Από τον Μιχάλη Πετρ. Σακκά
Αγαπητοί συμπατριώτες, συμπληρώνοντας σε λίγο καιρό 50 χρόνια (1974-2024) ενασχόλησής μου με τα Δημόσια πράγματα από διάφορες κυβερνητικές θέσεις (πέραν των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων), αισθάνομαι την ανάγκη και την υποχρέωση ως Αρτινός, εκ γενετής και καταγωγής, να αναφερθώ εν συντομία στην προσφορά μου για την ιδιαίτερη πατρίδα μου (παρότι δεν κατάφερα ν’ αποκτήσω την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μου στην υποψηφιότητά μου για βουλευτής το 2004).
Στην συνέχεια οδηγήθηκα, με διακομματική αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής, στην εκλογή μου ως Αντιπρόεδρος σε Ανεξάρτητες Αρχές, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) και την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.), διαρκώς από το 2005 μέχρι σήμερα.
Τα σοβαρά αναπτυξιακά θέματα για το Νομό Άρτας, τα προωθούσα και τα προέβαλλα, είτε μέσω δημοσιευμάτων, είτε μέσω ημερίδων, είτε μέσω Συλλογικών οργάνων που συμμετείχα, είτε μέσω κρατικών φορέων για υλοποίηση.
1. Ως Υποδιοικητής του ΟΤΕ (1990-1993), άδραξα την ευκαιρία, την περίοδο που γίνονταν έργα αποχέτευσης στην Άρτα, να περάσουν μέσα από τα ανοιχθέντα σκάμματα, οπτικές ίνες της σύγχρονης επικοινωνίας του τότε κρατικού ΟΤΕ, ώστε να μην ξανασκαφτούν οι δρόμοι. Η Άρτα ήταν η πρώτη πόλη στην χώρα που έγινε αυτό. Επίσης δημιουργήθηκε και εγκαινιάστηκε το Τηλεπικοινωνιακό Κέντρο Βουργαρελίου, που εξυπηρετούσε την ευρύτερη περιοχή των χωριών του ορεινού όγκου του νομού προσφέροντας τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στους κατοίκους.
2. Ως Γενικός Γραμματέας Υπουργείου το 1989, σε συνεννόηση με τους τότε βουλευτές γιατρούς Γ. Παπαγεωργίου (+) και Παν. Οικονομίδη, ζητήσαμε από τον τότε Νομάρχη κ. Ζαπριάνο, για έναν χρόνο να μην μοιράσει σε κάθε Κοινότητα μικροποσά, ώστε να συγκεντρωθεί 1 εκατομμύριο δρχ. και μαζί με άλλο ένα εκατομμύριο που διέθετε το Κράτος, να γίνουν 2 εκατομμύρια (30% του συνόλου) και να βάλει (όπως προβλέπονταν) το 70% (δηλαδή 4 εκατομμύρια) η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίστηκαν 6 εκατομμύρια δρχ. και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου Νοσοκομείου στο λόφο της Περάνθης (που εγκαινιάστηκε το 1993 κι εξοπλίστηκε αμέσως μετά).
3. Την περίοδο 1977-1982 ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβυζινών, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών και την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, προωθούσαμε μέσω ημερίδων και συνεδρίων την ολοκλήρωση των οδικών συνδέσεων Άρτας-Καρδίτσας και Άρτας-Τρικάλων, (έργα που καθυστερούν επί 10ετίες), ώστε και τα προϊόντα της πεδιάδας να μην περνούν για τις Ανατολικές χώρες από την ορεινή Κατάρα και το Μέτσοβο, αλλά και οι τουρίστες-επισκέπτες από Θεσσαλία και λοιπούς νομούς να έρχονται στον Αμβρακικό κόλπο και τις θαλάσσιες ακτές της Ηπείρου μέσω της Άρτας μας (της Αρχαίας Αμβρακίας και της πρωτεύουσας του Βυζαντινού Δεσποτάτου της Ηπείρου). Δυστυχώς τα έργα αυτά δεν έγιναν, ενώ τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα ολοκλήρωσαν τον οδικό άξονα Ε-65, που συνδέει την Εγνατία οδό με τον οδικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης, σε λίγο χρόνο, κι έτσι δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συνδεθούν με την Άρτα …
4. Επί 18 χρόνια (1984-2002) εξέδιδα το μηνιαίο περιοδικό «Αρτηνή Ευθύνη», στο οποίο αναπτύσσονταν οι απόψεις, σε άρθρα και συνεντεύξεις, όλων των παραγόντων του Νομού μας (πολιτικών, δημοσιογράφων, πνευματικών, αθλητικών κ.λπ) με αντικειμενικότητα και θάρρος για τα θέματα του τόπου μας.
α. Σε ημερίδα που διοργάνωσε το περιοδικό μας, έγιναν συζητήσεις και προτάσεις για την προστασία του Αμβρακικού από την ρύπανση βιομηχανικών μονάδων, μέσω του Αράχθου και του Λούρου, και για την αποφυγή μείωσης των ειδών ψαριών, λόγω της μείωσης εναλλαγής νερών Αμβρακικού-Ιονίου, εξ’ αιτίας της υποθαλάσσιας σήραγγας Πρέβεζας-Ακτίου.
β. Σε πρωτοσέλιδο της «Αρτηνής Ευθύνης» δημοσιεύσαμε Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «Αναδιάρθρωση καλλιεργειών» στην πεδιάδα, ώστε να μην οδηγούνται τα μη εξαγώγιμα και αδιάθετα περισσεύματα στις χωματερές με αποζημίωση … Δυστυχώς, οι αντιδράσεις ποικίλων «συμφερόντων» υπήρξαν έντονες …
γ. Επίσης σε πρωτοσέλιδο του περιοδικού μας δημοσιεύσαμε την μελέτη του σχεδίου επέκτασης της πόλης, του Καθηγητή Αρχιτεκτονικής και συμμαθητού Παύλου Δούκα, που προέβλεπε την οδική-συγκοινωνιακή γεφύρωση της Άρτας με τη Βλαχέρνα-Γραμμενίτσα, όπως συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις. Αυτό δεν προχώρησε ποτέ εξαιτίας διαφόρων «συμφερόντων», που ήταν αντίθετα στην μετακίνηση του σχεδιασμού επέκτασης της πόλης πέραν του Αράχθου, «διευκολύνοντας» έτσι την αλόγιστη ανέγερση πολυκατοικιών μέσα στην πόλη, την ήδη οικιστικά φορτωμένη! …
5. Σε προεκλογική ομιλία μου στην Βλαχέρνα το 2003, υπενθύμισα και τόνισα τα αντισταθμιστικά οφέλη που όφειλε η ΔΕΗ στους παραποτάμιους Δήμους, λόγω της αλλαγής των περι- βαλλοντικών και γεωτεχνικών συνθηκών, που δημιούργησε το Φράγμα του Αράχθου. Από τότε δεν κατάφερα να έχω κάποια πληροφόρηση… Πόσα χρήματα δόθηκαν, αν δόθηκαν, πώς αξιοποιήθηκαν κλπ.
6. Σε άρθρο μου στην τοπική εφημερίδα «Ταχυδρόμος» εξέφρασα την απορία μου, γιατί ενώ ΟΛΑ τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια της Ελλάδας έχουν το όνομα των Περιφερειών τους (Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Δυτ. Μακεδονίας κλπ) το πανεπιστήμιο στην Ήπειρο φέρει το όνομα της μίας πόλης της Ηπείρου «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων». Δεν πήρα καμία απάντηση ούτε από ντόπιους παράγοντες …
7. Σε πρόσφατο άρθρο μου στον «Ταχυδρόμο Άρτας» πρότεινα να δημιουργηθεί μία «Αρτηνή Ομογένεια», δηλαδή ένας άτυπος αλλά ουσιαστικός Σύνδεσμος, που θα αποτελείται από τους εκάστοτε βουλευτές του Νομού, τους πρώην Υπουργούς, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους 4 Δημάρχους του Νομού μας. Οι συναντήσεις να γίνονται συχνά για συγκεκριμένα θέματα του νομού Άρτας, χωρίς ιδεολογικές ή προσωπικές διαστάσεις, ώστε ο κάθε συμμετέχων να ενεργεί μεθοδευμένα, ανάλογα με τη θέση του. (Δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση απ’ όσο ξέρω…)
Όλα όσα προανέφερα, αλλά και η προσωπική βοήθεια που προσέφερα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μου σε πολλούς Αρτινούς για θέματα προσλήψεων, μεταθέσεων, προαγωγών κλπ, συνιστούν την προσφορά μου στην γενέτειρα πόλη και στο νομό Άρτας.
Ευχαριστώ κυρίως την σύζυγό μου Άννα, αλλά και τον γιό μου Πέτρο για την αντοχή που επέδειξαν στην μακρόχρονη ενασχόλησή μου με τα κοινά και την συμπαράστασή τους!
Εύχομαι από καρδιάς ο νομός Άρτας να αναδειχθεί όπως η ιστορία του το απαιτεί και το αξίζει!
Μιχάλης Πέτρου Σακκάς