Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές, Αμφιβολίες τρελές.
Το πρώτο ψυγείο που πήραμε ήταν ένα Πίτσος. Τότε φαινόταν τεχνολογία αιχμής. Κάτι σαν διαστημικό, μέσα σ’ ένα σπίτι χωρίς άλλες «μηχανές» στο εσωτερικό του. Η αλήθεια είναι ότι παρ’ όλη την εντύ- πωση που μου έκανε στην αρχή, το συνήθισα γρήγορα και μετά από κάποιο καιρό δεν το συμπαθούσα καλά – καλά. Δυστυχώς, είχε διαψευστεί ο μεγαλύτερος πόθος μου. Ότι το ψυγείο μας θα ήταν γεμάτο σοκολάτες. Αντί για γλυκά, στο πάνω ράφι του είχε φάρμακα. Βέβαια τότε, σ’ εκείνη την ηλικία, δεν καταλάβαινα πόσο σπουδαίο ρόλο έπαιζε το ψυγείο στην υγεία μας. Το βασικό ήταν να υπάρχουν κάπου τα φάρμακα συντηρημένα για άμεση χρήση, αν και όποτε χρειαστεί.
Πάνω σ΄ αυτή τη βασική αρχή της αμεσότητας χτίστηκε και το ΕΣΥ πριν από 40 χρόνια, ακριβώς. Όπως αναφέρονταν στην ίδρυσή του «Οι υπηρεσίες υγείας οφείλουν να παρέχονται απρόσκοπτα και ισότιμα σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική τους κατάσταση μέσα από ένα ενιαίο και αποκεντρωμένο Εθνι- κό Σύστημα Υγείας».
Δυστυχώς, λίγο πριν από τις φετινές εκλογές, ένας γνωστός μου βρέθηκε ότι είναι ένα από τα περίπου 35.000 ετήσια περιστατικά καρκίνου. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο μας με κάποια συμπτώματα και οι πρώτες εξετάσεις ήταν ανησυχητικές. Έτσι οι γιατροί του έγραψαν μία λίστα λεπτομερών εξετάσεων, οι οποίες δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα, αλλά σε άλλες κρατικές ή ιδιωτικές δομές υγείας.
Όταν τηλεφώνησε σε κρατική δομή, το πρώ- το ραντεβού ήταν δύο μήνες αργότερα. Τόσο καθυστερημένο ραντεβού δεν κάνει ούτε για γρίπη, πόσο μάλλον για καρκινοπαθή. Όταν στη συνέχεια τηλεφώνησε σε ιδιωτική δομή υγείας, τον ενημέρωσαν επίσης ότι με χρήση της συνταγογράφησης, το πρώτο ραντεβού είναι πάλι σε δύο μήνες. Αλλά χωρίς χρήση της συνταγογράφησης, με ιδιωτική πληρωμή, το ραντεβού ήταν σε πέντε ημέρες.
Τι να κάνει ο ασθενής, πλήρωσε. Αλλά τα βάσανά του δεν σταμάτησαν εκεί. Όσο περίμενε να περάσει το 10ήμερο για να πάρει την γνωμάτευση, προσπάθησε να κλείσει ραντεβού με ογκολόγο για να συζητηθεί η κατάλληλη αγωγή και θεραπεία. Και εκεί συνάντησε την ίδια αντιμετώπιση. Με χρήση συνταγογράφησης, ραντεβού σε ένα μήνα. Χωρίς συνταγογράφηση ραντεβού σε τρείς ημέρες.
Δυστυχώς, για τον γνωστό μου, δυστυχώς για όλους μας, δυστυχώς για την κυβέρνησή μας, δυστυχώς για τον πολιτισμό μας, αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει ένας καρκινοπαθής το 2023 στην Ελλάδα μας! Δεν έχει να παλέψει μόνο τον δικό του καρκίνο, αλλά και τον καρκίνο ενός κράτους. Η κυβέρνηση μπορεί να διαφημίζει ότι εξανάγκασε τον κ. Πνευματικό να παραδώσει την έδρα του μετά τις δηλώσεις του για τους καρκινοπαθείς. Στην πράξη, όμως, οι πολιτικές που είπε φωναχτά ο κ. Πνευματικός εφαρμόζονται όχι μόνο στα τελευταία στάδια καρκίνου, αλλά από την πρώτη κιόλας ημέρα του κάθε ασθενούς, χωρίς καμία ευθύνη των εργαζομένων υγείας.
Δυστυχώς, επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της φετινής έκθεσης του ΟΟΣΑ (όχι κάποιου εμμονικού αριστερού), τον Δεκέμβριο του 2022 υπηρετούσαν 13.357 λιγότεροι εργαζόμενοι υγείας, μειωμένοι κατά -12,96%, σε σχέση με το 2019. Μαζί με τον ανεπαρκή αριθμό γιατρών και νοσηλευτών, είναι ανεπαρκή και τα υλικά που απαιτούνται για την άρτια παροχή υπηρεσιών ογκολογίας.
Παράλληλα, δεν εφαρμόζονται μηχανισμοί επιτήρησης, δεν διατίθενται άμεσα τα καινοτόμα φάρμακα, ενώ τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα της περίθαλψης είναι ελάχιστα. Τέλος, η έκθεση τονίζει δεκάδες σοβαρά προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), τα οποία, όπως υπογραμμίζει, προκαλούν τόσο μεγάλες καθυστερήσεις από την διάγνωση μέχρι τη θεραπεία, που στην ουσία ωθούν τους καρκινοπαθείς στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να πληρώνουν την περίθαλψη από την τσέπη τους. Η δαπάνη για την κρατική περίθαλψη του καρκίνου στην Ελλάδα συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα επίπεδα στην ΕΕ.
Δεν μπορώ να καταλάβω τι σόι ασφάλεια ψήφισε το εκλογικό σώμα πριν λίγες ημέρες όταν ο ΟΟΣΑ μας ενημερώνει ότι στη χώρα μας οι καρκινοπαθείς αφήνονται στην τύχη τους, χωρίς καμία ασφάλεια.
Είναι αλήθεια ότι έχω Αμφιβολίες πολλές, Αμφιβολίες τρελές, ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο σχετικά με την αντιμετώπιση των καρκινοπαθών τα επόμενα τέσσερα χρόνια, στη χώρα μας. Ελπίζω να κάνω λά- θος. Θέλω να κάνω λάθος.
Ένοχος, υπεράνω πάσης Αμφιβολίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ