Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές, Αμφιβολίες τρελές.
Όταν διαβάζεις εσύ αυτές τις γραμμές, οι εκλογές της 21ης Μαΐου έχουν ολοκληρωθεί και γνωρίζεις ήδη τα αποτελέσματα. Εγώ που γράφω αυτές τις γραμμές, περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα, δεν γνωρίζω τίποτα. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, μετά από μία ολόκληρη εκλογική περίοδο, μετά από μία ολόκληρη κυβερνητική τετραετία δεν γνωρίζει κανείς μας αν θα λάβει επαρκείς νοσοκομειακές υπηρεσίες στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, αν τυχόν τις χρειαστεί.
Προτού παρεξηγηθώ, να διευκρινίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν εννοώ τις υπηρεσίες που μας παρέχουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί στον νοσοκομείο μας. Αυτό που εννοώ είναι οι νοσοκομειακές υπηρεσίες από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που θα έπρεπε να υπηρετούν στο νοσοκομείο μας, αλλά δυστυχώς για όλους μας, λείπουν.
Αγαπητέ συντοπίτη, γνωρίζεις ότι στο νοσοκομείο μας είναι κενές 28 οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό; Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις. Είκοσι οκτώ! Διαβάζω το νούμερο και δεν το πιστεύω. Δυστυχώς, όμως, για όλους μας δεν σταματάνε εδώ τα μαύρα μαντάτα. Γνωρίζεις ότι υπάρχουν κλινικές που «δουλεύουν» με τέσσερις γιατρούς σε παράταση μετά την συνταξιοδότηση, με ημερομηνία λήξης 30 Ιουνίου 2023; Γνωρίζεις ότι στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα όλες οι εφημερίες γίνονται με «εντέλλεσθε» στους δύο γιατρούς που έχουν απομείνει στο τμήμα και με μερική κάλυψη με «εντέλλεσθε» σε γιατρούς άλλων νοσοκομείων; Υπάρχουν δηλαδή 11 κενές ημέρες, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν με κάποιο τρόπο.
Αγαπητέ συντοπίτη, γνωρίζεις για την εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κ. Ασημίνας (Μίνα) Γκάγκα στις 28 Απριλίου; Η οποία όριζε ότι «όταν στο νοσοκομείο ή στο Κέντρο Υγείας δεν υπάρχει γιατρός συγκεκριμένης ειδικότητας, επιτρέπεται η κάλυψη των εφημεριών να γίνεται από γιατρό άλλης ειδικότητας του ίδιου τομέα». Δηλαδή, όταν δεν υπάρχει καρδιολόγος ή παθολόγος η θέση του να καλύπτεται από γαστρεντερολόγο ή παιδίατρο. Η θέση του ογκολόγου να καλύπτεται από νεφρολόγο κοκ. Στον χειρουργικό τομέα, επίσης, όταν δεν υπάρχει ορθοπεδικός ή χειρουργός μπορεί το νοσοκομείο να καλύπτεται από ΩΡΛ ή από οποιοδήποτε άλλη ειδικότητα του χειρουργικού τομέα. Φαντάσου φίλε μου, να σε ανεβάσουν με έμφραγμα στο νοσοκομείο και να καταλήξεις με κολονοσκόπηση! Ή να έχεις σπάσει το πόδι σου και να σου εξετάζουν τις αμυγδαλές! Τι ζούμε;
Κι αν κάποιος πει ότι τελικά αυτή η εγκύκλιος αποσύρθηκε μετά από τον θόρυβο που προκλήθηκε, αποτελεί μείζον θέμα ότι η κ. Γκάγκα την εμπνεύστηκε, την συνέταξε, την υπέγραψε και την απέστειλε σε όλα τα νοσοκομεία μας. Γεγονός που δείχνει χαρακτηριστικά πώς καταλαβαίνει το θέμα της δημόσιας υγείας η συγκεκριμένη κυρία. Αν συνυπολογίσουμε ακόμα ότι μετά την απόσυρση της εγκυκλίου, η κ. Γκάγκα παραμένει στη θέση της από την κυβέρνηση, χωρίς την παραμικρή επίπληξη, είναι προφανές ότι και ο πρωθυπουργός έχει τις ίδιες ιδέες για την υγεία όλων μας. Και μέσα σ’ όλα αυτά κυβερνητικός βουλευτής του νομού μας και ο διοικητής του νοσοκομείου να μας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα.
Δεν μπορώ να ξέρω τον αξιακό κώδικα ούτε του κυβερνητικού βουλευτή, ούτε του διοικητή του νοσοκομείου μας. Γι’ αυτό και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη επ’ αυτού. Ωστόσο, ο δικός μου αξιακός κώδικας, δεν θα με «άφηνε» ποτέ να πω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε ένα νοσοκομείο με 28 οργανικές ελλείψεις, επειδή κατάφερα να φέρω με «εντέλλεσθε» γιατρό με παράλληλα καθήκοντα, ή κατάφερα να αυξήσω εφημερίες γιατρού που ανήκει σε άλλο νοσοκομείο.
Και αυτό που δυσκολεύομαι να κατανοήσω είναι πως όλοι εμείς οι Αρτινοί πολίτες, άσχετα ποιο κόμμα ψηφίσαμε, δεν έχουμε επαναστατήσει ακόμα. Πως δεχόμαστε μοιρολατρικά να λιγοστεύει χρόνο με το χρόνο το νοσηλευτικό προσωπικό και να μην διεκδικούμε με πιεστικό τρόπο υγεία για όλους μας.
Δεν ξέρω τι ψήφισες, δεν γνωρίζω τα αποτελέσματα των εκλογών. Ξέρω, όμως, χωρίς Αμφιβολίες πολλές, χωρίς Αμφιβολίες τρελές ότι άσχετα με την κομματική μας τοποθέτηση, άσχετα με το ποιος είναι πρωθυπουργός, όλοι μας πρέπει να διεκδικήσουμε την οργανική αποκατάσταση του νοσοκομείου μας, όχι μόνο για λόγους που αφορούν την υγεία μας, αλλά και για λόγους πολιτισμού και χαρακτήρα. Του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Του χαρακτήρα που θα μελετούν οι ιστορικοί του μέλλοντος. Γιατί όπως είπε κάποτε ένας αμερικανός «Όταν χάνονται τα πλούτη, τίποτα δεν έχει χαθεί. Όταν χάνεται η υγεία, κάτι έχει χαθεί. Όταν χάνουμε τον χαρακτήρα, όλα έχουν χαθεί».
Ένοχος, υπεράνω πάσης Αμφιβολίας