννα Πετρίδη, των Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας, ο Γρηγόρης Αζαριάδης, επιβεβαιώνει μέσω της συνέντευξης ότι η «πόλη της Άρτας καθιερώνεται ως μια από τις ελάχιστες που οργανώνουμε παρόμοια εκδήλωση» και προσθέτει: «Το Φεστιβάλ της Άρτας αποτελεί πλέον θεσμό»…

Συνέντευξη στην Βίκυ Καινούργιου

Ερ: Ο «Ταχυδρόμος» τελικά «χτυπάει» πάντα δυο φορές… Κύριε Αζαριάδη, με αφορμή το Φεστιβάλ τα είπαμε και πέρυσι. Και είναι ευχής έργο που η διοργάνωση οδηγείται στο δεύτερο χρόνο της με την παρουσία σας. Πόσο καλά περάσατε πέρυσι στην Άρτα; Ποιές ήταν οι εντυπώσεις;
Απ: Το πόσο καλά περάσαμε πέρυσι στην Άρτα είναι υπεράνω πάσης περιγραφής! Συναντήσαμε δύο ανθρώπους με αισθητική και κουλτούρα, τον Βασίλη Κατσιώτη και τον Γιώρ- γο Κατσικογιώργο, που με τη βοήθεια πολλών τοπικών φορέων οργάνωσαν με υποδειγματικό τρόπο το πρώτο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας στην Άρτα. Και φυσικά, μας εντυπωσίασε η μεγάλη προσέλευση του κοινού στις εκδηλώσεις.

Ερ: Υπήρξε κάτι, εκτός από τα ωραία εσπεριδοειδή μας, που σας έμεινε αναλλοίωτο στη μνήμη επί ένα χρόνο και δεν μας ξεχάσατε καθόλου;
Απ: Πρώτο, η αγάπη και η γνώση των διοργανωτών για την αστυνομική λογοτεχνία, Ελληνική και ξένη. Δεύτερο, η μεγάλη ικανότητά τους στην διοργάνωση μιας τόσο απαιτητικής εκδήλωσης, όπως το Φεστιβάλ. Και τρίτο, η πολυπληθής παρουσία του κοινού της Άρτας και ο ενθουσιασμός για τις παρουσιάσεις, που παρακολούθησε. Θα πρέπει να προσθέσω βέβαια και την εξαιρετική φιλοξενία των διοργανωτών… Η επίσκεψη στην Κορωνησία μας έμεινε αλησμόνητη!

Ερ: Είστε ο εμπνευστής του Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας στην Ελλάδα και δεδομένου αυτού θέλω να μου πείτε ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το 2ο στην Άρτα;
Απ: Θα πρέπει να μοιραστώ την φιλοφρόνηση με την αεικίνητη Ιωάννα Πετρίδη, καθώς η ιδέα για το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας γεννήθηκε στη διάρκεια ατέλειωτων συζητήσεων, που είχαμε εδώ και τέσσερα χρόνια. Το Φεστιβάλ στην Άρτα διεξάγεται για δεύτερο πλέον χρόνο και οι προσδοκίες μας είναι υψηλές. Θέλουμε τη μεγαλύτερη και πιο ενεργή συμμετοχή του κοινού της Άρτας, καθώς πλέον η πόλη τους καθιερώνεται ως μία από τις ελάχιστες που οργανώνουν παρόμοια εκδήλωση και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Το Φεστιβάλ της Άρτας αποτελεί πλέον θεσμό ! Και η συνέχεια προβλέπεται ακόμα καλύτερη. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι φέτος, εκτός από τους σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, θα έχουμε και την παρουσία ξένων συναδέλφων, όπως του μεγάλου Σουηδού Arne Dahl.

Ερ: Τα λέγαμε και πέρυσι, όμως φαίνεται πως η πηγή στην κοινωνία μας δεν σταματά να αναβλύζει διαρκώς νέες ιστορίες που είτε δίνουν τροφή για αστυνομικό μυθιστόρημα είτε το ξεπερνούν… Ποιές αιτίες θεωρείτε ότι… υποδαυλίζουν αυτή την κατάσταση;
Απ: Ζούμε σε μια κοινωνία, όπου νέα προβλήματα εμφανίζονται συνεχώς και παλαιά προβλήματα κλιμακώνονται επικίνδυνα. Οι βασικές αιτίες που κρύβονται πίσω από αυτή την κατάσταση είναι πολλές και πολυπαραγοντικές. Μπορώ να αναφέρω την οικονομική κρίση με την ανεργία και τις συνεχείς αυξήσεις τιμών, την διαφθορά και την διαπλοκή του δημόσιου τομέα και χειρότερο από όλα, την ισοπεδωτική κρίση των ηθικών αξιών, που οδηγεί στην παθητικότητα του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών… Όλα αυτά και πολλά ακόμα τρομακ- τικά σε συνέπειες γεγονότα αποτελούν πηγές έμπνευσης για το κοινωνικό αστυνομικό μυθιστόρημα της εποχής μας.

Ερ: Γράφετε κάτι καινούριο αυτό το διάστημα; Μας είχατε προϊδεάσει για το γεγονός ότι σας προβλημάτιζαν οι αυξημένες περιπτώσεις γυναικοκτονιών και ίσως αποτελούσαν στοιχείο για ένα επόμενο βιβλίο.
Απ: Ναι… Οι γυναικοκτονίες βασανίζουν τον εγκέφαλό μου εδώ και καιρό. Θεωρώ ότι είναι μια τρομακτική πτυχή της κοινωνίας μας, ένα φαινόμενο που δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και ακόμα δεν έχει διερευνηθεί από κοινωνική πλευρά στην έκταση που απαιτείται, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεται συνεχώς. Θεωρώ όμως ότι για τη μεταφορά αυτού του φαινομένου στην αστυνομική λογοτεχνία χρειάζεται ιδιαίτερη ευαισθησία και αποφυγή οποιασδήποτε εμπορικής εκμετάλλευσης. Μια ιδέα είναι να το συνδυάσω με ένα άλλο παράπλευ- ρο φαινόμενο… «Κανείς ένοχος δεν πληρώνει πραγματικά γι’ αυτό που κάνει», κάτι που είναι εύκολα ορατό ειδικά στις περιπτώσεις της «καθημερινής κακοποίησης» των γυναικών.

Ερ: Από την εμπειρία σας και κυρίως από την επαφή σας με το αναγνωστικό κοινό, τι πιστεύετε ότι προσλαμβάνει ο αναγνώστης του αστυνομικού μυθιστορήματος που δεν το βρίσκει σε κανένα άλλο είδος;
Απ: Αυτό που αποκαλώ εδώ και χρόνια «κοινωνικοαστυνομικό μυθιστόρημα» είναι το κοινωνικό μυθιστόρημα της εποχής μας. Δηλαδή, ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα της εποχής, που αναδύονται μέσα από μια αστυνομική πλοκή. Αυτό λοιπόν που προσλαμβάνει ο αναγνώστης είναι ακριβώς η αναφορά στα σύγχρονα θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας… Ναρκωτικά, τράφικινγκ, εμπόριο βρεφών και οργάνων, μεταναστευτικό, διαφθορά και διαπλοκή, οργανωμένο έγκλημα και πολλά ακόμα. Όλα αυτά είναι θέματα που αποτελούν την πρώτη ύλη για την σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία και αποτελούν πόλο έλξης του ενδιαφέροντος του αναγνωστικού κοινού.

Ερ: Διευρύνθηκε μέσα σ’ αυτό το χρόνο το κοινό της αστυνομικής λογοτεχνίας;
Απ: Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε ότι το κοινό της αστυνομικής λογοτεχνίας διευρύνθηκε μέσα σε ένα χρόνο. Αυτό που μπορούμε όμως να πούμε είναι ότι οι εραστές του είδους αυξάνονται συνεχώς και ότι το «φρέσκο αίμα» του αναγνωστικού κοινού συμπεριλαμβάνει συνεχώς μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών και νεαρότερων ηλικιών. Αυτή η αυξητική τάση οφείλεται σε κάποιο μέρος και στην προβολή πολλών αξιόλογων τηλεοπτικών σειρών, αρκετές από τις οποίες βασίζονται σε αστυνομικά βιβλία. Και φυσικά, στο γεγονός ότι υπάρχουν πλέον πολλοί αξιόλογοι συγγραφείς, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη γενικότερα.

Ερ: Καθώς πρόκειται για συγκεκριμένο είδος, είναι πρόθυμοι οι εκδοτικοί οίκοι να αναλάβουν την έκδοση ενός αστυνομικού έργου;
Απ: Από εμπορική άποψη και παρά την αύξηση των πωλήσεων των αστυνομικών μυθιστορημάτων, ο χώρος καταλαμβάνει ένα μικρό ποσοστό του συνόλου πωλήσεων του βιβλίου. Κατά την άποψη μου, ίσως γύρω στο 20%. Παρατηρώντας την αυξητική τάση, οι εκδότες δείχνουν πλέον ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σίγουρα δεν τρελαίνονται με την ιδέα, αλλά είναι πλέον αρκετά πιο δεκτικοί στην έκδοση βιβλίων αστυνομικής λογοτεχνίας.

Ερ: Ευχαριστώ πολύ. Αναμένουμε την επιστροφή σας στον τόπο του… εγκλήματος.
Απ: Οι ευχαριστίες δικές μας. Να είστε σίγουρη κι εσείς κι όσοι θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας στην Άρτα ότι «οι δολοφόνοι / αστυνομικοί συγγραφείς θα χτυπήσουν και δεύτερη φορά», όπως επιτάσσει η αστυνομική λογοτεχνία με περισσότερα και πιο ενδιαφέροντα εγκλήματα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ