Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές, Αμφιβολίες τρελές.
Φτάσαμε ήδη στην εβδομάδα των δεύτερων και περιμένουμε όλοι μας να διαμορφώσουμε ξανά το νέο αποτέλεσμα. Αυτοί που δεν πήγαν να ψηφίσουν την προηγούμενη φο- ρά, φαντάζομαι θα επιλέξουν τον ίδιο και αυτή τη φορά, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Αυτοί που πήγαν και ψήφισαν πριν περίπου ένα μήνα, θα ξαναπάνε στη συντριπτική πλειοψηφία τους, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν και πόσο θα μεταβάλλουν την προτίμησή τους.
Ωστόσο, σήμερα, έχουμε μία επιπλέον πληροφόρηση που δεν είχαμε πριν ένα μήνα. Γνωρίζουμε στατιστικά, ποιοι προτίμησαν να ψηφίσουν ΝΔ. Για παράδειγμα, σήμερα γνωρίζουμε ότι η ΝΔ πήρε 38% από εκείνους που αποφάσισαν την τελευταία μέρα τι θα ψηφίσουν. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, η ΝΔ κέρδισε στους νέους ψηφοφόρους ποσοστό 31,5%, ενώ στα αξιοσημείωτα είναι και η υπεροχή της ΝΔ στον χώρο του κέντρου, καθώς οι κεντρώοι ψηφοφόροι σε ποσοστό 40% προτίμησαν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως προκύπτει, οι αγρότες ψήφισαν 47,5% ΝΔ. Ταυτόχρονα, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες εμπιστεύθηκαν κατά 54% τη ΝΔ. Επικράτηση της ΝΔ έδειξαν τα αποτελέσματα και σε λαϊκές περιοχές, κάτι που συνέβαλε καθοριστικά στο αποτέλεσμα.
Όλα αυτά τα ποιοτικά στοιχεία προκύπτουν από την στατιστική ανάλυση των exit polls και εξηγούν μαθηματικά τα «πως» του εκλογικού αποτελέσματος. Δεν εξηγούν όμως το «γιατί». Αυτό το «γιατί» -δυστυχώς- δεν προκύπτει μαθηματικά και συνεπώς είναι ευάλωτο σε κάθε είδους ερμηνείες. Ωστόσο, διαβάζοντας τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές (κομμάτων και των εταιρειών δημοσκοπήσεων), δείχνουν να συμφωνούν ότι τη ΝΔ την προτίμησε μια σιωπηλή, σχεδόν βουβή πλειοψηφία «νομοταγών πολιτών» οι οποίοι, αν και αρχικά υπέστησαν σοκ με την τραγωδία στα Τέμπη, ενθυμούνται και την κάκιστη διαχείριση στην τραγωδία στο Μάτι. Ξέρουν ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες και κουράζονται απ’ τις πολλές φωνές.
Είναι αυτοί που ενώ σε δημοσκοπήσεις μπορεί να αυτό-προσδιορίζονται είτε κεντρώοι, είτε κέντρο-αριστεροί, ταυτόχρονα όμως αισθάνονται φόβο για μια νέα μεταναστευτική ροή προς τη χώρα μας. Μετά τα μνημόνια και τον covid-19 θέλουν λίγη ησυχία.
Είναι οι «συνεπείς φορολογούμενοι» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελμάτων, που άκουσαν με σοκαρισμένοι την δήλωση – αυτογκόλ του Γιώργου Κατρούγκαλου, λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές και απαιτούν να τους αφήσουν για λίγο ήσυχους να βγάλουν το ψωμάκι τους.
Μαζί με αυτούς, προτίμησαν τη ΝΔ και οι «Ασυνεπείς φορολογούμενοι» των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελμάτων, οι οποίοι δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ τον χρόνο και τους έχει αφήσει κυριολεκτικά στην ησυχία τους τέσσερα χρόνια τώρα η ΝΔ, χωρίς ελέγχους. Το ίδιο απαιτούν και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Είναι «οι άνθρωποι που αγαπούν αυτή τη χώρα», οι οποίοι απεύχονται τον εθνομηδενισμό. Ο φράκτης στον Έβρο, η ενίσχυση της ελληνικής αποτροπής με νέα οπλικά συστήματα κέρδισε το συγκεκριμένο κοινό υπό το πειστικό αφήγημα της αυτοδυναμίας – σταθερότητας, τη στιγμή που ο εξ Ανατολών κίνδυνος παραμονεύει. Γιατί και εξ Ανατολών αναζητούμε λίγη ησυχία, επιτέλους.
Η επικράτηση της ΝΔ αποτελεί αποτέλεσμα της αξιοποίησης του γεγονότος ότι ο Έλληνας πολίτης, μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις επιλέγει την «ασφάλεια», «σιγουριά» και «σταθερότητα». Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον πιο συντηρητική. Το γεγονός ότι οι νέοι ψήφισαν, βασικά, δεξιά, αυτό είναι ένα δεδομένο, το οποίο προφανώς και θα πρέπει να απασχολήσει. Η γενιά Ζ (generation Z) ψήφισε εν πολλοίς στο «γενικό κλίμα», χωρίς καμία διάθεση να τιμωρήσει το σύστημα. Εν ολίγοις, όλες οι κοινωνικές ομάδες δήλωσαν με τον πιο σαφή τρόπο, ότι δεν θέλουν καμία αλλαγή και προτιμούν την ησυχία τους.
Κι αυτό θα ήταν απολύτως συμβατό με αν σωρό κουλτούρες ανά τη γη, αλλά δεν φαίνεται και τόσο συμβατό με την Ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό. Και πραγματικά όλη αυτή η «ησυχία» μού φαντάζει λίγο παράδοξη και μού προκαλεί Αμφιβολίες πολλές, Αμφιβολίες τρελές. Γιατί όλοι αυτοί που υποτίθεται ότι βάζουν πάνω απ’ όλα την πατρίδα, φαίνεται να ξεχνούν πολύ εύκολα τα διδάγματα των αρχαίων προγόνων μας. Ένας απ’ αυτούς, ο γνωστός σε όλους μας Θουκυδίδης, στον «Περικλέους Επιτάφιο» στον διάλογο Αθηναίων-Μηλίων γράφει: «Ή Ελευθερία, ή ησυχία. Πρέπει να διαλέξετε. Ή θα είσαστε Ελεύθεροι, ή θα είσαστε ήσυχοι. Και τα δύο μαζί δε γίνονται». Τελικά ποιος θα έχει δίκιο; Ο Θουκυδίδης; Ή το εκλογικό σώμα;
Ένοχος, υπεράνω πάσης Αμφιβολίας.