Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες της γεωγραφίας της Θεσσαλίας με την Άρτα γι’ αυτό δεν είναι αδικαιολόγητοι οι συνειρμοί που θα ζούσαμε στην περίπτωση που ένα παρόμοιο φυσικό φαινόμενα ξεσπούσε πάνω από τα κεφάλια μας.
Μπορεί η έκταση του αρτινού κάμπου να μην είναι ισοδύναμη με την αντίστοιχη της Θεσσαλίας, όμως έχουμε γίνει αρκετές φορές μάρτυρες πλημμυρών και κυρίως εκείνης αρχές του 2015 όταν κατέρρευσε η γέφυρα Πλάκας και από τα ορμητικά νερά του Αράχθου η ΔΕΗ αναγκάστηκε να ανοίξει τις σήραγγες διαφυγής.
Η κλιματική αλλαγή έχει δείξει απειλητικά τα δόντια της καταστρέφοντας μια ολόκληρη περιφέρεια, αυτή της Θεσσαλίας. Και επειδή με τα φυσικά φαινόμενα κανένας και ποτέ δεν μπορεί να είναι πλέον σίγουρος ό,τι περνάει ο γείτονας μπορεί να το περάσουμε και εμείς. Πόσο θωρακισμένη αλήθεια είναι η Άρτα απέναντι σε αντίστοιχα φαινόμενα; Καθόλου θα απαντούσαμε εάν ρωτούσατε εμάς.
Το ίδιο υποψιαζόμαστε ότι απαντούν και οι αρμόδιες αρχές, γι’ αυτό και το 2015 μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα ελήφθη η απόφαση για την εκπόνηση μελέτης που περιλαμβάνει την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και την οριοθέτηση του Αράχθου έως τις εκβολές στον Αμβρακικό Κόλπο. Η μελέτη δημοπρατήθηκε αυτό το έτος, πέρασε από τα χίλια κύματα, ανακηρύχθηκε ο ανάδοχος. Από το 2015 έως σήμερα πέρασαν οκτώ συναπτά έτη και η μελέτη αυτή δεν παραδόθηκε ακόμα, πα- ρά τις πιέσεις προς το υπουργείο υποδομών και την ανάδοχο εταιρεία. Νομίζουμε ότι η καθυστέρηση είναι παρα πολύ μεγάλη και καταλήγει να είναι πολύ επικίνδυνη δεδομένων και των χαρακτηριστικών λόγω εξέλιξης των φυσικών φαινομένων. Όσα δραματικά συνέβησαν στη Θεσσαλία μπορούν κάλλιστα να συμβούν και στο νομό μας.
Ένα κράτος, όμως, που επαγγέλλεται την επιτελικότητα, που διατείνεται ότι πρωτοπορεί στον δρόμο για την 5η βιομηχανική επανάστα- ση, που έχει κάνει σημαία τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που τέλος πάντων είναι ευρωπαϊκό, δεν μπορεί να αφήνει ανοχύρωτες από πιθανά φυσικά φαινόμενα και στη συγκεκριμένη περίπτωση από πλημμύρες ολόκληρες Περιφέρειες, πόλεις και χωριά. Γιατί τότε τριτοκοσμικό και όχι ευρωπαϊκό θα το λέγαμε.
Ένα κράτος για να χαρακτηρίζεται σύγχρονο, ευέλικτο και λειτουργικό το πρώτο που οφείλει να κάνει είναι να προβλέπει. Να προβλέπει για παράδειγμα τι μπορεί να συμβεί στην Άρτα έτσι και προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα και ακολούθως να σπεύδει για την θωράκισή της. Δυστυχώς τα οκτώ χρόνια για να πάρει τέλος μια μελέτη το μόνο που καταμαρτυρούν είναι η κρατική αφασία. Η οποία πληρώνεται ακριβά. Ακόμα και με ανθρώπινες ζωές στην γειτονική μας Θεσσαλία.
Στο θέμα αναφέρθηκε στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου και στην παρουσίαση των υποψηφίων συμβούλων την περασμένη Παρασ- κευή και ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, επισημαίνοντας ότι παρά τις ασφυκτικές πιέσεις η κωλυσιεργία συνεχίζεται. Ταυτό- χρονα παρείχε την δέσμευση πως θα επανέλθει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Από την στιγμή που ολοκληρωθεί η μελέτη, θα απαιτηθεί στη συνέχεια να εξευρεθούν οι πόροι για την κατασκευή των έργων. Έχει εκτιμηθεί ότι το κόστος αναμένεται να ανέλθει σε 130 εκατ. ευρώ. Σε πολλούς μπορεί να φαντάζει υψηλό, όμως αν αναλογιστεί κανείς τα ποσά που θα κληθεί να δαπανήσει η πολιτεία για την επούλωση των πληγών στη Θεσσαλία, μάλλον είναι πολύ χαμηλό. Και οικονομικά να το δούμε πάλι προς το συμφέρον της είναι. Αν ένα τέτοιο έργο δεν αποτελεί προτεραιότητα τότε ποιο;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ