«Η Κορυφή – Καπρόι του Ασπροποτάμου» είναι ο τίτλος του βιβλίου που συνέγραψαν ο Γεώργιος Κουρεμένος και η Ειρήνη Κουρεμένου (πατέρας και κόρη), το οποίο αναφέρεται στην ιστορία, την λαογραφία και την γενεαλογία του χωριού.
Κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Κ. και Μ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη 2023, σελίδες 608. Η παρουσίασή του από τον Πολιτιστικό, Μορφωτικό, Λαογραφικό Σύλλογο «ΤΟ ΚΑΠΡΟ», πρόκειται να γίνει την Κυριακή 13 Αυγούστου, 7 το απόγευμα στην πλατεία του ομώνυμου χωριού. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Θωμάς Μπάκας, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Δημήτρης Ράπτης, λέκτορας του ίδιου Πανεπιστημίου. Συντονίζει ο φιλόλογος και συγγραφέας Θανάσης Καλαντζής. Την εκδήλωση προλογίζει και χαιρετίζει ο καταγόμενος από το Καπρό γιατρός – χειρουργός Παύλος Στασινός. Αποσπάσματα διαβάζει η ιστορικός και ποιήτρια Βίκυ Μπούρη – Αναγνώστη.
Λίγα λόγια για το βιβλίο: Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την Κορυφή (Καπρόι) των Τρικάλων και την ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου που εξέδωσαν οι εκπαιδευτικοί Γιώργος Κουρεμένος και η κόρη του Ειρήνη, δρ της Ιστορίας της Εκπαίδευσης και Τοπικής Ιστορίας.
Το έργο διαιρείται σε τρεις βασικές ενότητες (με ιστορικά, λαογραφικά και γενεαλογικά στοιχεία) και σε 12 κεφάλαια, για την σύνθεση των οποίων αξιοποίησαν κάθε γραπτή και προφορική μαρτυρία. Στο πολυσέλιδο βιβλίο τους πρώτα εκθέτουν τον σκοπό, τους στόχους, τα μεθοδολογικά και θεωρητικά πλαίσια της έρευνας και την σχέση της τοπικής Ιστορίας με τη γενική Ιστορία.
Ακολουθούν η εξιστόρηση των γεγονότων από τον 12ο έως τον 19ο αιώνα στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο, η ιστορική διαδρομή της Κορυφής από το 1440 μέχρι σήμερα, η γεωγραφική θέση της, η οργάνωση του οικισμού, οι ασχολίες των κατοίκων, η συμμετοχή τους στους αγώνες του Έθνους, η λαϊκή αρχιτεκτονική, η γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα και τα τοπωνύμια της Κορυφής.
Πολύ ενδιαφέρον είναι το τμήμα του έργου με τα γενεαλογικά διαγράμματα των Κορυφιωτών. Πρόκειται για έναν βασικό οδηγό ανίχνευσης της οικογενειακής ρίζας και της συγγένειας του κάθε Κορυφιώτη. Ο εντοπισμός και η αξιοποίηση τόσων πολλών και χρήσιμων πληροφοριών για την Κορυφή είναι ένα ανεκτίμητο δώρο των δύο συγγραφέων στους συγχωριανούς τους, στα χωριά του Ασπροποτάμου και στους φίλους της Ηπειρωτικής και Θεσσαλικής Ιστορίας. Μακάρι να υπάρξουν μιμητές για να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας. Τους συγχαίρουμε!