Του Ευάγγελου Χρηστάκη*

Ζητήσαμε την άποψη του προέδρου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Άρτας και μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου Ευάγγελου Χρηστάκη, πολιτικού μηχανικού, για τα αντιπλημμυρικά της Άρτας και την οριοθέτηση του Αράχθου με αφορμή τις δραματικές εικόνες στην Θεσσαλία, ο οποίος και ασμένως την διατυπώνει.
Αναφέρει, λοιπόν, ο κ. Χρηστάκης: «Η Θεσσαλία ζει δραματικές στιγμές μετά τις πλημμύρες και πραγματικά οι κάτοικοι αυτών των περιοχών βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τη χώρα. Πρέπει να ομιλούμε για έναν Μεσογειακό Κυκλώνα, ένα φαινόμενο με χρόνο δράσης στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έτσι θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για φαινόμενο που έχει περιοδικότητα αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο του 2018 με το καιρικό φαινόμενο “Ζορμπάς” και τον Σεπτέμβριο του 2020 με το καιρικό φαινόμενο “Ιανός”.
Άρα, πλέον, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια περιοδικότητα τέτοιων καιρικών φαινομένων που χρήζει άμεσης επαναξιολόγησης των αντιπλημμυρικών έργων σε όλη τη χώρα και σχεδιασμό με άλλα δεδομένα και ύψη βροχής. Στην Άρτα τα δύο φράγματα του Πουρναρίου, πέραν της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελούν την κύρια αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και του κάμπου.
Όμως για να μιλάμε για πλήρη αντιπλημμυρική θωράκιση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η μελέτη οριοθέτησης του ποταμού Αράχθου έως τις εκβολές του στον Αμβρακικό Κόλπο και να προγραμματιστούν η χρηματοδότηση και η έναρξη των τεχνικών έργων.
Ως εκ τούτου δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και η πολιτεία πρέπει να ωριμάσει και να δώσει προτεραιότητα σε τέτοια έργα σε όλη την επικράτεια της χώρας, λαμβανομένου υπόψη και το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην αντιπλημμυρική προστασία από τη μάστιγα των πυρκαγιών κάθε θερινή περίοδο.
Επίσης, οι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη την μικροπολιτική και να ασχοληθούν με τα μεγάλα έργα που απαιτεί η Άρτα τόσο για τη θωράκισή της από τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα αλλά και την αναπτυξιακή της πορεία.
Όσον αφορά τη μελέτη οριοθέτησης βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, σύμφωνα με την αρχική τεχνική λύση που είχε μελετηθεί, και καλό θα είναι κάποια στιγμή να επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε να μη χάνεται χρόνος προτείνοντας πολιτικές λύσεις που δεν έχουν καμία τεχνική τεκμηρίωση.
Σημείωση: Το ΤΕΕ/ Τμήμα Ηπείρου εξέδωσε ανακοίνωση που ζητάει από συναδέλφους μηχανικούς να συμμετέχουν στις λίστες για τη καταγραφή ζημιών και αντιμετώπιση των προβλημάτων στη Θεσσαλία μετά από έγγραφο του ΤΕΕ/ Τμήμα Κεντρικής Θεσσαλίας».
* Ο Ευάγγελος Χρηστάκης είναι πολιτικός μηχανικός, πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Άρτας, μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ