Τελετή αναγόρευσης του Werner Seibt, τέως καθηγητή Βυζαντινών Σπουδών και Μεσαιωνικής Ιστορίας Αρμενίας και Γεωργίας του Πανεπιστημίου Βιέννης, αντεπιστέλλοντος μέλους του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών (Θεσσαλονίκη) της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επρόκειτο να πραγματοποιήσει χθες Τρίτη 3 Οκτωβρίου το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ποιος είναι: Ο Werner Seibt γεννήθηκε το 1942 στο Ζένφτενμπεργκ της Κάτω Αυστρίας. Σπού- δασε Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης δίπλα σε μεγάλους καθηγητές όπως ο Άλμ- πιν Λέσκυ, Ρούντολφ Χάνσλικ και ο Φριτς Ζάχερμαϋρ. Σημείο καμπής στις σπουδές του είναι το έτος 1962, οπότε ο Χέρπμερτ Χούνγκερ ίδρυσε την έδρα Βυζαντινών Σπου-δών στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, και ο Werner Seibt στρέφεται στη μελέτη του Βυζαντίου.
Από το 1971 έως το 1978 εργάστηκε ως ερευνητής για τη Βυζαντινή Σφραγιστική στο Τμήμα Βυζαντινολογίας Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Το 1978 εξελέγη ως ακαδημαϊκός βοηθός στο Τμή-μα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης και το 1988 ανήλθε στη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή. Από το 1997 μέχρι τη συνταξιοδότησή του, ήταν Έκτακτος Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα με γνωστικό αντικείμενο «Βυζαντινολογία και Μεσαιωνική Ιστορία Αρμενίας και Γεωργίας», ενώ για πολλά χρόνια ήταν υπεύθυνος του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπου- δών του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Το 1983 εξελέγη αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Βυ- ζαντινολογίας Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών
Μετά τη συνταξιοδότησή του το 2007, συνέχισε τις έρευνες ως επισκέπτης ερευνητής στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών πάνω στη Βυζαντινή Ιστορία, Βυζαντινή Σφραγιστική καθώς και στην Ιστορία των σχέσεων του Βυζαντίου με τους λαούς του Καυκάσου. Διετέλεσε Πρόεδρος της Διεθνούς Σφραγιστικής Επιτροπής, η οποία υπάγεται στη Διεθνή Ένωση Βυζαντινών Σπουδών.
Ο Werner Seibt έχει τιμηθεί με πολυάριθμα επιστημονικά βραβεία, έχει συγγράψει εκατοντάδες άρθρα σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και μονογραφίες. Το 2008 εκδόθηκε τιμητικός τόμος για τον εορτασμό των 65ων γενεθλίων του και από το 2022 είναι αντεπιστέλλον μέλος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ