Νέοι ορίζοντες ανοίγονται για δύο συμπατριώτισσές μας που πλέον μπορούν να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον καθώς ύστερα από την επιμονή και υπομονή τους κατάφεραν να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα.
Ο λόγος για την Χριστίνα Γκαρτζονίκα του Αθανασίου και την Ελένη Κυριάκη του Κωνσταντίνου που και με επίσημη… βούλα εντάσσονται στην ΕΛΑΣ (Ελληνική Αστυνομία). Για να το πετύχουν, ωστόσο, πέρασαν από τα χίλια κύματα καθώς αντιμετώπισαν έναν ατέλειωτο Γολγοθά, γνωρίζοντας την απαίσια πλευρά της αδικίας όσο λίγοι.
Το 2009 μετά από προκήρυξη η Χριστίνα Γκαρτζονίκα πήρε μέρος σε διαγωνισμό και πέρασε ειδικός φρουρός. Την ίδια χρονιά η Ελένη Κυριάκη έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις και βρέθηκε ανάμεσα στους επιτυχόντες αστυφύλακες. Και τις δυό περίμενε μια δυσάρεστη εξέλιξη. Κόπηκαν γιατί – λέει – δεν έβγαιναν στο ανάστημα κι ας ήταν πάνω από 1,70 ύψος που ήταν το όριο. Και οι δυό, όμως, δεν έσκυψαν το κεφάλι, δεν το έβαλαν κάτω. Και το σημαντικότερο ήταν πως πήραν την απόφαση να χτυπήσουν αλύπητα το άδικο.
Έχοντας εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα κι ας ήξεραν ότι θα ήταν πολύχρονος. Κατά πρώτον προσέφυγαν στα Ελληνικά Διοικητικά Δικαστήρια και εν συνεχεία στο Ευρωπαϊκό, στον Άρειο Πάγο και στο Τριμελές Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Δικηγόρος τους ήταν ο Πέτρος Αγγελάκης (παρ’ Αρείω Πάγω), εξ Αθηνών. Εκτός από τις δύο Αρτινές προσφυγές έγιναν και από άλλες 30 απ’ όλη τη χώρα, που κόπηκαν για τον ίδιο λόγο. Της Χριστίνας Γκαρτζονίκα και της Ελένης Κυριάκη οι προσφυγές ήταν από τις πιο παλιές.
Ο δικαστικός αγώνας τους διήρκησε 12 χρόνια ώσπου τελικά ήρθε η δικαίωση. Μια δικαίωση που έγινε δεκτή μέσα σε έντονα συγκινησιακή φόρτιση και παράλληλα ικανοποίηση και ανείπωτη χαρά. Χαρά για τις ίδιες και τις οικογένειές τους. Κατόρθωσαν άλλωστε αυτό που σχεδόν για όλους θεωρούνταν ακατόρθωτο, προσδίδοντας πανηγυρικά χαρακτηριστικά στην θεαματική τους νίκη.
Η απόφαση που τις δικαίωσε τελεσιδίκησε στην Ολομέλεια του ΣτΕ το 2021. Εκείνη την περίοδο ξέσπασε η πανδημία γι’ αυτό και δεν ενεργοποιήθηκε άμεσα. Χρειάστηκε να περάσουν κάτι λιγότερο από δύο χρόνια προκειμένου να τις καλέσουν για το… εισιτήριο στην ΕΛΑΣ. Μια πρόσκληση, όμως που θα συνοδεύονταν από σκληρή δοκιμασία. Γολγοθάς ήταν οι αθλητικές εξετάσεις στίβου στα ίδια όρια με τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων της γ’ Λυκείου, αδιαφορώντας εντελώς για την τωρινή τους ηλικία. Ενδεχομένως να αποτελούσε και έναν εύσχημο λόγο για να απαλλαγούν από δαύτες.
Λογάριασαν, ωστόσο, χωρίς τον… ξενοδόχο. Όταν οι δύο τους είχαν περάσει ήταν μόνο 19 ετών και σήμερα είναι 34. Η Χριστίνα Γκαρτζονίκα είναι μητέρα ενός παιδιού και η Ελένη Κυριάκη τριών παιδιών. Οπλίστηκαν με τη δύναμη της θέλησης και πριν δύο χρόνια άρχισαν προπονήσεις στην Άρτα έχοντας ως προπονητή στίβου τον συνταξιούχο καθηγητή Φυσικής Αγωγής Δημήτρη Κώστα, στον οποίο όπως μας λένε χρωστούν πολλά. Ίσως και την ένταξή τους στην ΕΛΑΣ.
Όλο αυτό το διάστημα, για να τα βγάζει πέρα για την οικογένειά της, η Χριστίνα εργάζονταν σε δύο δουλειές. Από Δευτέρα έως Παρασκευή στην μεγαλύτερη κατασκευαστική τεχνική εταιρεία της Ελλάδας και τα Σαββα- τοκύριακα ως υπεύθυνη τετράστερου ξενοδοχείου. Παράλληλα παρείχε τις υπηρεσίες της ως εθελόντρια πυροσβέστης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Άρτας. Όσο για την Ελένη το μεγάλωμα τριών παιδιών αρκούσε για τον περιορισμό του χρόνου της. Παρόλα αυτά παράβλεψαν τις θυσίες στις οποίες θα υποβάλλονταν και πότε με κρύο, πότε με χιόνι, πότε με βροχή και πότε με καύσωνα δεν έχασαν ποτέ τις προπονήσεις τους. Δίπλα πάντα ο γυμναστής τους. Έπρεπε οπωσδήποτε να σπάσουν τα όρια των αθλημάτων στις εξετάσεις που ήταν πέντε: Χίλια μέτρα στα 4.20’’ με μια προσπάθεια. Σφαίρα 7.275 χιλιογράμμων με ρίψη 4,5 μέτρα με το δεξί και το αριστερό χέρι. Εκατό μέτρα σε 16’’ με μια προσπάθεια. Άλμα εις ύψος 1,05 με τρεις προσπάθειες. Άλμα εις μήκος με φορά 3,60 μέτρα με τρεις προσπάθειες. Η αγωνία στο… κόκκινο στους Θρακομακεδόνες όπου έγιναν οι αγώνες με τον προπονητή να είναι και εκεί δίπλα τους στην πιο κρίσιμη στιγμή ενθαρρύνοντάς τες στην προσπάθεια ζωής.
Κι ύστερα ήρθαν οι πανηγυρισμοί. Η Χριστίνα και η Ελένη, οι δύο φίλες, πέτυχαν έναν μεγάλο άθλο. Άγγιξαν το… θαύμα καθώς, μεταξύ άλλων, λάμβαναν μηνύματα ότι δεν θα περνούσαν στα αθλήματα. Τους διέψευσαν όλους. Ό,τι κέρδισαν από την στιγμή που ξεκίνησαν αυτόν τον κοπιώδη μαραθώνιο, το κέρδισαν με το σπαθί τους. Και τώρα δρέπουν τους καρπούς.
Η Χριστίνα Γκαρτζονίκα θα πάει στον Έβρο για να φοιτήσει για τέσσερις μήνες για βασική εκπαίδευση ώστε μετά να τοποθετηθεί αρχιφύλακας στην ΕΛΑΣ και η Ελένη Κυριάκη στην Σχολή Αστυφυλάκων για να φοιτήσει για τρία χρόνια.
Πέτυχαν και κάτι άλλο, εξίσου σπουδαίο, οι προσφεύγουσες στην Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με την τελεσίδικη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ άλλαξαν πανελλαδικά τα όρια του ύψους για την εισαγωγή των γυναικών στην ΕΛΑΣ. Από 1,70 έπεσε στο 1,63 παραμένοντας αμετάβλητο για τους άνδρες (1,70).
Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι οι δύο Αρτινές απέδειξαν πως αν θέλεις κάτι πολύ το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις.

Δήλωση Δημήτρη Κώστα (προπονητή)
Σε δήλωσή του μετά τον μεγάλο άθλο των δύο γυναικών, ο προπονητής τους Δημήτρης Κώστας ανέφερε στον «Τ»: «Να ευχηθώ στα δύο κορίτσια καλή σταδιοδρομία στην ΕΛΑΣ. Το αξίζουν και οι δύο. Έδωσαν έναν αγώνα ζωής προετοιμασμένες επί δύο χρόνια και κάτω από αντίξοες συνθήκες καταφέραμε και οι τρεις μας να πετύχουμε τον στόχο μας. Πρέπει να αναφέρω ότι ήταν μια και μοναδική ευκαιρία. Δηλαδή αγώνας νοκ άουτ.
Η διαδικασία των αγωνισμάτων ήταν δύσκολη και αυστηρή. Εξάλλου, από τις 30 πέτυχαν οι μισές και οι άλλες δυστυχώς δεν έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα. Οφείλω να τονίσω ότι και για μένα ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη προπονητική διαδικασία, διότι δεν είχα να προετοιμάσω κορίτσια 16 και 17 ετών αλλά γυναίκες 34 ετών εργαζόμενες μητέρες με παιδιά. Τέλος καλό όλα καλά. Πολλά συγχαρητήρια στις ίδιες και τους γονείς τους που τους συμπαραστάθηκαν σ’ όλο αυτόν τον αγώνα».
Σημείωση «Τ»: Ο Δημήτρης Κώστας είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Αθηνών και διδάκτωρ της έδρας στίβου της Ακαδημίας Φυσικής Αγωγής της Σόφιας. Έχει διατελέσει τεχνικός σύμβουλος ΣΕΓΑΣ Ηπείρου. Επί επτά χρόνια ήταν σχολικός σύμβουλος Πρωτοβ΄΄αθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου και από το 2002 έως το 2010 αντινομάρχης Πρέβεζας επί νομαρχίας Βασίλη Ιωάννου. Σήμερα είναι προπονητής στίβου του Πύρρου Άρτας με τον Αθανάσιο Ζαρζάνη.
Και κάτι ακόμα: Έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ οι εξετάσεις στα αγωνίσματα, κυρίως για τις κοπέλες που έχουν στόχο με τις πανελλήνιες εξετάσεις να εισέλθουν στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές και μάλιστα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ακόμα δυσκολότερα. Χρειάζεται προετοιμασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ