ΤΟ τερμάτισαν στα Ιωάννινα με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μόνο… εθνάρχη δεν τον αποκάλεσαν! Στο χορό και ο κατά τα άλλα σοβαρός Γιαννιώτης πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. Ξέφυγε, όμως, κι αυτός.
ΑΦΟΡΜΗ στάθηκαν οι χρησμοί του Μαντείου της Δωδώνης από τα χρηστήρια ελάσματα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στο οποίο προηγουμένως πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Τασούλας, Αλέξανδρος Καχριμάνης κλπ, είχαν ξεναγηθεί. Στα χρηστήρια ελάσματα αναγράφονταν ερωτήματα πολιτών της αρχαιότητας, στα οποία δίνονταν απαντήσεις από το Μαντείο, με τον πρόεδρο της Βουλής να αποφαίνεται ότι δεν διέφεραν από τα σημερινά. Μέχρι εκεί καλώς.
ΑΡΓΟΤΕΡΑ στο πάνελ, σε αίθουσα της Περιφέρειας, στο οποίο παρακάθισαν οι τρεις παραπάνω μνημονευόμενοι, ο κ. Τασούλας είπε ότι τα ερωτήματα που ανακαλύφθηκαν ήταν 400. Εν συνεχεία κάπου ανάμεσα σε χιούμορ και αλήθεια, απεφάνθη: «Στα 400 εκείνης της εποχής προστίθεται και ένα ακόμα σήμερα»: Πως Θα πάμε την Ήπειρο μπροστά»…
…ΔΙΚΗΝ Πυθίας προέβη σε… χρησμό: «Αξιοποιείστε τον Καχριμάνη και τον Μητσοτάκη». Σωτήρες, επομένως, κατά την άποψή του. Μήπως όμως ο αγαπητός πρόεδρος καλόν θα ήταν να εξηγήσει τι έκαναν επακριβώς για την Ήπειρο ώστε να τους εμπιστευτούμε και για την περαιτέρω αξιοποίησή της; Όχι πολλά, από ένα μεγάλο έργο σε κάθε νομό αν απαριθμούσε θα ήταν αρκετό για να μας πείσει.
ΣΤΑ Ιωάννινα για παράδειγμα, ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά, για το οποίο τόσο μελάνι έχει χυθεί, όλο γίνεται κι όλο πίσω σαν ο κάβουρας πηγαίνει. Στην Άρτα για Διοικητήριο στο στρατόπεδο «Παπακώστα» ακούμε και Διοικητήριο δεν βλέπουμε. Στην Πρέβεζα για την σύνδεση με την Ιόνια οδό τούς έφταιγε ο Σπίρτζης, αλλά τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες μετά ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Στην Θεσπρωτία το… μεγάλο επίτευγμα ήταν να παραχωρήσουν το λιμάνι στους Ιταλούς, για την παράδοση του οποίου πήγε την περασμένη εβδομάδα αυτοπροσώπως ο πρωθυπουργός! Να τους δοξάσουμε, λοιπόν, αλλά με τί καρδιά, πρόεδρε;
ΚΙ αν ο πρόεδρος της Βουλής παροτρύνει τους Ηπειρώτες λέγοντας «Αξιοποιείστε Καχριμάνη και Μητσοτάκη», τότε τι να πούμε για τον Γεώργιο Παπανδρέου, που το 1964 έβαλε την σφραγίδα του για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων; Πηγαίνοντας αρκετά χρόνια πριν, στα 1932, τι να πούμε για τον Ελευθέριο Βενιζέλο που επί πρωθυπουργίας του ιδρύθηκε το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, του οποίου η κατασκευή του αρχικού κτιρίου ξεκίνησε το 1953 επί πρωθυπουργίας Αλέξανδρου Παπάγου;
ΚΑΙ τι να πούμε, αλήθεια, για τους τέσσερις πρωθυπουργούς του 1963 (Κωνσταντίνος Καραμανλής, Παναγιώτης Πιπινέλης, Στυλιανός Μαυρομιχάλης, Γεώργιος Παπανδρέου) όταν στο έτος αυτό ιδρύθηκε η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» δίνοντας ψωμί να φάνε οι κτηνοτρόφοι; Αλλά και τι για τον Ανδρέα Παπανδρέου που επί πρωθυπουργίας του το 1986 ιδρύθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων που σώζει ζωές; Βλέπουμε σήμερα, αγαπητέ μας πρόεδρε, τέτοια εμβληματικά έργα ώστε να προσδοκούμε σε αξιοποίηση εκλεκτών του λαού; Όχι… πέστε μας.
ΩΣ εκ τούτου για χαριτολογήματα και αμοιβαία παινέματα έγινε απ’ ότι φαίνεται η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Ιωάννινα. Διότι παίρνοντας την σκυτάλη από τον πρόεδρο της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ρώτησε» όπως είπε «…το Μαντείο αν θα πρέπει να είναι υποψήφιος ο Αλέκος Καχριμάνης, απαντώντας ο ίδιος πως ο χρησμός που έλαβε ήταν: «Οπωσδήποτε για να συνεχίσει το έργο της ανάπτυξης…». «Ήξεις, αφήξεις» θα προσθέταμε εμείς…
Α, και για να μην ξεχνιόμαστε. Ο «Μητσοτάκης προς αξιοποίηση της Ηπείρου» απαντώντας προεκλογικά για την σιδηροδρομική σύνδεσή της που αποτελεί πάγιο αίτημα ημών των Ηπειρωτών είχε απαντήσει: «Όνειρο θερινής νυκτός». Σε ποιό… Μαντείο είχε πάει αλήθεια για χρησμό; Γιατί αν πήγαινε σ’ αυτό της Δωδώνης σίγουρα δεν θα του υποδεικνύονταν τέτοια απάντηση.
ΠΑΙΝΕΜΑΤΑ, εν τω μεταξύ, και από τον περιφερειάρχη Ηπείρου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κοντά σε εκείνο που είχε πει περί «μεγαλύτερου μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού που πέρασε από αυτή τη χώρα μετά τη μεταπολίτευση», με αφορμή την επίσκεψή του την περασμένη Παρασκευή στα Ιωάννινα, πρόσθεσε και τούτο: «Αποτελεί την τελευταία ελπίδα για την χώρα και την Ήπειρο». Αν διευκρίνιζε από πού τεκμαίρεται αυτό θα ήταν πάντως πιο διαφωτιστικός απευθυνόμενος τουλάχιστον στους Ηπειρώτες.
ΕΛΠΙΔΑ άραγε, φίλτατε περιφερειάρχα, και για τα 130 εκατ. ευρώ ώστε να κατασκευαστεί το έργο οριοθέτησης και αντιπλημμυρικών Άρτας και των περιοχών έως τις εκβολές του Αράχθου στον Αμβρακικό κόλπο; Υπάρχουν αποδείξεις ως προς τούτο; Όχι τίποτε άλλο αλλά περιμένει και ο νομός μας κάτι χειροπιαστό για να βεβαιωθεί ότι δεν παραμένει αδικημένος. Πόσο ακόμα να ελπίζουμε για τα μεγάλα;
ΘΑ ήταν, ωστόσο, καλό η Περιφέρεια να εκπροσωπηθεί στην εκδήλωση του «ΣΚΟΥΦΑ» με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Όχι για τίποτε άλλο αλλά για να ακούσει δια ζώσης την ομιλία του Παναγιώτη Παπάκου, δικηγόρου – ερευνητή, ο οποίος θα αναφερθεί στον ηρωισμό του 3/40 Συντάγματος Ευζώνων Άρτας στον πόλεμο κατά της επιβολής των οσίων και των ιερών της πατρίδας μας. Πολέμησε, τουτέστιν, και η Άρτα για να δικαιούται αυτά που της οφείλονται.
ΕΠΕΤΕΙΟΣ του «ΟΧΙ», λοιπόν, το προσεχές Σάββατο εναντίον του Ιταλικού φασισμού, αλλά και της Αντίστασης που ακολούθησε μετά την Γερμανική κατοχή. Είναι χρέος μας να μην τα ξεχνάμε γιατί «Λαοί οι οποίοι δεν θυμούνται την ιστορία τους είναι υποχρεωμένοι να την ξαναζήσουν», σύμφωνα με τα όσα αναγράφει επιγραφή στην είσοδο του Άουσβιτς. Κάτι παραπάνω ξέρουν.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ σας