Μέρος Γ’

Πάμε να δούμε τώρα μια περίπτωση που αποτελεί ηθελημένη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και συγχρόνως προσπάθεια δημιουργίας σεναρίου με ψευδή στοιχεία.
Γράφει ο κ. Μαλούχος στη σελίδα 26 του εισαγωγικού του σημειώματος: «Το 1958 η ΕΔΑ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση. Η ιστορική έρευνα έχει μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό παραβλέψει την άμεση συσχέτιση αυτής της καθαρής και εντυπωσιακής ανόδου με τα γεγονότα του αγώνα στην Κύπρο, με τα οποία, όμως, ευθώς διασυνδέεται. Στις εκλογές του 1961 καταγράφεται ουσιώδης υποχώρηση της εκλογικής της δύναμης, σε πολύ μεγάλο βαθμό ακριβώς επειδή υπήρξε λύση στο Κυπριακό ζήτημα με τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Αυτή την άποψη που προσπαθεί να δικαιολογήσει τη μείωση του ποσοστού της ΕΔΑ από 25% (1958) στο 14,6% (1961), την συναντώ για πρώτη και μοναδική φορά. Βρίσκεται στη νοσηρή φαντασία του κ. Μαλούχου και δεν προκύπτει από καμία ιστορική ή δημοσιογραφική πηγή. Είναι εντελώς αυθαίρετη. Ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν απέκρουσε τις κατηγορίες για βία και νοθεία κατά τις εκλογές του 1961.
Διαβάστε τι λέει ο ίδιος στα απομνημονεύματά του, τα οποία υποτίθεται ότι μελέτησε ο κ. Μαλούχος: «Είχε γίνει σκέψις, εν όψει νέων εκλογών, να ασκηθεί ψυχολογική πίεση εναντίον των κομμουνιστών για να συμπτυχθεί η δύναμίς των. Τα ανόητα αυτά σχέδια τα κατάρτιζαν μυστικές υπηρεσίες εν αγνοία της κυβερνήσεώς μου» (Πρβλ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, Αρχείο Γεγονότα και κείμενα, τόμος 7 σελίδα 222). Που τα βρήκε αυτά τα περί Κύπρου ο κ. Μαλούχος; Ο Καραμανλής, βέβαια, ψεύδεται ότι τα σχέδια περί συμπτύξεως της δύναμης της Αριστεράς τα κατάρτιζαν μυστικές υπηρεσίες δήθεν εν αγνοία του, διότι τη Γενική Διεύθυνση Εθνικής Ασφαλείας (ΓΔΕΑ) την είχε ιδρύσει ο ίδιος τον Νοέμβριο του 1958 και είχε αντικείμενο τον συντονισμό των υπηρεσιών που ασχολούνταν με τις διώξεις εναντίον της αριστεράς.
Το σενάριο που στήνει ο κ. Μαλούχος δεν είναι μόνο ψευδές αλλά και κουτό, διότι έχει ήδη αποκαλυφθεί από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου στις 23 Φεβρουαρίου 1965 στη Βουλή με την παρουσίαση του σχεδίου «Περικλής», το οποίο συνέταξε η ΚΥΠ από το 1958 και ολοκληρώθηκε στις 12 Αυγούστου 1961 σε ειδική συνεδρίαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής πληροφοριών και διαφωτίσεως του ΓΕΕΘΑ υπό την προεδρία του Α/ΓΕΣ Βασίλειου Καρδαμάκη και με την συμμετοχή του αντισυνταγματάρχη και μετέπειτα δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου (Πρβλ. Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, ο.π. τόμος ΙΣΤ, σελίδα 202).
Το κεντρικό ζήτημα την επομένη των εκλογών του 1961 ήταν ο βαθμός εγκυρότητας ή στρέβλωσης των αποτελεσμάτων. Κορυφαίο και κραυγαλέο παράδειγμα για την διαβλητότητα των αποτελεσμάτων προσέφερε η ψηφοφορία των στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων όπου η ΕΡΕ του Κων. Καραμανλή έλαβε το 78,9% των ψήφων. Η βία ασκήθηκε στην ύπαιθρο χώρα με τα ένοπλα Τάγματα Εθνικής Ασφαλείας (ΤΕΑ) και η νοθεία κυρίως στην περιφέρεια της πρωτεύουσας με την μαζική και μονόπλευρη (υπέρ της ΕΡΕ) καταστρατήγηση μιας ειδικής διάταξης του εκλογικού νόμου, η οποία απαγόρευε την μεταγραφή στους εκλογικούς καταλόγους όσων δεν ήταν μόνιμα εγκατεστημένοι στις αντίστοιχες εκλογικές περιφέ- ρειες πριν από την 1η Ιανουαρίου 1948.
Η καταστρατήγηση αυτή πήρε μαζικότατη έκταση κατά τις δύο αναθεωρήσεις των εκλογικών καταλόγων που έγιναν το 1961 και συνδυάστηκε με παράλληλη κινητοποίηση του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, ώστε οι άνδρες τους να αποκτήσουν εκλογικά βιβλιάρια, γεγονός που οδήγησε στο φαιδρό αποτέλεσμα 218 χωροφύλακες να δηλώνουν ως μόνιμη κατοικία τους ένα διώροφο σπίτι (Πρβλ. Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, ο.π. τόμος ΙΣΤ, σελίδα 204). Είναι νοητό κάποιος να θέλει να βοηθήσει στην απαλλαγή του Καραμανλή από το όνειδος της βίας και νοθείας των εκλογών του 1961 αλλά όχι με φανταστικά σενάρια όπως αυτά που σκαρφίστηκε με την Κύπρο ο κ. Μαλούχος! Έλεος…. Στο επόμενο φύλλο του «Τ» πως το δεύτερο σε ψήφους και ποσοστό κόμμα γίνεται κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία.

*Ο Γιώργος Χαλκιάς είναι
επίτιμος δικηγόρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ