ΕΧΟΥΜΕ μπει ήδη στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές καθώς το διάστημα που μάς χωρίζει είναι μόνο τέσσερις ημέρες.
ΣΤΙΣ 21 Μαΐου, γιορτή Κωνσταντίνου και Ελένης, οι Έλληνες ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το ύπατο εκλογικό τους δικαίωμα, με τα κριτήρια και τις επιλογές τους να προσλαμβάνουν προσωπικά χαρακτηριστικά.
Ο καθένας κρίνει και αποφασίζει με τα δικά του μέτρα και σταθμά και έχει νομίζουμε σημασία να δούμε τι καταγράφει μια δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha ως προς τα κριτήρια που θέτουν 1.000 συμμετέχοντες στην έρευνα.
ΤΟ 28% αναφέρει ότι θα επιλέξει σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις εξαγγελίες των κομμάτων, το 25% με βάση την ιδεολογία του, το 15% κάποιον που δεν έχει σχέση με τη διαφθορά, το 14% με βάση την σύγκριση των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το 9% βάση του αρχηγού του κόμματος και το 4% κρίνοντας από τους υποψηφίους βουλευτές.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ για την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος αναμένεται να είναι και αυτή τη φορά η στάση που θα κρατήσουν οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των οποίων ουδόλως ευκαταφρόνητο είναι καθώς φτάνει έως και 15%.
ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ιστορικά την συμπεριφορά τους βρίσκουμε ότι είθισται να επιλέγουν το κόμμα που φέρεται να έχει το προβάδισμα, αν και αυτό δεν αποτελεί πάντα κανόνα.
ΔΙΟΤΙ από την άλλη υπάρχουν και οι ψηφοφόροι εκείνοι οι οποίοι κινούνται με διάθεση να αποτρέψουν από την πρωτιά το κόμμα που θεωρούν ότι με την αντιλαϊκή πολιτική θα επιφέρει δεινά στη χώρα.
ΤΟ τελικό αποτέλεσμα επηρεάζεται ταυτόχρονα και από τα ποσοστά αποχής, κάτι που εκτιμάται ως εκ τούτου ότι συνιστά κρίσιμο παράγοντα.
ΟΣΟΝ αφορά τα κριτήρια επιλογής θεωρούμε ότι υπάρχει και μια άλλη εκδοχή για την οποία δεν αναζητείται μέτρηση μέσα από την έρευνα και αυτή έχει να κάνει με την εντοπιότητα.
ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ δηλαδή αξιολογούν και επιλέγουν ανάλογα με τον βαθμό ενδιαφέροντος κάθε κυβέρνησης για τον τόπο τους, κάνουν τις συγκρίσεις για το αποτύπωμα που αφήνουν, που σαφέστατα συνδέεται με την ποιότητα ζωής τους.
Η τσέπη και κατά πόσο είναι άδεια ή γεμάτη, η αξιοκρατία, η υγεία, η παιδεία, η διαχείριση του κρατικού κορβανά, η κατανομή του πλούτου, ο σχεδιασμός και η πολιτική στήριξης του πρωτογενή τομέα, η αντιστροφή της ερήμωσης της υπαίθρου, η βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, το χτύπημα της ανεργίας, η κοινωνική πρόνοια, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, η εμπέδωση πως οι δημόσιες υπηρεσίες υπάρχουν για να υπηρετούν το λαό, η απαλλαγή από την γραφειοκρατία, η δίκαιη ανάπτυξη, καθώς και η ικανοποίηση αιτημάτων των τοπικών κοινωνιών, έχουμε τη γνώμη ότι είναι από τους βασικούς τομείς που θα πρέπει να υπάρχουν στη σκέψη κάθε ψηφοφόρου που την Κυριακή θα προσέλθει στις κάλπες για να εκδηλώσει την κομματική του προτίμηση.
ΕΥΤΥΧΩΣ πάντως που αφήσαμε πίσω μας τους φανατισμούς και έτσι αρχίσαμε να ψηφίζουμε με καθαρότερο μυαλό, αν και όχι βεβαίως ακόμα τόσο που με τη δική μας βούληση θα μπορούσαμε να καταρρίψουμε τις παθογένειες του παρελθόντος, αλλάζοντας ταυτόχρονα νοοτροπίες που μάς κρατούν δέσμιους μιας τυραννικής κομματοκρατίας που «τρώει» τα παιδιά της.
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ πριν αποφασίσετε… γιατί στην Ελλάδα αξίζει μια καλύτερη τύχη.