Στιγμιότυπα από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλη Νικολάου που εγχαράχθηκαν στη μνήμη του

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ήταν το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την γέννηση της μεγάλης ντίβας της όπερας Μαρίας Κάλλας που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο ο Σύλλογος «ΣΚΟΥΦΑΣ» σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο «Μαρία Κάλλας» και τον Δήμο Αρταίων.
Με αφορμή αυτό το μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός για την πόλη μας, ο φίλος της εφημερίδας μας, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Νικολάου, ανασύρει παλιές μνήμες. Μνήμες από την επίσκεψη της ιέρειας της όπερας στην Άρτα αρχές της δεκαετίας του 1960. Είχε έρθει ιδιωτικώς στην πόλη μας, με τον Μιχάλη Νικολάου, παιδί μικρό τότε να θυμάται το μεγάλο για την κοινωνία της εποχής γεγονός. Δεν ήρθε μόνη της αλλά με τον μεγάλο έρωτα της ζωής της Αριστοτέλη Ωνάση.
Πνεύμα ανήσυχο ο Μιχάλης τάψαχνε από τότε και τα εντύπωνε στο μυαλό του, οπότε μάς θυμίζει ότι Ωνάσης και Κάλλας έκαναν βόλτα στην οδό Σκουφά, επιλέγοντας το εστιατόριο με την επωνυμία «Θανάσης» του Θανάση Ευταξία για να γευματίσουν. Φημισμένο, εν τω μεταξύ, το εστιατόριο ήταν για τον πατσά του, στον οποίο ο Ωνάσης έδειξε προτίμηση.
Στην Άρτα ο γνωστός σ’ όλο τον κόσμο εφοπλιστής είχε αναπτύξει συνεργασία με τον γεωπόνο Πάνο Βάγια, αδερφό του αείμνηστου δημάρχου Αρταίων Κώστα, τον οποίο συμβουλεύονταν για τις ανάγκες πρασίνου του νησιού Σκορπιός Λευκάδας που είχε αγοράσει. Οι συζητήσεις γι’ αυτή την επίσκεψη έδιναν και έπαιρναν με αρκετούς από τους Αρτινούς που δεν ήταν και τόσο μυημένοι στα περί μεγιστάνων του πλούτου και της χλιδής να μπερδεύουν το επίθετό του. Σύμφωνα με τις διηγήσεις του Μιχάλη Νικολάου νομίζοντας πως ονομάζεται «Νάσης», έλεγαν «ήρθε… ο Νάσης…». Όσο για την συνοδό του κυκλοφόρησε γρήγορα ότι ήταν η Μαρία Κάλλας.
Προηγήθηκε η Κορωνησία
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, κατά πως μάς μεταφέρει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου που τα έμαθε από Κορωνησιώτες, αρχικά επισκέφθηκε το πανέμορφο νησί του Αμβρακικού. Στην Κορωνησία κατέφθασε με υδροπλάνο που τότε δεν διέθετε λιμάνι αλλά υπήρχε μόλος. Σ’ αυτόν και έγινε η προσθαλάσσωση. Μάλιστα δε σε κάτοικο του χωριού που έδεσε το υδροπλάνο προσέφερε χίλιες δραχμές.
Η Κορωνησία δεν αποτέλεσε απλό πέρασμα. Έχοντας φίλο τον Θανάση Ρώσσο ξεναγήθηκε στο ιχθυοτροφείο «Τσουκαλιό», στο οποίο ο Ρώσσος ήταν υπεύθυνος και εν συνεχεία έκανε βόλτα στο νησί. Πηγαίνοντας σε καφενείο κέρασε όλο το χωριό. Όσο για την Μαρία Κάλλας, κατά την ξενάγηση στο ιχθυοτροφείο, τής έκα- νε ιδιαίτερη εντύπωση το εξαγόμενο από τους κέφαλους αυγοτάραχο ρωτώντας επίμονα πως γίνεται η διαδικασία. Γιατί ναι μεν έτρωγε χαβιάρι όμως δεν γνώριζε πως γίνεται η παραγωγή του. Ίσως κάποιος παλιότερος Κορωνη- σιώτης να θυμάται περισσότερα γι’ αυτή την επίσκεψη, οπότε η κατάθεση των αναμνήσεών του θα προσθέσει περισσότερα στην αναφορά του πολυσυζητημένου παγκοσμίως Ωνάση που η ζωή του έγινε κινηματογραφική ταινία, γράφηκαν βιβλία και έγιναν αναρίθμητα αφιερώματα.
Λέγεται ότι από αυτή την επίσκεψη η Κορωνησία έγινε γνωστή πανελληνίως. Και μεταξύ των άλλων στους κύκλους παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, επιλέγοντάς την για γυρίσματα. Όπως επί παραδείγματι για την ταινία «Αμόκ».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο φίλτατος Μιχάλης Νικολάου μάς μεταφέρει στιγμιότυπά ζωής από την παλιά Άρτα με διάφορους πρωταγωνιστές, τα οποία έχουν χαραχθεί στη μνήμη του. Μήπως, πρόεδρε να σκεφθείς την σύνοψή τους σε βιβλίο; Θα είχε ενδιαφέρον. Χώρια ότι θα γίνονταν ανάρπαστο διότι οι σύγχρονοι Αρτινοί αναζητούν πάντα την σύνδεσή τους με την παλιότερη κοινωνία…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ