Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου
«Συναγερμό» προκειμένου να διασωθεί η εύρυθμη και προπάντων ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου Άρτας, σήμανε ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος και των Κέντρων Υγείας του νομού στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο με την παρουσία εκπροσώπων φορέων και πολιτών.
Προς τούτο αποφασίστηκε εντός της εβδομάδας (πιθανόν και αύριο Πέμπτη) τρίωρη στάση εργασίας και διαμαρτυρία στον χώρο έξω από το νοσοκομείο, καθώς επίσης να αποσταλεί υπόμνημα στο υπουργείο Υγείας και την 6η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια), το οποίο θα διαβιβαστεί στην ΟΕΓΝΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και στην ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων). Κυρίως, όμως, όπως υποστήριξαν όλοι οι συμμετέχοντες, πρέπει να ενημερωθεί ο Αρτινός λαός τον οποίο αφορά η δημόσια υγεία. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε να διοργανωθεί μια μεγάλη κινητοποίηση στην πόλη τον επόμενο μήνα.
Την σύσκεψη άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δημήτρης Χρηστάκης, ο οποίος επισήμανε ότι το πρόβλημα ιατρικού δυναμικού που αντιμετωπίζει σήμερα το νοσοκομείο είναι πρωτοφανές και αποτελεί μείζον ζήτημα για την δημόσια υγεία της Άρτας. «Στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σ’ αυτή την σύσκεψη ώστε να ενημερωθούν όλοι οι τοπικοί φορείς και να διεκδικηθούν άμεσα λύσεις».
Κώστας Γκούντας: Γιατί η επιμονή σε προκηρύξεις θέσεων επικουρικών και όχι μόνιμων;
«Οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν παραιτούνται γιατί πάνε στο εξωτερικό αλλά γιατί βιώνουν εργασιακή εξάντληση με ατέλειωτες εφημερίες και έχουν από πάνω και την κυβέρνηση να τους αναγκάζει να εφημερεύσουν σε διαφορετικό τομέα απ’ ότι η ειδικότητά τους» τόνισε ο Κώστας Γκούντας.
Ως εκλέκτορας της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο κ. Γκούντας πρόσθεσε πως ούτε η κ. Γαλάνη (γιατρός ακτινολόγος) πήρε απλώς σύνταξη. Αναγκάστηκε να φύγει! Ούτε ζήτημα τίθεται για τις προκηρύξεις μεταξύ Άρτας και Ιωαννίνων. Στην τελευταία προκήρυξη του 2009 για 13 θέσεις ήρθαν 11 γιατροί!».
Ο ίδιος τόνισε πως επιμένουν σε προκηρύξεις θέσεων επικουρικών και όχι μόνιμων, τους οποίους επιφορτίζουν με δυσανάλογο έργο και τα τελευταία δύο χρόνια σημειώνεται μια καταιγίδα παραιτήσεων επικουρικών και μόνιμων γιατρών λόγω εφημεριακής υπερεξόντωσης, με εντέλλεσθε διοικητών».
Ο κ. Γκούντας έκανε λόγο για παράνομες εντολές εντέλλεσθε σε Κλινικές λόγω covid μέχρι και στον ορθοπεδικό να εξετάσει το έμφραγμα(!). Και πρόσθεσε: «Οι δημόσιες δομές υγείας είναι πλέον στοχοποιημένες και οδηγούνται στο κλείσιμο προς όφελος κρατικοδίαιτων συμφερόντων και ταμείων. Δεν έχει ευθύνες σ’ όλο αυτό που συμβαίνει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος; Όταν αφήνει με το οργανόγραμμα του 2012 να παραμένουν 8.000 θέσεις κενές στην δημόσια υγεία; Το ίδιο συμβαίνει και με το ΕΚΑΒ. Κάθε μέρα ακούμε ότι πεθαίνει κάποιος στην καρότσα ενός αυτοκινήτου. Διότι σ’ αυτή την κατεύθυνση οδηγούνται και το ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Όχι εδώ αλλά στα μεγάλα των Αθηνών που έχουν από 150 γιατρούς».
Ο γιατρός Κώστας Γκούντας τόνισε εν κατακλείδι πως «η Άρτα και οι κοινωνικοί φορείς της πρέπει να γνωρίζουν ότι άμεσα στο επόμενο διάστημα δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες τους αυτό το νοσοκομείο. Τον Σεπτέμβριο και οι υπόλοιποι χειρουργοί θα φύγουν και τότε τι θα γίνει;».
Βάσω Αμπελογιάννη: Τριάντα οι κενές οργανικές θέσεις
Τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης, κενών οργανικών θέσεων και υποστελέχωσης, κυρίως εις ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό, ανέπτυξε η γραμματέας του Συλλόγου Βάσω Αμπελογιάννη. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι έως το 2010 το νοσοκομείο λειτουργούσε με 27 εκατ. ευρώ ετήσιο προϋπολογισμό, έκτοτε με 7,8 εκατ. ευρώ και σήμερα με 9,8 εκατ. ευρώ. Από το 2012 λιγόστεψαν και οι κλίνες σε 220 προκειμένου να μειωθούν και οι οργανικές θέσεις που εις ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό ανέρχονται στις 96. Από αυτές, όμως, καλυμμένες σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και όσων τελούν υπό παράταση και συντα- ξιοδοτούνται, είναι οι 67.
Δεδομένο το πρόβλημα
«Με παρατάσεις είναι περίπου 10 γιατροί» επισήμανε η κ. Αμπελογιάννη «ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ιατρών διαφόρων Κλινικών που επίσης μέχρι τέλος του έτους συνταξιοδοτούνται. Με 30 κενές οργανικές θέσεις σ’ έναν κουτσουρεμένο οργανισμό είναι δεδομένο το πρόβλημα λειτουργίας που δημιουργείται. Οδεύουμε δια της διολισθήσεως από ένα νοσοκομείο με αυτοτελή δραστηριότητα που λειτουργούσε με τόσες μονάδες σ’ ένα Κέντρο Υγείας. Τρία χρόνια τώρα δίνουν παρατάσεις σ’ όσους έχουν κλείσει τα 67. Στην προκήρυξη του Μαρτίου παρά τις 30 κενές οργανικές θέσεις δεν προέβλεψαν καμιά για ολόκληρο το νομό Άρτας» τόνισε.
Επισφαλείς εφημερίες
Περιγράφοντας η ίδια την υφιστάμενη κατάσταση, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι στην Χειρουργική Κλινική το πρόβλημα είναι σοβαρό καθόσον για να γίνει χειρουργείο χρειάζονται τρεις γιατροί και οι εφημερίες με δυσκολία βγαίνουν. «Είναι επισφαλές να εφημερεύει μόνο ένας χειρουργός» επισημάνθηκε. Αναφερόμενη με παράδειγμα παρέθεσε περίπτωση περιστατικού όπου έσπευσε και άλλος μη εφημερεύων χειρουργός για αντιμετώπιση ενός τραυματία τροχαίου την περασμένη εβδομάδα.
Για το Ακτινολογικό Τμήμα η αδυναμία λειτουργίας είναι δεδομένη, όμως έφτασε πια στο μη παρέκει. Η κ. Αμπελογιάννη επισήμανε πως ο διοικητής κάλεσε γιατρό που εφημέρευε Τετάρτη, Πέμπτη έως και Παρασκευή μεσημέρι, ζητώντας της να συνεχίσει την εφημερία. Όταν εκείνη δήλωσε αδυναμία να ανταπεξέλθει της είπε: «Δεν μπορεί να μείνει ακάλυπτο το νοσοκομείο, βρείτε εσείς μια λύση». Η ίδια σχολίασε: «Δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο, αυτός που πρέπει να διοικήσει, δηλαδή δίνοντας λύσεις να ζητάει από τον γιατρό να δώσει λύση».
Τονίστηκε επίσης ότι η Παθολογική με 65 έως 70 ασθενείς που θα πρέπει να λειτουργεί με τουλάχιστον 10 γιατρούς, διαθέτει σήμερα μόνο πέντε. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι καλοκαιρινή άδεια με απόφαση της διοίκησης δεν μπορούν να πάρουν ιατροί και νοσηλευτές πάνω από πέντε ημέρες και παρά ταύτα δεν καλύπτονται οι ανάγκες του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Κινητοποίηση τώρα…
«Πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα όλοι οι φορείς. Δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο τα οργανικά κενά. Ρίχνουν την λειτουργία συντεταγμένα και αποφασισμένα» ανέφερε. Παράλληλα, σημειώθηκε ότι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με μόνο δύο γιατρούς. Το Παθολογοανατομικό δεν διαθέτει παθολογοανατόμο επί τέσσερα χρόνια. Η Χειρουργική απέμεινε με τρεις γιατρούς, το Ακτινολογικό με δύο. Ο μαστογράφος λειτουργεί με την γιατρό που έρχεται από τα Γιάννενα, καλύπτοντας κάποια πρωινά και ορισμένες εφημερίες.
Γιώργος Βάγγος: «Να μην γίνει νέα κοιλάδα των Τεμπών»
Εκ μέρους της τριμελούς επιτροπής των γιατρών, ο γυναικολόγος – μαιευτήρας Γιώργος Βάγγος, επισήμανε ότι «τεχνηέντως τα νοσοκομεία Άρτας και Πρέβεζας τα αφήνουν να σβήσουν από μόνα τους. Δεν αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος να τα κλείσουν, τα αφήνουν να σβήσουν».
Ο ίδιος επισήμανε ότι οι φορείς της Άρτας πρέπει να γνωρίζουν πως ένας νομός χωρίς νοσοκομείο υποβαθμίζεται τουριστικά. Το επίπεδο υγείας του νομού υποβαθμίζεται κι αυτό είναι πασιφανές. Όμως υπάρχει και οικονομικός αντίκτυπος. «Είναι προφανές – πρόσθεσε ο κ. Βάγγος – ότι εκεί που “γκρεμίζεται” ένα δημόσιο νοσοκομείο θα αναπτυχθούν ιδιωτικά.
Εμείς τι κάνουμε; Η κυβέρνηση έχει αυτό το σκεπτικό. Εμείς όμως τί κάνουμε; Από 10 και 11 εφημερίες το μήνα που είναι ανασφαλές και επισφαλές. Αυτό είναι κακό για τον λαό και εμάς τους ίδιους γιατί θα γίνει το λάθος. Το θέμα είναι να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της εργασιακής εξόντωσης από τον εισαγγελέα». Καταλήγοντας ο κ. Βάγγος τόνισε πως «το νοσοκομείο Άρτας δεν πρέπει να γίνει κοιλάδα των Τεμπών».
Αύρα Λυκούρη: Κρατάμε ανοιχτή την Πνευμονολογική με νύχια και με δόντια
Η διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής Αύρα Λυκούρη αναφέρθηκε στην ανάγκη κινήτρων ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις από γιατρούς. «Χρειάζονται μαζικές προσλήψεις και ασφα- λώς με κίνητρο οικονομικό, διότι αν έρθει κάποιος τώρα στην Άρτα ο μισθός δεν θα φτάνει να νοικιάσει σπίτι και να ζήσει».
Με εμφανή την συγκίνησή της από τα τεκταινόμενα, η κ. Λυκούρη υπογράμμισε πως η Πνευμονολογική Κλινική λειτουργεί επί 23 χρόνια και είναι η μόνη από το Αντίρριο και πάνω, με εξαίρεση το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο. «Την κρατάμε ανοιχτή με νύχια και με δόντια» είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα δεν εφημερεύει καν γιατρός της Πνευμονολογικής.
Έχουμε μέσα 20 βαριά περιστα- τικά και διασωληνωμένο ασθενή. Εφημερία κάνει ειδικευμένος παθολόγος με έναν βοη- θό αγροτικό. Παρατασιακός κι αυτός. Αυτά τα πράγματα εμένα με εξοργίζουν. Απορώ γιατί δεν εξοργίζουν όλο τον κόσμο.
Η κ. Γαλάνη δεν έφυγε για να συνταξιοδοτηθεί, αλλά γιατί της έρχονταν το ένα εντέλλεσθε κατόπιν του άλλου. Αναγκάστηκε να φύγει, όπως θα αναγκαστούμε όλοι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Διότι εγώ είμαι υπεύθυνη της Πνευμονολογικής και τι θα γίνει αν συμβεί κάτι σήμερα; Ποιός θα κατηγορηθεί;».
Η κ. Λυκούρη κατέληξε λέγοντας: «Αυτό το νοσοκομείο για το οποίο καμάρωνα λέγοντας παντού πόσο τυχεροί είναι οι Αρτινοί, έχει πάρει πλέον μια κατηφόρα που δεν ξέρω αν είναι αναστρέψιμη».
Λουΐζα Γκίκα: Προχωρήστε σε συλλαλητήριο κι εμείς μαζί σας
Η εκπρόσωπος, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΗ (Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου) Λουΐζα Γκίκα, τόνισε πως «υπάρχει μεγάλη δαπάνη για την υγεία μόνο που πάει στα ιδιωτικά ταμεία», προσθέτοντας ότι το αίτημα πρέπει να είναι συγκεκριμένο.
«Απαιτούνται μαζικές προσλήψεις γιατρών διότι κανένας συνάδελφος δεν θα πάει να στηρίξει ένα τμήμα που καταρρέει. Προχωρήστε άμεσα σ’ ένα μεγάλο συλλαλητήριο ή σε απεργία και να βοηθήσουμε και εμείς (ΕΙΝΗ). Απευθυνθείτε σε όλους τους εργαζόμενους και όλο το λαό που έχει ανάγκη το νοσοκομείο, που έχει ανάγκη την δημόσια υγεία. Τον Μάρτιο τρία εκατομμύρια κόσμου κατέβηκαν στο δρόμο. Υπάρχει κοινωνική δύναμη εκεί έξω. Να απευθυνθείτε σ’ αυτόν τον κόσμο». Η κ. Γκίκα απευθυνόμενη τόσο στον Σύλλογο Εργαζομένων όσο και στους τοπικούς φορείς προβλέποντας ότι και στο Πανεπιστημιακό η κατάσταση δεν θα είναι καλύτερη. Καθότι – όπως επισήμανε – όλοι οι επιμελητές της μονάδας της μετακινούνται με εντέλλεσθε για μια εβδομάδα στους Φιλιάτες.
Δημήτρης Λαμπράκης: Στην εισαγγελία για την επισφαλή λειτουργία
Ο Δημήτρης Λαμπράκης, δικηγόρος, παραβρέθηκε ως υπεύθυνος πολίτης και μίλησε στην σύσκεψη τονίζοντας: «Το γεγονός ότι υπάρχουν τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας είναι γιατί τα έχει ανάγκη ο κόσμος. Και στέκονται όρθια από το φιλότιμο των γιατρών και των νοσηλευ- τών. Και δεν μπορεί υπ’ αυτές τις συνθήκες ο κάθε ειδικευόμενο γιατρός να ξεκινά την πορεία του και να βρεθεί κατηγορούμενος. Χωρίς γιατρούς δεν υπάρχει Κλινική και το πρόβλημα είναι τεράστιο».
Ο ίδιος απευθύνθηκε και στον πρόεδρο του ΙΣΑ (Ιατρικού Συλλόγου Άρτας), σημειώνοντας ότι πρέπει κάποια στιγμή να υπάρχει συνεργασία σε ζητήματα που είναι αναγκαία. «Ο γιατρός είναι πιο πάνω και από τον δικηγόρο γιατί… μιλάει με τον Θεό. Και οι νοσηλευτές είναι τα χέρια του γιατρού. Πρέπει να πληρώνονται» υπογράμμισε και για τα θέματα επισφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου λόγω των τραγικών ελλείψεων πρότεινε να κωδικο- ποιηθούν όλα τα προβλήματα και να σταλούν στην εισαγγελία. Να λάβει γνώση εισαγγελέας για την εξουθένωση του προσωπικού, την αδυναμία κάλυψης εφημεριών σε Κλινικές και τμήματα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει ανθρώπους που μπορούν να το συντάξουν και να το καταθέσει ώστε εισαγγελέας να λάβει γνώση και να γίνει ίσως μια έρευνα.
Πέτρος Παπαδόπουλος: Θέλουν να κλείσουν τις δημόσιες δομές…
«Εάν μένει ανοιχτό το νοσοκομείο Άρτας και παρέχει υπηρεσίες είναι λόγω του φιλότιμου του προσωπικού του. Αυτό το οποίο καταλαβαίνει κανείς είναι όχι μόνο η εγκληματική αδράνεια αλλά επιπλέον ότι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης άνθρωποι ιδεοληπτικοί και βαθιά συμπλεγματικοί με κάθε τι δημόσιο. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: Να κλείσουν οι δημόσιες δομές είτε με αδράνεια είτε με παρέμβαση όπου απαιτηθεί» τόνισε ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας Πέτρος Παπαδόπουλος.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και δεν μπορεί να μετατρέπεται σε εμπόρευμα στα χέρια ιδεοληπτικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών» προτείνοντας να κωδικοποιηθούν τα ζητήματα και να απαιτηθούν κίνητρα για να έρθουν γιατροί στην Άρτα. «Ακόμα και χτίσιμο κατοικιών» είπε καταλήγοντας ότι «η ΕΕ θέτει όριο επτά εφημερίες το μήνα για να είναι ένας γιατρός αποδοτικός. Κι όχι 11, 12 και 15 όπως συμβαίνει στην Άρτα. Καταστρατηγείται η νομιμότητα κι αυτό είναι κακό για το νομό».