Την βεβαιότητά του ότι το Φράγμα Κομποτίου θα κατασκευαστεί, εξέφρασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) υποψήφιος βουλευτής Άρτας της ΝΔ Γιώργος Στύλιος στην πρώτη επίσημη παρουσίαση της επικαιροποιημένης μελέτης του έργου.
Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου

Η παρουσίαση έγινε την Τρίτη της περασμένης εβδομάδας στο Πνευματικό Κέντρο Κομποτίου (παλαιό Δημαρχείο) από τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ Δημήτριο Παπαγιαννίδη και τον εκπρόσωπο του τεχνικού συμβούλου για την επικαιροποίηση της μελέτης «Σόφιος Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ».
Όπως τονίστηκε από τον γενικό γραμματέα, το έργο είναι πολύ μεγάλο και το κόστος κατασκευής του Φράγματος, συμπερι- λαμβανομένων και των δικτύων άρδευσης, θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Η ένταξή του στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται – τόνισε ο ίδιος – δεδομένη καθότι η εν λόγω μελέτη έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και είναι ώριμη προς χρηματοδότηση.
Το υπουργείο στη νέα προγραμματική περίοδο – σύμφωνα με τον κ. Παπαγιαννίδη – εξασφαλίζει στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού σχεδιασμού της ΚΑΠ ποσό 400 εκατ. ευρώ που μπορεί να φτάσει και έως το 1 δις ευρώ. Ωστόσο, ο ανώτατος προϋπολογισμός έργου είναι τα 75 εκατ. ευρώ, οπότε μέχρι τέλος του έτους μπορεί να ενταχθεί και από τις αρχές του επομένου (2024) να δημοπρατηθεί για την κατασκευή του Φράγματος και το πρωτεύον δίκτυο. Ακολούθως – όπως υπογράμμισε – μπορεί να εκπονείται και να ωριμάζει η μελέτη των δευτερευόντων δικτύων ώστε να ενταχθεί σε επόμενο χρόνο για να ολοκληρωθεί η άρδευση 30.000 στ- ρεμμάτων.
Πρόκειται για αρδευτικό φράγμα με ανώτατο ύψος ταμιευτήρα τα 199 μέτρα, με συνολικό εμβαδόν λίμνης στη στάθμη στέψης υπερχειλιστή 767 στρέμματα και λεκάνη απορροής 61 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η συνολική αρδευτική περίμετρος ανέρχεται σε 45.800 στρέμματα περιλαμβάνοντας εκ- τάσεις από τα όρια του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη έως τα όρια του Μενιδίου. Η καθαρή αρδευόμενη έκταση ανέρχεται σε 29.900 στρέμματα, κάτι που σύμφωνα με την μελέτη θα επιτυγχάνεται με κατάντη του φράγ- ματος οκτώ δεξαμενές που θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη πίεση νερού, καθόσον η άρδευση αφορά σε ανισοϋψή εδάφη.
Ο συνολικός όγκος ταμιευτήρα ανέρχεται σε 16,3 Χ 106 κυβικά μέτρα και η κατώτατη στάθμη υδροληψίας του είναι στα 169,5 μέτρα. Οι ετήσιες ανάγκες άρδευσης που συνολικά θα εξασφαλίζει το δίκτυο θα ανέρχονται σε 11.545.100 κυβικά νερού, ενώ η οικολογική παροχή που προβλέπει είναι 300 λίτρα το δευτερόλεπτο.
Στο εν λόγω Φράγμα προβλέπεται λιθόρριπτο με κεντρικό αργιλικό πυρήνα στεγανοποίησης. Σύμφωνα πάντα με την μελέτη θεμελιώνεται στα 67 μέτρα από την φυσική κοίτη του χειμάρρου και το ύψος του από την θεμελίωση θα ανέρχεται σε 78 μέτρα, με μήκος στέψης 457 μέτρα και πλάτος στέψης 10 μέτρα.
Την παρουσίαση της μελέτης έκανε ο κ. Σοφιός, ο οποίος έδωσε αναλυτικά στοιχεία καθώς και απαντήσεις σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, τις οποίες δέχθηκε από τους παρισταμένους. Μεταξύ άλλων, στην παρουσίαση παραβρέθηκαν η δήμαρχος Δήμου Νικ. Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρ- χος Δημήτρης Βαρέλης, ο πρώην δήμαρχος Νικ. Σκουφά Ευστάθιος Γιαννούλης που έθετε για χρόνια επιτακτικά την ανάγκη κατασκευής του Φράγματος Κομποτίου, ο επίσης πρώην δήμαρχος Κομποτίου Ι. Μπουρα- ντάς, ο πρώην βουλευτής και νυν δημοτικός σύμβουλος Δήμου Νικ. Σκουφά, επικεφαλής παράταξης και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Παπασιώζος και άλλοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρδευτικό αυτό έργο αποτελούσε αίτημα πολλών δεκαετιών για την περιοχή αυτή, η οποία είναι κυρίως ελαιοπαραγωγός έκταση και μάλιστα καλλιεργείται η αναγνωρισμένη κονσερβολιά Άρτας που έχει πιστοποιηθεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Ωστόσο, η μελέτη άρχισε να εκπονείται μό- λις το 1994 και το 2012 τέθηκε σε διαβούλευση λαμβάνοντας περιβαλλοντική αδειοδότηση το 2014. Έκτοτε από τοπικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και από τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά – κατά δική του αναφορά – αναζητούνταν, όμως δεν βρίσκονταν και η «τύχη» της αγνοούνταν. Στο υπουργείο η μελέτη υπήρχε και έμενε, όπως επισήμανε και ο κ. Παπαγιαννίδης, να επικαιροποιηθεί προκειμένου να προχωρήσει σε ένταξη χρηματοδότησης, υπογραμμίζοντας πως υπήρξε καταλυτική η μεσολά- βηση του κ. Στύλιου.
Εις ότι αφορά τον χρόνο κατασκευής έως την ολοκλήρωση του έργου, ήτοι Φράγμα, πρωτεύον αρδευτικό δίκτυο και δευτερεύον- τα δίκτυα, εκτιμήθηκε σε επτά με οκτώ χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ