Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές, Αμφιβολίες τρελές.
Καλομελέτα κι έρχεται! Μην κακομελετάς! Οι δύο αυτές φράσεις είναι γνωστές σε όλους μας. Έχ= ουν περάσει από γενιά σε γενιά και τις λέμε συχνά. Σημαίνουν πως αν σκέφτεσαι συνέχεια εκείνο που θέλεις, οι σκέψεις σου δημιουργούν μια συγκεκριμένη δόνηση, η οποία έλκει αυτό που ζητάς και που είναι ένα γεγονός ή ένα αντικείμενο παρόμοιας δόνησης.
Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα από την ελληνική μυθολογία είναι εκείνο του Οιδίποδα. Το μαντείο των Δελφών χρησμοδοτεί στον βασιλιά της Θήβας, Λάιο, ότι θα τον σκοτώσει ο γιός του. Όταν γεννιέται ο Οιδίποδας, οι γονείς του τον εγκαταλείπουν σε μια βουνοπλαγιά για να πεθάνει, αλλά τον σώζει ένας βοσκός και τον υιοθετεί ο βασιλιάς της Κορίνθου. Έτσι ο Οιδίποδας μεγαλώνει χωρίς να γνωρίζει την πραγματική κα- ταγωγή του. Όταν ενηλικιώνεται, το μαντείο των Δελφών προφητεύει στον Οιδίποδα ότι θα σκοτώσει τον πατέρα του και θα παντρευτεί τη μητέρα του. Πιστεύοντας ότι οι θετοί γονείς του είναι οι πραγματικοί, εγκαταλείπει το σπίτι του και φτάνει τελικά στην πόλη όπου ζουν οι βιολογικοί γονείς του. Εκεί, σε μια μάχη με έναν άγνωστο που είναι ο πραγματικός του πατέρας, τον σκοτώνει, και παντρεύεται τη χήρα του βασιλιά, που, είναι η μητέρα του.
Η δράση του βασιλιά της Θήβας Λάιου και στη συνέχεια η δράση του Οιδίποδα στους δύο χρησμούς, ήταν εκείνες που πυροδότησαν την εκπλήρωσή τους. Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία είναι μια πρόβλεψη που άμεσα ή έμμεσα προκαλεί η ίδια την πραγμάτωσή της, λόγω θετικής ανάδρασης μεταξύ πεποίθησης και συμπεριφοράς. Η γενι- κή ιδέα λέει ότι: «οι άνθρωποι δεν αντιδρούν μόνο στις αντικειμενικές καταστάσεις που βιώνουν, αλλά κυρίως μάλλον στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται αυτές τις καταστάσεις καθώς και στο νόημα που αποδίδουν στις αντιλήψεις τους αυτές». Από τη στιγμή που κάποιος πειστεί ότι μια κατάσταση έχει ένα συγκεκριμένο νόημα, ανεξαρτήτως του αν αυτό ισχύει στην πραγματικότητα ή όχι, θα δράσει ανάλογα και θα προκαλέσει ανάλογες συνέπειες.
Ο τρόπος που ορίζεται μια κατάσταση δημοσίως (οι προφητείες ή προβλέψεις) γίνεται αναπόσπαστο μέρος της κατάστασης, επηρεάζοντας έτσι τις επερχόμενες εξελίξεις. Αυτό είναι κάτι που προσιδιάζει στην ανθρώπινη κατάσταση. Δεν το συναντάμε στον φυσικό κόσμο, που δεν τον ακουμπά το ανθ- ρώπινο χέρι. Οι προβλέψεις της επιστροφής του Κομήτη Χάλεϊ δεν επηρεάζουν την τροχιά του. Αλλά η φημολογούμενη αδυναμία πληρωμών μιας τράπεζας επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Η προφητεία της κατάρρευσης οδηγεί στην αυτοεκπλήρωσή της.
Κατά τον ίδιο τρόπο, οι προβλέψεις για πλημμύρα στον κάμπο της Άρτας, μετά από έντονη βροχόπτωση, μεγαλύτερη ακόμα και από το 2015, δεν επηρεάζουν ούτε την ένταση της ενδεχόμενης βροχόπτωσης, ούτε την επίπτωση αυτής, που είναι η πλημμύρα. Η προφητεία της πλημμύρας, ειδικά σήμερα, μετά τα γεγονότα της Θεσσαλίας, θα εκπληρωθεί όχι γιατί κάποιοι άνθρωποι έδρασαν προκαλώντας τις συνέπειες, αλλά αντιθέτως γιατί κάποιοι άνθρωποι, που είναι χρόνια τώρα οι «αρχές» του τόπου μας, δεν έδρασαν καθόλου, ενώ γνωρίζουν τι μπορεί να συμβεί, ανά πάσα στιγμή, φέρνοντας πιο κοντά το «τέλος» του τόπου μας.
Βέβαια, αν κάποιος θεωρήσει ότι και η επιλογή της απραξίας, μπροστά σε έναν ενδεχόμενο κίνδυνο αποτελεί ένα είδος «δράσης», τότε ναι. Με αυτήν τη θεώρηση της «δράσης», η πλημμύρα που θα μας συμβεί θα είναι ένα είδος αυτοεκπληρούμενης προφητείας.
Ευτυχώς όμως, σε τρεις εβδομάδες ακριβώς, έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Και τότε μπορούμε να δράσουμε όλοι εμείς. Και από αυτή τη δράση μας, θα εξαρτηθεί αν θα εκπληρωθεί η προφητεία της πλημμύρας ή όχι. Γι’ αυτό «Καλοψήφισε κι έρχεται» ή «Μη κακοψηφίσεις». Γιατί μετά δεν θα φταίει αφηρημένα ούτε η «ώρα ή κακιά», ούτε το «κακομελέτημα», ούτε κάποιου είδους αυτοεκπ- ληρούμενη προφητεία. Χωρίς Αμφιβολίες πολλές, χωρίς Αμφιβολίες τρελές, θα φταίμε αποκλειστικά εγώ κι εσύ. Οι ψηφοφόροι. Γιατί μέσα στο εκλογικό παραβάν πρέπει να έχουμε στο νου μας πως «ό,τι βάλεις στον φάκελο, το βάζεις στη ζωή σου».
Αθώος, λόγω Αμφιβολιών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ