Γράφει η Αφέντρα Γ. Μουτζάλη, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων
Μετά από ένα θερμότατο Ιούλιο που άφησε πυρίκαυστο τη μισή Ελλάδα, το σημερινό άρθρο μας είναι σύντομο, ευχάριστο και χαριτωμένο. Αναρωτηθήκατε ποτέ για τη σχέση που ενδεχομένως υπάρχει ανάμεσα στις πυρηνικές δοκιμές των Αμερικανών στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μάρσαλ του Ειρηνικού ωκεανού και του γυναικείου μαγιό μπικίνι;
Πριν από 77 χρόνια, τον Ιούλιο του 1946 οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν με επιτυχία πυρηνική δοκιμή στην ακατοίκητη ατόλη1 Μπικίνι του νησιωτικού συμπλέγματος Μάρσαλ².
Η πυρηνική αυτή δοκιμή ένα χρόνο μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου με τη ρήψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην κοινή γνώμη της Αμερικής και της Ευρώπης. Τη στιγμή ακριβώς αυτή διάλεξε ο ευφυέστατος σχεδιαστής Λουί Ρεάρ³, μηχανικός αυτοκινήτων του οποίου η οικογένεια διατηρούσε βιοτεχνία κατασκευής γυναικείων εσωρούχων, να λανσάρει το νέο γυναικείο μαγιό του, αποτελούμενο από δύο μικροσκοπικά τεμάχια, στο οποίο έδωσε το όνομα Μπικίνι. Η χορεύτρια Μισελίν Μπερναρντινί στις 5 Ιουλίου 1946 παρουσίασε για πρώτη φορά το μαγιό μπικίνι, κρατώντας μάλιστα στο χέρι της ένα σπιρτόκουτο υποδηλώνοντας έτσι ότι το μικροσκοπικό μαγιό χωρούσε μέσα σ΄ αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο μαγιό μπικίνι που φόρεσε η Μπερναρντινί ήταν κατασκευασμένο από ύφασμα στο οποίο ήταν τυπωμένα πρωτοσέλιδα εφημερίδων.
Το μαγιό μπικίνι αποτελείται από δύο τεμάχια δηλαδή μια μικροσκοπική κυλότα που καλύπτει τα γεννητικά όργανα και ένα επίσης μικροσκοπικό σουτιέν, που αφήνει ακάλυπτο το μεγαλύτερο μέρος του στήθους. Το μαγιό μπικίνι για την εποχή του ήταν πολύ τολμηρό, ωστόσο η διάδοσή του υπήρξε ταχύτατη σ΄ όλο το δυτικό κόσμο. Το μπικίνι συμβολίζει την μεταπολεμική ανάγκη της δυτικής κοινωνίας να περάσει σε καθεστώς απόλαυσης και ηρεμίας.
Η ευφυΐα του Λουί Ρεάρ συνίσταται στο γεγονός ότι εκμεταλλεύτηκε τον θόρυβο που προκάλεσε η πυρηνική δοκιμή στην ατόλη Μπικίνι, μετατρέποντας έτσι ένα φοβικό σύμβολο ολέθρου σ΄ ένα τολμηρό μαγιό που απελευθέρωνε το γυναικείο σώμα.
Θέρος, θάλασσα και απόλαυση τόσον για τις γυναίκες όσον και για τους άνδρες. Βεβαίως κάποιες φεμινίστριες ενοχλήθηκαν. Σημειώνουμε επίσης ότι στη δεκαετία του 1930, στο μεσοπόλεμο, οι σχεδιαστές μόδας λανσάρησαν γυναικεία μαγιό δύο τεμαχίων, δηλαδή μια φαρδιά κυλότα κι ένα εντυπωσιακό μπούστο. Η εξάπλωση του μαγιό μπικίνι ολοκληρώνεται με τις καλλίγραμμες ηθοποιούς που το λανσάρησαν, όπως για παράδειγμα η Ούρσουλα Άντρες στην ταινία Δόκτωρ Νο, που βγαίνει από τη θάλασσα φορώντας ένα λευκό μπικίνι για να σαγηνεύσει τον Τζέημς Μποντ, ή η περίφημη για τα κάλλη της Μπριζίτ Μπαρντό.
Στην Ελλάδα η χρήση του μαγιό μπικίνι εξαπλώνεται την δεκαετία του 1970. Χούντα, ελληνικός έγχρωμος κινηματογράφος και καλ- λίγραμμες Ελληνίδες ηθοποιοί.
Τελειώνοντας προσθέτουμε επίσης ότι ένα είδος μπικίνι φορούσαν κατά την Ύστερη Αρχαιότητα χορεύτριες και μιμάδες. Μίμοι, μιμάδες, αρκοτρόφοι (αρκουδιάρηδες) και ακροβά- τες προσέφεραν λαϊκά θεάματα στην κοινωνία της εποχής. Οι καλλιτέχνες αυτοί ανήκαν στο περιθώριο και κυρίως οι γυναίκες αυτών των ομάδων δεν είχαν καλή φήμη. Μια διάσημη για την ομορφιά της μιμάς – χορεύτρια ήταν η Θεοδώρα, κόρη αρκοτρόφου που ο Αυτοκράτωρ Ιουστινιανός γνώρισε σ’ ένα καπηλιό της Κωνσταντινούπολης.
Βιβλιογραφία: Ηλίας Καφάογλου. Η Δημοκρατία στην παραλία. Μικρό δοκίμιο για το μπικίνι., εκδόσεις Πόρτες, Αθήνα 2018, σελ. 169 -173.
Σημειώσεις: 1. Ατόλη (η), ανήκει στην κατηγορία κοραλλιογενών νησιών τα οποία έχουν δακτυλιοειδές σχήμα και βρίσκονται σε τροπικές θάλασσες. Τέτοια νησιά (ατόλες) απαρτίζουν και ολόκληρα κράτη όπως πχ οι Μαλδίβες ή η Γαλλική Πολυνησία.
2. Νησιωτικό σύμπλεγμα Μάρσαλ, βρίσκεται στον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό μεταξύ της Χαβάης και της Παπούα Νέας Γουινέας. Το αποτελούν 29 κοραλλιογενείς ατόλες και 5 νησιά, σύνολο 34 από τα οποία κατοικούνται μόνο 24. Μια από τις ακατοίκητες ατόλες είναι η Μπικίνι.
3. Louis Reard (Λουί Ρεάρ). Γεννήθηκε το 1896 και πέθανε το 1984. Γάλλος μηχανικός αυτοκινήτων και σχεδιαστής ρούχων. Το 1940 ανέλαβε τη βιοτεχνία εσωρούχων της μητέρας του, λανσάρησε το γυναικείο μαγιό μπικίνι στις 5 Ιουλίου 1946 και μετά από αυτό άνοιξε ένα κατάστημα μπικίνι και το διήυθυνε για 40 χρόνια. Η χορεύτρια του Casino de Paris Μισελίν Μπερναρντινί που λανσάρησε πρώτη το μαγιό μπικίνι ήταν τότε 19 ετών. Ο Λουί Ρεάρ πέθανε σε ηλικί 87 ετών στη Λωζάνη της Ελβετίας.