Γράφει ο Ευάγγελος Χρηστάκης*
Με αφορμή την κατάρρευση της πεζογέφυρας στο Παραλίμνιο Πάρκο της Άρτας, αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει για τη πόλη που ζούμε, που εργαζόμαστε, που έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας, είναι το ΜΕΛΛΟΝ της.
Άραγε αυτό που φταίει είναι η κακοδιαχείριση και η ελλιπής γνώση όσων ασχολούνται με τα κοινά και έχουν στα χέρια τους το τιμόνι της πόλης μας και της Άρτας ή η δική μας νοοτροπία που δε μας δίνει την δυνατότητα να κρίνουμε σωστά και με διαφορετικό τρόπο το μέλλον της;…
Το Παραλίμνιο Πάρκο θεωρώ ότι έχει αγκαλιαστεί από του συμπολίτες μας, όλων των ηλικιών. Είναι ο πρώτος προορισμός για περίπατο, τρέξιμο, ποδήλατο και αποτελεί τον μοναδικό ελεύθερο οργανωμένο χώρο της πόλης μας που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί όλο το χρόνο. Όμως Master Plan για τη συντήρησή του και την αναβάθμισή του υπάρχει; Μάλλον όχι. Αυτό αποδείχτηκε από την κατάρρευση τη πεζογέφυρας.
Με την κατάρρευση της γέφυρας σίγουρα δεν προκλήθηκε κάποιο σημαντικό πρόβλημα, δεν τραυματίστηκε κάποιος συμπολίτης μας, όμως η πεζογέφυρα αποτελούσε ένα σημαντικό στοιχείο του Παραλίμνιου Πάρκου τόσο από αισθητικής – αρχιτεκτονικής άποψης αλλά και σύνδεσης του Πάρκου με το νησάκι της λίμνης.
Άρα υπάρχουν ευθύνες κάποιων οι οποίοι πρέπει να τις αναλάβουν, έστω από ηθικής πλευράς και σεβασμό προς τους πολίτες και τους επισκέπτες της Άρτας. Πρέπει να μπούνε προτεραιότητες τόσο για τα νέα έργα που θα προγραμμα- τιστούν αλλά και για τη συντήρηση και αξιοποίηση αυτών που έχουμε γιατί είναι θέμα χρόνου να τα χάσουμε και αυτά.
Κατά τη διαβούλευση του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης της πόλης της Άρτας από τη Δημοτική Αρχή, έθεσα για ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα για τη συντήρηση της κύριας οδικής γέφυρας του Αράχθου στην είσοδο της πόλης, κάτι που δεν γνωρίζω αν έχει προγραμματιστεί. Όμως, μέχρι τότε, κατά τη γνώμη μου κρίνεται αναγκαία η αποφόρτιση της κυκλοφορίας της γέφυρας, με απαγόρευση διέλευσης βαρέων οχημάτων ώστε να παραταθεί το όποιο τυχόν πρόβλημα προκύψει και να μη ζήσουμε παρόμοιο γεγονός με αυτό της πεζογέφυρας του Παραλιμνίου Πάρκου, που σίγουρα θα επιφέρει οικονομική ζημιά στη πόλη της Άρτας χωρίς να θέλω να αναφερθώ σε καμία άλλη δυσάρεστη σκέψη.
Τα ζητήματα σίγουρα είναι πολλά και ποικιλόμορφα, τίποτα δεν είναι εύκολο, τίποτα όμως δεν είναι και ανέφικτο. Πρέπει να εφαρμοστεί ένα αναπτυξιακό μοντέλο στη περιοχή μας ανάλογο με αυτό των Επαρχιακών Πόλεων της Ευρώπης, αφήνοντας στην άκρη τον εγωϊσμό μας, την μικροπολιτική, την εξυπηρέτηση του γνωστού μας, του ψηφοφόρου μας, προάγοντας το εμείς και τα συμφέροντα της Άρτας. Μόνο τότε θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά για να αλλάξει κάτι στην Άρτα, στην πόλη που ζούμε!
* Ο Ευάγγελος Χρηστάκης είναι πολιτικός
μηχανικός, πρόεδρος ΤΕΕ Άρτας