ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ, λοιπόν, από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο ιστορικός του πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε παράλληλα πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Πέραν της πολιτικής σημασίας που αναμφισβήτητα έχει για το εν λόγω κόμμα η συγκεκριμένη εξέλιξη, εμείς θα σταθούμε σε κάτι άλλο. Διαβλέπουμε ότι θα περάσουν πάμπολλα χρόνια για να ξαναδούμε αρχηγό κόμματος εξουσίας από την Άρτα. Ε, λιγάκι αυτό μάς στενοχωρεί.

ΚΑΙ πολύ περισσότερο, βέβαια, να ξαναδούμε πρωθυπουργό από την Άρτα, όπως συνέβη την περίοδο 2015 – 2019 με τον Αθαμανιώτη στην καταγωγή Αλέξη Τσίπρα, κάτι που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στο νομό. Ήταν, κατά τη γνώμη μας, και η περίοδος που η Άρτα έλαβε την μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την εκτέλεση έργων. Έπαιξε και η καταγωγή τον ρόλο της.

ΗΤΑΝ, επίσης, και η περίοδος με τους περισσότερους Ηπειρώτες πολιτικούς σε κυβερνητικά σχήματα. Όλγα Γεροβασίλη (υπουργός), Γιάννης Μπαλάφας και Νίκος Τόσκας (υφυπουργοί) από την Άρτα. Μερόπη Τζούφη (υφυπουργός) από τα Ιωάννινα. Κώστας Μπάρκας (υφυπουργός) από την Πρέβεζα. Και δεν αναφερόμαστε σε άλλους αξιωματούχους που πλαισίωναν την κυβέρνηση. Ούτε αυτά πιστεύουμε πως θα τα ξαναδούμε ποτέ.

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ είναι και το γεγονός ότι επί προεδρίας του στον ΣΥΡΙΖΑ η Άρτα βάφτηκε κόκκινη πέντε φορές σε εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές. Αν κι αυτό θα αποτελέσει παρελθόν θα φανεί από την λαϊκή Αρτινή ετυμηγορία…

ΟΠΩΣ και να το δει κανείς η απουσία φωνής βουλευτή από την Άρτα στο κυβερνητικό σχήμα, συνιστά απώλεια. Και απ’ αυτό που ανακοινώθηκε ο Γιώργος Στύλιος αυτή τη φορά έμεινε εκτός. Τι και ποιό μόνο ο πρωθυπουργός γνωρίζει. Πάντως οι Αρτινοί τού έκαναν αυτό που ζήτησε. Έβαψαν και την Άρτα, ιδιαίτερη πατρίδα του Αλέξη Τσίπρα, μπλε.

ΑΛΛΑ δεν είναι μόνο η Άρτα. Από ολόκληρη την Ήπειρο στην οποία η ΝΔ παρά κάτι δεν έφτασε στο 40%, υφυπουργός στο νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, τοποθετήθηκε μόνο η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα. Άξιζε κάτι παραπάνω νομίζουμε η Ήπειρος.

ΕΚΤΟΣ κυβέρνησης μένει επίσης η Πρέβεζα που με κυβερνήσεις της ΝΔ, αν δεν κάνουμε λάθος έχει να δει υπουργό από την εποχή των αειμνήστων Κωνσταντίνου Κονοφάγου στο Βιομηχανίας από Νοέμβριο 1974 έως Νοέμβριο 1977 και Αναστάσιου Μπάλκου (Δημοσίας Τάξεως) από 1977 έως 1980. Αυτός ο νομός κι αν δεν είναι ριγμένος!

ΟΣΟ για την Θεσπρωτία είδε υφυπουργό Οικονομικών τον Αντώνη Μπέζα από τον Οκτώβριο 2005 έως Οκτώβριο 2009 και τον ίδιο υφυπουργό Υγείας από Ιούνιο 2014 έως Ιανουάριο 2015. Κι ας ανέβασε ο νομός στα ύψη το κυβερνών κόμμα! Τζάμπα οι ύμνοι προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού από τον βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα!
ΚΑΙ μια και κουβεντιάζουμε για εκπροσώπηση της Ηπείρου στις κυβερνήσεις, να μην διαφεύγει της προσοχής ότι η Άρτα είχε την τιμητική της επί ΣΥΡΙΖΑ όταν υπουργός ήταν η Όλγα Γεροβασίλη. Συνάμα στο κυβερνητικό σχήμα μετείχαν άλλοι δύο καταγόμενοι από το νομό, ο Γιάννης Μπαλάφας και ο Νίκος Τόσκας. Και σε υψηλό πόστο η Ευγενία Φωτονιάτα. Με θετικά αποτελέσματα βεβαίως.

ΥΠΟΥΡΓΟ, εν τω μεταξύ, είχαμε να δούμε από την εποχή Ανδρέα Παπανδρέου όταν επί κυβερνήσεώς του τοποθέτησε τον Δημήτρη Τσοβόλα υφυπουργό Οικονομικών (1981-1984), στη συνέχεια αναπληρωτή υπουργό (1984-1985) και υπουργό στο ίδιο υπουργείο την περίοδο 1985-1989. Κι όπως διαβάζουμε στην ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ «ήταν ο πιο δημοφιλής υπουργός Οικονομικών της μεταπολίτευσης και μέχρι σήμερα το όνομά του περιβάλλεται με νοσταλγία λόγω των φιλολαϊκών πολιτικών που εφάρμοσε». Συνυπογράφουμε.

ΠΡΙΝ τον Δημήτρη Τσοβόλα εκλεγμένος βουλευτής στην Άρτα που διετέλεσε υπουργός ήταν ο Πέτρος Γαρουφαλιάς. Στις κυβερνήσεις Πλαστήρα – Βενιζέλου τοποθετήθηκε υπουργός Δημοσίας Τάξεως και εν συνεχεία Εσωτερικών από τον Απρίλιο του 1950 έως το 1951. Και υπουργός στο κρίσιμο υπουργείο Εθνικής Αμύνης επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου μετά τις δεύτερες εκλογές του Φεβρουαρίου 1964. Δηλαδή τρεις υπουργοί από το νομό σε περίοδο 73 ετών! Δεν μπορείς να το πεις και τόσο μεγάλη προτίμηση από τους κατά καιρούς πρωθυπουργούς.
ΕΚΤΟΣ όλων αυτών θυμίζουμε ότι σε κυβερνήσεις ΠΑΟΣΚ μετείχε ο εκλεγμένος βουλευτής Άρτας Θόδωρος Κολιοπάνος. Επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη τοποθετήθηκε υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχοντας μια επιτυχημένη διαδρομή τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Πολλά ήταν τα έργα που κατασκευάστηκαν στο νομό, όπως για παράδειγμα η παράκαμψη της Άρτας που αργότερα αποτέλεσε τμήμα της Ιόνιας οδού, αλλά και η κατασκευή της γέφυρας Τζαρή. Έργα με υπογραφή του ονόματός του.

ΟΠΩΣ επίσης θέση υφυπουργού στο υπουργείο Υγείας κατέλαβε επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή (από το 2007 έως το 2009) και ο αείμνηστος Γιώργος Παπαγεωργίου. Μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που ανέλαβε ήταν αυτή για την ανακαίνιση του παλαιού νοσοκομείου που σήμερα λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας. Δυστυχώς «έφυγε» νωρίς.
ΑΣ πούμε τώρα και για τους «Σπαρτιάτες» καθότι μάς γεννήθηκε μια απορία μετά και από το… σακούλι που το γέμισαν με ψήφους κάμποσα από τα χωριά που οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γη. Αν για παράδειγμα ξεκινήσουν κάνα πογκρόμ εναντίον των μεταναστών ποιος θα κόψει τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια; Θάρθουν οι «Σπαρτιάτες»;

ΔΙΟΤΙ θα θυμάστε τί γίνονταν με τους «Χρυσαυγίτες», με τους οποίους είναι ομογάλακτοι, όταν κλώτσαγαν τα καφάσια των μεταναστών στις λαϊκές αγορές, αναποδογύριζαν τους πάγκους και τους χτυπούσαν αλύπητα! Γιατί τόσο κοντή μνήμη;
ΚΑΛΗΜΕΡΑ σας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ