ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για φέτος δεν θα επαναληφθεί η περυσινή καταστρεπτική χρονιά για τα ακτινίδια της Άρτας και σ’ αυτό συμφωνούν σχεδόν όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται με τον κύκλο εμπορίας και διακίνησης, ύστερα από επικοινωνία που είχαμε μαζί τους.
Κατά πρώτον η ζήτηση που παρατηρείται είναι αρκετά μεγάλη, κάτι που ως ένα ικανοποιητικό βαθμό οφείλεται στην εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος, στην οποία οι παραγωγοί φαίνεται ότι έδωσαν ιδιαίτερη σημασία. Ως εκ τούτου τα παθήματα έγιναν μαθήματα φροντίζοντας να βελτιώσουν τα μεγέθη που εν πολλοίς πέρυσι χρησιμοποιήθηκαν ως ισχυρισμός για να γυρίσουν οι έμποροι την πλάτη, ενώ όσα διακινήθηκαν πληρώθηκαν με τιμές ντροπής. Αν και αυτό βέβαια οι παραγωγοί το εξέλαβαν ως άλλοθι.
Τέτοιος λόγος δεν υφίσταται φέτος καθώς το «κάλιμπρο», δηλαδή το μέγεθος είναι παραπάνω. Όσον αφορά την συγκομιδή καθίσταται ελεύθερη από 15 Οκτωβρίου υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τα κατάλληλα brix (σάκχαρα). Είναι πλευρά στην οποία πάντοτε θα πρέπει να δίνεται σημασία, διότι αφορά την διατήρηση του καλού ονόματος και ως προς αυτό όλοι καλούνται να συντρέξουν.
Επίσημα και οι τιμές που θα δοθούν από τους εμπόρους αναμένεται να γίνουν γνωστές από 20 Οκτωβρίου και μετά. Τουλάχιστον ένας μέσος όρος. Σε επικοινωνία που ο «Τ» είχε με καλούς γνώστες της αγοράς και σύμφωνα με την εικόνα που επικρατεί σήμερα, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν ανάμεσα σε 50 έως 70 λεπτά το κιλό. Η ενδιάμεση μεταξύ αυτής της διακύμανσης είναι η επικρατέστερη για τις μεγαλύτερες ποσότητες που θα διακινηθούν. Πρόκειται, όπως μάς αναφέρεται, για τιμές που απέχουν πάρα πολύ από τις περυσινές, όταν η πτώση τους έφτασε ακόμα και στα 15 έως 20 λεπτά το κιλό με τους παραγωγούς να ικετεύουν για την αγορά τους.
Τιμές, όμως, σαν κι αυτές που πουλήθηκαν πρόπερσι τα ακτινίδια φτάνοντας έως και ένα ευρώ το κιλό, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξανάρθουν, αποφαίνονται οι συνομιλητές μας, οι οποίοι προσθέτουν ότι η εικόνα της φετινής χρονιάς θα δώσει τον τόνο και για τις επόμενες. Η συνολική παραχθείσα ποσότητα φέτος στην Άρτα υπολογίζεται σε 35.000 τόνους ίσως και λίγο παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μειωμένη λόγω της μερικής ακαρπίας που υπολογίζεται σε 15%. Όταν δεν παρατηρείται τέτοιο φαινόμενο ανέρχεται σε πάνω από 40.000 τόνους, φέρνοντας το νομό μας στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά μετά και την στροφή των παραγωγών κυρίως από τα εσπεριδοειδή στα ακτινίδια.
Το περυσινό «στραπάτσο» δημιούργησε έντονη απογοήτευση στους καλλιεργητές, οι οποίοι άρχισαν να ανησυχούν για το μέλλον τους, θεωρώντας πως ήταν πιθανό να παγιωθεί το δυσμενές κλίμα κι ακόμα ότι η περίοδος της μεγάλης ευφορίας δεν θα ήταν πάρα μόνο ένα διάλειμμα. Το ηθικό, ωστόσο, φαίνεται πως αναπτερώνεται και πλέον ύστερα από τα μηνύματα που έρχονται φέτος αναφορικά με τις «λογικές» τιμές, φαίνεται ότι ανακτάται η αισιοδοξία, η οποία αναμφίβολα ανανεώνει το ενδιαφέρον για προσήλωση στην καλλιέργεια και συνάμα στην όρεξη για δουλειά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ