ΕΙΝΑΙ πολλές οι αλλαγές που συντελούνται στον πρωτογενή τομέα και όποιοι δεν τις παρακολουθούν, με μαθηματική ακρίβεια θα μείνουν πίσω, για να μην πούμε πολύ πίσω.
ΚΑΙ επειδή ο νομός μας είναι κατεξοχήν γεωργικός αλλά και κτηνοτροφικός, νομίζουμε ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη γη οφείλουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις.
ΤΟ γεγονός ότι ποτέ δεν πήραν στα σοβαρά την σύσταση Ομάδων Παραγωγών είναι πρόβλημα που το βρίσκουν μπροστά τους.
ΠΑΡΤΕ για παράδειγμα την περυσινή καλλιεργητική χρονιά όταν οι έμποροι εκμεταλλευόμενοι την ανοργανωσιά τους αλώνιζαν στον κάμπο πληρώνοντας μπιρ παρά τα προϊόντα τους.
ΔΕΝ συνέβη όμως το ίδιο με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ακτινιδίων «Πύρρος» που παρά την δύσκολη χρονιά στον τομέα της εμπορίας κατάφερε να υπερπηδήσει εμπόδια και να σταθεί όρθιος.
ΛΟΓΩ της δυστοκίας που παρατηρήθηκε στην εξαγωγή των ακτινιδίων μπόρεσε να προχωρήσει σε επιλογές εκείνων που καθίστανται εμπορεύσιμα και μιλάμε για μεγέθη πάνω από 100 γραμμάρια, τα οποία αγοράστηκαν με σχετικά καλές τιμές.
ΤΟ ίδιο προφανώς συνέβη και με εμπόρους, οι οποίοι για να ικανοποιήσουν τις αγορές στράφηκαν κυρίως προς παραγωγούς που φρόντισαν να διαθέσουν ποιοτικό προϊόν.
ΟΣΑ ήταν μικρόκαρπα πουλήθηκαν με εξευτελιστικές τιμές και σε πολλές περιπτώσεις με χίλια παρακάλια από τους παραγωγούς που απεγνωσμένα ζητούσαν εμπόρους για να μην παραμείνουν στα δέντρα.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν θα συνέβαινε το ίδιο αν οι παραγωγοί πρόσεχαν την ποιότητα και δεν επαναπαύονταν στις παλιές… δόξες όταν έρχονταν εδώ οι Ιταλοί και αγόραζαν ό,τι έβρισκαν με τιμές υψηλότερες από τους γνωστούς εμπόρους, σπάζοντας ταυτόχρονα τα καρτέλ.
ΤΑ παθήματα, ωστόσο, ας γίνουν μαθήματα και καλόν είναι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν.
ΑΝΑΜΕΣΑ στις αλλαγές να προστεθεί και η κλιματική, διότι για να παραχθούν ποιοτικά ακτινίδια απαιτείται μια διάρκεια ψύχους κατά την περίοδο του χειμώνα, κάτι που έχει ανατραπεί τα τελευταία χρόνια και πλέον παύει να υφίσταται.
ΚΙ επειδή οι μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με τα φρούτα το έχουν αντιληφθεί αυτό, πήραν τα μέτρα τους.
ΟΠΩΣ για παράδειγμα η γνωστή παγκοσμίως «Zespri» που διακινεί το μεγαλύτερο μέρος των ακτινιδίων, δίνοντας κατεύθυνση για στροφή προς τα κιτρινόσαρκα ακτινίδια ποικιλίας G3, συνεργαζόμενη ως προς τούτο με Ομάδες Παραγωγών, Συνεταιρισμούς, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες με την εφαρμογή πειραματικών καλλιεργειών σε χώρες και περιοχές που παράγουν το συγκεκριμένο προϊόν.
ΣΤΗΝ Άρτα, για παράδειγμα, συνεργάζεται με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Πύρρος» που καλλιεργεί πειραματικά 16 στρέμματα, καθώς και με την εταιρεία Πρωτοφανούσης ΑΕ που καλλιεργεί έξι στρέμματα μέσω παραγωγών που διατηρεί δεσμούς.
ΓΙΑ τα κιτρινόσαρκα ποικιλίας G3 λέγεται ότι η απαίτηση σε ώρες ψύχους την περίοδο του χειμώνα είναι μικρότερη, ενώ παράλληλα η ζήτηση χρόνο με το χρόνο είναι αυξανόμενη, εξασφαλίζοντας για λογαριασμό των παραγωγών υψηλότερες τιμές.
ΝΑ γιατί μιλάμε για προσαρμογή στις αλλαγές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ