ΑΠΟ την Ήπειρο ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα «Πιστοποίησης Δημόσιων Μουσείων» και πιο συγκεκριμένα από τα αρχαιολογικά μουσεία Νικόπολης, Άρτας, Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων.
«Τα μουσεία – τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη – πρέπει να εκπνέουν, όσο και να εκπαιδεύουν το κοινό. Να προκαλούν συναισθήματα και ενσυναίσθηση, όσο και να διαδίδουν γνώσεις. Να απευθύνονται τόσο στην ψυχή όσο και στο μυαλό. Οφείλουν να είναι ανοιχτά και προσβάσιμα, ελκυστικά και συμπεριληπτικά σε φυσικό και εννοιολογικό επίπεδο. Να απευθύνονται με τρόπο στοχευμένο, προσιτό και εύληπτο σε όλες τις κατηγορίες του κοινού. Να ανταποκρίνονται στις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις επιθυμίες τους. Αλλά να είναι ταυτόχρονα ανθεκτικά και βιώσιμα».
Στόχος του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), είναι η συνολική αναβάθμιση της δομής, της λειτουργίας των υπηρεσιών, φυσικών και ψηφιακών, που παρέχουν τα μουσεία της χώρας και η ενίσχυση της διασύνδεσής τους, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν συνολικά 500 μουσεία. Από αυτά τα 200 ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού και τα 300 σε οργανισμούς. Η απονομή ή η διατήρηση του σήματος «Πιστοποιημένο Μουσείο» ή αντίστοιχα «Αναγνωρισμένο Μουσείο» για την πρώτη κατηγορία είναι υποχρεωτική και για την δεύτερη εθελοντική. Θα επαναλαμβάνεται σε τακτά διαστήματα για τα μουσεία που αποδεδειγμένα πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές οργάνωσης και λειτουργίας.
Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού η «Πιστοποίηση ή η Αναγνώριση» θα τους παρέχει την πρόσβαση και σε μια σειρά σημαντικών προνομίων πρακτικής και οικονομικής φύσης. Από το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα προσφέρει μόνον στα Αναγνωρισμένα Μουσεία ενίσχυση οικονομικής φύσεως.