Πήρα από την επανεκδοθείσα εφημερίδα «Απογευματινή» (φωτο) τους οκτώ τόμους με τα αρχεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έδωσε στο αναγνωστικό κοινό και από τη μελέτη του 1ου τόμου κατάλαβα ότι πρόκειται για επιλογή κεφαλαίων από τα απομνημονεύματα του αείμνηστου πολιτικού, τα οποία είχε τυπώσει η Εκδοτική Αθηνών για λογαριασμό του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Οι συντελεστές της έκδοσης της Απογευματινής, εκτός από υποκειμενική επιλογή κεφαλαίων, παραλείπουν να αναφερθούν και στην προπολεμική παρουσία του Κων. Καραμανλή καθώς και σ’ αυτή των ετών 1941 – 1944. Αρχίζουν την αναφορά τους από το 1955 και το Κυπριακό ζήτημα.
Είναι γνωστό ότι ο Καραμανλής εξελέγη δύο φορές βουλευτής Σερρών με το δεξιό «Λαϊκό Κόμμα» του Παναγή Τσαλδάρη το 1935 και 1936. Είναι, επίσης, γνωστό ότι προσπάθησε να πάρει το βάπτισμα του αντιστασιακού, αλλά έφθασε στην Αίγυπτο δύο μέρες προ της απελευθέρωσης των Αθηνών (12 Οκτωβρίου 1944) και φυσικά δεν βρήκε κανέναν από τους Έλληνες πολιτικούς εκεί αφού με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα.
Στο σημείο της διαδοχής του Παπάγου συναντάμε την πρώτη προσπάθεια των συντελεστών της έκδοσης και ιδιαίτερα του κ. Γεωργίου Μαλούχου που έγραψε τα εισαγωγικά κείμενα, να ανατρέψουν την ιστορική αλήθεια, ότι δηλαδή ο Καραμανλής προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός δέχτηκε να ακολουθήσει την πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό ζήτημα (διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία εκτός ΟΗΕ) κόντρα σ’ αυτό που είχε ξεκινήσει ο Αλέξανδρος Παπάγος με συζήτηση του Κυπριακού ζητήματος στον ΟΗΕ.
Στην προσπάθειά του αυτή ο κ. Μαλούχος, αφού αρχικά μιλάει για «κύμα λασπολογίας και συνωμοσιολογίας σε ποικίλα πεδία και επίπεδα», αναφέρει ότι «χαρακτηριστικό δείγμα είναι οι δήθεν «δεσμεύσεις» του (σσ εννοεί τον Καραμανλή) στους Αμερικανούς για την Κύπ- ρο το 1955, όπου ένα Αμερικανικό «έγγραφο» αγνώστου πραγματικής προελεύσεως, ταυτότητας και σκοπιμότητας ανακυκλώθηκε άπειρες φορές τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς, ωστόσο, τίποτε απολύτως πραγματικό και τεκμηριωμένο να εμφανίστηκε που να το στηρίζει».
Είναι πραγματικά εξοργιστική η απέλπιδα προσπάθεια του κ. Μαλούχου να κάνει το ψάρι κρέας! Και λέω απέλπιδα την προσπάθειά του, διότι το έγγραφο που υποβαθμίζει ο κ. Μαλούχος είναι αξιόπιστο εσωτερικό έγγραφο του Αμερικανικού κράτους στα υψηλότερα επίπεδα, αφού προέρχεται από τον διευθυντή της CIA Allen Dulles, απευθυνόμενο προς τον αδελφό του υπουργό εξωτερικών, τότε, των ΗΠΑ John Foster Dulles, δηλαδή στο υψηλότερο σημείο του Στέιτ Ντιπάρντμεντ. Δεν είναι δηλαδή κάποιο διαβλητό έγγραφο ενός υπαλληλίσκου του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κατασκευάστηκε εκ των υστέρων για να δυσφημίσει τον Κων. Καραμανλή.
Είναι έγγραφο γνωστής προέλευσης και ταυτότητας που δόθηκε στη δημοσιότητα από την CIA στο πλαίσιο ανοίγματος των αρχείων της που αποκαθηλώνει τον Έλληνα πολιτικό, ο οποίος για να γίνει πρωθυπουργός το 1955 δέχτηκε να βάλει το Κυπριακό στο ράφι με τιμή. Υπενθυμίζω ότι το έγγραφο αυτό στην Αγγλική και σε Ελληνική μετάφραση το έχω δώσει στη δημοσιότητα με τη δημοσίευση του πρώτου άρθρου μου στον «Τ».
Το έγγραφο είναι άκρως απόρρητο, απευθύνεται προσωπικά στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και δεν διανέμεται στην Υπηρεσία. Το θέμα του είναι «Σχόλια του Βασιλιά Παύλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή σχετικά με την ελληνική πολιτική κρίση». Από την πρώτη παράγραφο του εγγράφου προκύπτει σαφώς ότι ο βασιλιάς Παύλος είχε στείλει γράμμα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ όχι να του ευχηθεί χρόνια πολλά αλλά να ζητήσει προφανώς οδηγίες για τον χειρισμό της διαδοχής του Παπάγου. Κι αυτό φάνηκε αμέσως μετά τον θάνατο του Παπάγου όταν ο βασιλιάς Παύλος κορόιδεψε τον Στέφανο Στεφανόπουλο ότι εντός τριών ημερών θα συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του Ελληνικού Συναγερμού για να εκλέξει νέο αρχηγό κι αυτός (βασιλιάς) είχε ήδη δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Η δεύτερη παράγραφος του εγγράφου επιβεβαιώνει απόλυτα το περιεχόμενο της επιστολής του βασιλιά Παύλου στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Foster Dulles. Την εγκυρότητα του εγγράφου, που αμφισβητεί ο κ. Μαλούχος, την επιβεβαιώνει η έγκυρη Ιστορία του Ελληνικού Έθνους στην σελίδα 190 του ΙΣΤ τόμου. Στο επόμενο φύλλο του «Τ» η συνέχεια.

*Ο Γιώργος Χαλκιάς είναι επίτιμος δικηγόρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ