Συμβαίνουν εξαιρετικά πράγματα σε τούτον τον κόσμο που ζούμε και πρέπει να τα μαθαίνουμε. Κάποιοι ανάμεσά μας γράφουν ως έκθεση ιδεών την ιστορία της ζωής τους και είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Αλλά γενικώς συνηθίσαμε να μιλάμε για την Ελλάδα των κενών λόγων και όχι για την παράλληλη της δημιουργίας και της αριστείας.
Είναι καιρός να γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Και τούτο γιατί η καθημερινότητα με τις ποικίλες και σύνθετες ανάγκες της, μας φέρνει τον έναν κοντά στον άλλον ή λειτουργεί έτσι που ο ένας να εξαρτάται απ’ τον άλλον.
Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, μια δική μας οδοντίατρο με ειδίκευση στην αισθητική ιατρική παγκόσμιας αναγνώρισης, χωρίς χαρακτηριστικά πλαστογραφίας και υπερβολής. Ας γνωρίσουμε την Έλενα Μακροπούλου. Η Έλενα είναι μια δυναμική γυναίκα, λαμπερή και αυτοδημιούργητη, η οποία σπούδασε αυτό που ήθελε πολύ. Το πάθος της για την ιατρική εκδηλώνεται έμπρακτα και επιδραστικά. Είναι μια σύγχρονη Ελληνίδα που έκανε – και συνεχίζει να κάνει – επιστημονικά άλματα μπροστά. Τα εύσημα που εισπράττει για τα επιτεύγματά της, έρχονται μετά από σκληρή δουλειά και συνέπεια. Έγινε ένα από τα στηρίγματα της φοβισμένης ανθρώπινης φύσης, παρατείνει τη νεό- τητα προστατεύοντάς την από τα συμπτώματα του εκφυλισμού και ικανοποιεί ανάγκες που προέρχονται από την αγωνία για καλύτερη αισθητική εικόνα της γνάθου.
Αποτελεί τιμή για τη μικρή κοινωνία μας κάθε φορά που η Έλενα ανεβαίνει στο βήμα διεθνών συνεδρίων. Ζούμε σε παγκοσμιοποιημένη εποχή και η ιατρική πρόοδος έρχεται μέσα από επιρροές και συνεχείς αναζητήσεις. Ιδιαίτερα τιμητική για την Έλενα ήταν η συμμετοχή της με ρόλο βασικής εισηγήτριας στην τελευταία ιατρική συνάντηση που έγινε αυτόν τον μήνα στο Λονδίνο. Καθήλωσε με την παρουσία της και την εργασία που ανέπτυξε ένα κοινό άνω των χιλίων συνέδρων από όλες τις χώρες του κόσ-μου. Η κάθε φράση της είχε δύναμη και η κάθε λέξη της ήταν στη σωστή θέση.
Στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν, ενώ ήταν στο βήμα, δεν θα μπουν… χρονολογίες, γιατί σύντομα θα τις σβήσει η επόμενη διεθνής παρουσία της. Οι εργασίες αυτών των συνεδρίων φέρνουν πάντα κοντά την κοινωνία των πολιτών. Και η επιστροφή της στην Άρτα, πλημμυρισμένη από αναγνώριση και εμπειρίες, γεμίζει με υπερηφάνεια τους δικούς της ανθρώπους.
Ποια είναι η Έλενα Μακροπούλου;
Διαβάζοντας το σύντομο βιογραφικό της κυριαρχείσαι από την απορία: πόσος πνευματικός πλούτος κρύβεται στην ψυχή ενός ανθρώπου, ο οποίος κυκλοφορεί ανάμεσά μας με όλη την απλότητα και τη φυσικότητα μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας; Η Έλενα Μακροπούλου αποφοίτησε το 2001 από την Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από το 2001 έως το 2003 ακολουθεί διετή εκπαίδευση στην χειρουργική στόματος στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Από το 2004 έως το 2007 ακολουθεί μεταπτυχιακή εκπαίδευση (Diploma) στα οδοντικά εμφυτεύματα στο University of Warwick (Ηνωμένου Βασιλείου). Από το 2004 έως σήμερα ασχολείται με την παρακολούθηση σεμιναρίων σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ πάνω στην αισθητική Οδοντιατρική και Ιατρική. Από το 2018 έως το 2020 παρακολούθησε Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση (Master) στην Αισθητική Ιατρική στο University of South Wales (Ηνωμένου Βασιλείου). Από το 2021 είναι συνεργάτης (Tutor) στo μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Αισθητικής στην Ιατρική Σχολή του University of South Wales (Ηνωμένου Βασιλείου). Από το 2022 υποψήφια διδάκτωρ στο University of Lancaster (Ηνωμένου Βασιλείου), με θέμα την ιατρική φροντίδα της τρίτης ηλικίας.
Συνομιλώντας μαζί της, σταχυολογώ ένα μικρό απόσπασμα – δείγμα της πνευματικής της εργασίας και της δράσης της πάνω στο αντικείμενό της: «Η Αισθητική Οδοντιατρική και Ιατρική είναι εξειδίκευση που αγαπώ και έχω την τύχη να διδάσκω σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Πανεπιστημίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Πέρυσι είχα μία πρόταση από την διευθύντρια του τομέα Ana Silva, γνωστή δερματολόγο από τη Βραζιλία, να υποβάλουμε αίτηση για συμμετοχή ως ομιλήτριες πάνω σε μία έρευνα που πραγματοποιήσαμε στο συνέδριο FACE, το μεγαλύτερο συνέδριο Αισθητικής Ιατρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
Καταφέραμε να γίνει δεκτή η αίτηση και έτσι την προηγούμενη εβδομάδα μιλήσαμε στη συνεδρία που αφορούσε τα τελευταία «τρεντς» στην τοποθέτηση υαλουρονικού οξέος για τη βελτίωση της εμφάνισης των γυναικείων χειλιών μαζί με τους διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες στον τομέα της Αισθητικής Ιατρικής Ali Pirayesh, Dario Bertossi, Uliana Gout, Jean-Pierre Amsellem, Jaishree Sharad και Bob Khana.
Το θέμα μας με την Ana ήταν η εύρεση της πιο αρεστής αναλογίας άνω/κάτω χείλους, n αντίληψη της φυσικότητας του αποτελέσματος και η συσχέτιση των αποτελεσμάτων με το φύλο (αρσενικό/ θηλυκό/ ουδέτερο), τη γενιά που ανήκουμε (χωρίσαμε το δείγμα του πληθυσμού που συμμετείχε στην έρευνα σε Baby Boomers – οι γεννηθέντες από το 1946 έως το 1964, γενιά Χ – οι γεννηθέντες από το 1965 έως το 1980, millennials – οι γεννηθέντες από το 1981 έως το 1996 και σε γενιά Z – οι γεννηθέντες από το 1997 έως σήμερα) και την επιρροή των social media. Για την έρευνά μας χρησιμοποιήσαμε ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια, στα οποία απεικονίζονταν μοντέλα με ψηφιακά τροποποιημένα χείλη και η στατιστική μελέτη έγινε με tests X και software SPSS.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, φαίνεται πως η “χρυσή” αναλογία ή αναλογία ‘’φ’’ (1:1,6), όπως πρώτοι περιέγραψαν οι αρχαίοι Έλληνες και που βρίσκουμε σε γυναίκες με κλασική ομορφιά όπως η Brigitte Bardot, είναι πλέον δημοφιλέστερη σε παλιότερες γενιές, καθώς καινούργια “σχέδια” χειλιών όπως τα “Russian” ή τα “Cherry” αρέσουν περισσότερο στις νεότερες γενιές που έχουν υποστεί μεγαλύτερη επιρροή από τα social media ανεξαρτήτως φύλου. Φυσικά και άλλα σχέδια όπως η αναλογία 1:2 που βρίσκουμε στην Angelina Jolie έχουν το κοινό τους.
Το ενδιαφέρον που βρήκαμε στην έρευνά μας ήταν πως καθίστατο πιο πιθανό οι συμμετέχοντες που προτίμησαν αυτή την αναλογία να βρουν το αποτέλεσμα όχι φυσικό. Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση ήταν πως η επιλογή μπορεί να συσχετίζεται και με το φαινότυπο Fitzpatrick ενός ανθρώπου, δηλαδή το χρώμα του δέρματος, μαλλιών, ματιών και την ιδιότητα να μαυρίζει από τον ήλιο.
Ήταν μεγάλη μας χαρά να μιλήσουμε στην κατάμεστη και μεγαλύτερη αίθουσα του συνεδρίου και ακόμα μεγαλύτερη που προσκληθήκαμε και σε επόμενα συνέδρια ως ομιλήτριες».